Ceşitli alanlarda ceşitli makaleler yazarım ve bu makalelerde mevcut yapı ve bu yapıya paralel olarak yaşanan gelişmeleri ele alır, daha sonra ortaya cıkmakta olan yeni atılımları ve yonelimleri analiz ederek gelecekle ilgili ceşitli ongoruler ve saptamalarda bulunmaya calışırım. Bu makale youtube ile ilgili hazırladığım ilk makalemdir. Umarım fazla uzun ve sıkıcı bir yazı olmaz okuyan arkadaşlar icin.
Youtube Turkiye kanal sahipleri icin yakın donemin kuşkusuz en koklu değişimlerini kabaca youtube adsense ile yaklaşık 1,5 senedir, youtube one channel ile yaklaşık 1 yıldır ve youtube partnerlik ile yaklaşık olarak 8-9 aydır yaşamaktayız. Bu yeniliklere gerekli adaptasyonu gosterdik, sanırım youtube ve youtube ile doğrudan veya dolaylı olarak calışan herkes bu başarının meyvelerini topluyor. Ancak bir grup var ki, onların durumu oldukca farklı. Evet, partnerlik firmalarından bahsediyoruz.
Peki bu partnerlik firmaları neden bu kadar var ve surekli coğalıyorlar? Gercekci ve mantıklı olmak gerekirse goreceli olarak kazanc elde etmenin daha kolay olmasından dolayı. Goreceli diyorum cunku partnerlik firmaları bir youtube kanal sahibiyle aynı şekilde para kazanmıyorlar. Bugun partnerlik firmaları daha cok, youtube danışmanlığı alınabilen bir aracı kurum pozisyonunda karşımıza cıkıyor. Elbette istisna firmalar olacaktır, sonucta bir cok partnerlik firması, bu firmaların bayileri ve onların da alt bayileri olarak hizmet veren geniş yelpazeli bir ağ var. Yani birkac tane istisna kişi ya da kurumun cıkması kaideyi bozmayacaktır.
Nasıl ki internet, ağların ağı unvanı taşıyorsa, Youtube'da aslında kendi bunyesinde hizmet veren ağların ağıdır. Aşağıdaki resimde Networklerin hiyerarşik duzende sıralanışını gorebilirsiniz:
Youtube'un bir alt kurumunda MCN (Multi Channel Network)'ler var. Bu kurumlara ornek vermek gerekirse, Creative, Zoomin, Awesomeness, RPM birer MCH'dir. MCN'ler doğrudan Youtube'a bağlıdır ve direkt olarak youtube ile muhattap olurlar. Onlara bağlı olarak hizmet veren ve onların bir altında ise Hub'lar yer alıyor, bu kategoride yer alan firmalara biz bayi network diyoruz. Bu firmalar doğrudan Youtube ile muhattap olamasa da, ust kurumlarıyla calışırlar. Hub'ların bir altında ise Recruiter'lar var. Recruiter ise Hub'lara bağlı olarak calışırlar.
Burada şunu hatırlatmak gerekir, her MCN'nin altında Hub, her Hub'ın altında Recruiter olacak diye bir kaide bulunmamaktadır. Yani Recruiterı olmayan Hub firmaları olduğu gibi, Hub'ı olmayan MCN şirketleri de bulunmaktadır. Bu hiyerarşi'de yer alan butun networkler, youtube kanal sahiplerine karşı youtube danışmanlık hizmeti verirler ve buna karşılık kendilerinden değişken miktarlarda kazanc kesintisi yaparlar.
Ancak, dikkatleri başka bir yone doğru cekersek ilginc bir detay karşımıza cıkacaktır. Recruiter sayısı geometrik olarak artış gosteriyor! Bunun sebeplerini elbette araştırmak icin detaya inmemiz gerekecektir. Bazı Hub'lar, daha cabuk buyumek ve rekabette one gecebilmek icin sanki partnerlik dağıtır gibi Recruit dağıtmaya başladı. Bir orneğini bizzat kendim rsn.tv'de yaşadım, aylık 1 milyon goruntulenmeye sahip olan bir kanalım icin gel Recruit ol ve hem sen kanal hacmini buyut hemde biz kazanc hacmimizi buyutelim teklifi yaptılar. Bende gercekten recruit olmamı mı teklif ediyorlar diye kayıt olup dashboard'a baktım ve hakkaten recruiter olarak başlamış hesabım. Rekabette yeni bir atılım var, partner değil recruiter yap mantığı! Boylece hem ağa katılanlar davet ettikleriyle birlikte katılıp hiyerarşik olarak aritmetik kazanc elde edecekler, hem de ana networke giren kanal sayısının artmasıyla ekstra prim ve teşvik odenekleri alacak hub firması.
Bu modelin benzerini daha once biz hosting dunyasında gorduk. Anlaşılmasının kolay olması icin şoyle bir benzerlik kurabiliriz:
Datacenter: Youtube
Datacenter'da kabin sahibi olmak: MCN
Kabin'de sunucu sahibi olmak: HUB
Sunucuda reseller sahibi: Recruiter
Reseller hesaplarla biz farklı sitelerimiz icin host acabiliyorduk. Recruiter'da farklı kanallarını ekleyebiliyor. Yine reseller da biz başkalarına host satabilir veya başkasının sitesini host edebiliyorduk. Recruit sahibi arkadaşta başkasının kanalını barındırabilir ve bunun uzerinden kazanc elde edebilir.
Gelelim asıl konuya yani ongorumuze:
Reseller hesaplar artık host satmak icin tercih edilmiyor. Birden fazla sitesi olan ve bunların hepsini hem daha cok kontrolle yonetmek hem de masrafı ucuza mal etmek icin tercih edilen bir sistem haline evrildi Reseller sistemi. Recruiter sisteminden de benim beklentim benzer bir sonuc olacak, yani Recruiter bir sure sonra herkes icin ulaşılması cok zor olmayan bir ust seviye olacak ve bu seviyeye ulaşan arkadaşlar kendi kanallarını barındırmak icin kullanacaklar. Elbette spamın kralını o zaman goreceğiz, ac 50 kanal bağla recruiter hesabına olsun hemen partner ve daha az maliyetle daha cok kazancı daha kolay bir şekilde elde et!
Evet, gelecekte bir coğumuz Recruiter kullanıyor olacağız sağladığı imkan ve olanakların normal bir kullanıcı olarak kalmaktan daha ote olduğu icin!