Guneşlenirken aşırıya kacıldığında kucuk kahverengi lekeler başımıza bela olur.

Yaşamın kaynağı olan guneş, ondan doğru oranda faydalandığımız surece vucudumuza bircok yarar sağlar.

Ama aşırıya kacıldığında cildimiz icin tehlike oluşturduğu gibi, zararlı olmayan, ama goruntusu rahatsız eden kucuk kahverengi lekelerin oluşmasına da yol acar.

Yaz geldiğinde coğumuz saatlerce guneşin altından ayrılamıyoruz. Fakat guneşin yararlarının yanında bir takım zararlarının olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Cunku ondan bilincsiz bir şekilde faydalandığımız takdirde vucudumuzda bazı lekelenmeler meydana geliyor. Guneş lekeleri olarak adlandırılan bu gorunum, derinin guneş goren yerlerinde kahverengi izler şeklinde beliriyor. Genc yaşlarda kanser oncusu olarak nitelendirilmeyen bu lekeler, ozellikle kadınlarda kozmetik bir sorun olarak karşımıza cıkıyor.Genellikle 5 ile 10 mm capında olan bu sorun, derisi acık renkli, sarışın kişilerde ve yaşlılarda daha sık goruluyor. Keskin ve duzenli bir sınırı olmayan lekelerin goruntuleri cillerden daha buyuk boyutta oluyor.

İlk adım onlem almak

Elbette guneş lekelerini nasıl yok edeceğimizi oğrenmeden once, nasıl korunacağımızı bilmeliyiz. Orneğin; 3 yaşın altındaki cocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka golgede oturmaları gerekiyor. Ayrıca acık tenli ve guneşe hassas ciltlerin de onlem almaları ozellikle sağlık acısından cok onemli. Vucudunda deriden kabarık, kenarı duzensiz gorunumde koyu renkli beni olanların da bu bolgeyi guneşten korumaya ozen gostermeleri gerekiyor. Guneşten korumak icin sececeğiniz urunun hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olmasına dikkat edin ve ozellikle ilk gunlerde daha yuksek koruma faktoru olanları tercih edin.

Lekelerden kurtulmak mumkun

Guneş lekelerini tedavi eden bircok yontem bulunuyor. Bunların ortak noktaları; derinin yuzeysel tabakasını yenileyerek izleri yok etmek.

İşte en sık kullanılan yontemler:

Kriyoterapi (dondurarak tedavi)

Kriyoterapi bir dondurma işlemidir. Bu işlemde cihaz, derinin altına cok ince buz kristelleri gonderir. Daha sonra da bu kristaller cihaz tarafından geri emilir.

Uygulama alanları

Guneş lekelerinin giderilmesinin dışında catlak ve ameliyat izleri, gebelik, siğil ve derinin damarsal oluşumlarının tedavisinde kullanılıyor.

Nasıl uygulanır?

Uzmanlar kriyoterapi cihazını catlakların ya da izlerin uzerinde gezdirerek uygulama yapıyor. Tedavi esnasında herhangi bir acı hissedilmiyor. Ama işlem sonrasında hafif bir kızarıklık oluşuyor.

Kac seans suruyor?

İzlerin derinliği veya meydana gelen lekelerin cokluğuna bağlı olarak seans suresi ve sayısı belirleniyor. Genellikle 15 seans, yeterli olabiliyor.

Lazer tedavisi

Ozel lazer ışınlarıyla cildin ust tabakasını soyan ve izlerin hafiflemesini mumkun kılan bir yontemdir.

İki bolumden oluşuyor:

1- Kimyasal peeling: Bazı soyucu kimyasallarla derinin yuzeysel tabakasının yenilenmesidir. Piyasada satılan leke yok edici kozmetik urunleri de bu temele dayanır.

2- Işın tedavisi: Ozellikle derinin yuzeysel tabakalarında oluşmuş lekeler icin soyma ve yenileme tedavileri ile yapılabilir.

Uygulama alanları:

Lazer uygulaması daha ciddi bir girişim ve diğerlerinden farklı olarak mevsimsel bir uygulamadır. Vucudumuzda meydana gelen guneş lekeleri ve catlaklar bağ dokusu hastalığıdır. Ancak cildin soyulması icin tek başına yeterli değildir. Bu bağları onarıcı urun ve kremlerin emilmesini artırmak icin ultrason yontemi de mutlaka uygulamaya eklenmelidir.

Nasıl uygulanır?

Uzman tarafından izlerin ve lekelerin uzerine uygulama yapılır. Kulağımızın duyamayacağı şiddetteki ses dalgaları karın icine doğru gonderilip bilgisayar ekranına yansıtılır. Seanslar sırasında acı hissedilmez, ancak sonrasında izlerin uzerinde hafif bir kızarıklık ve kabuklanma gorulur.

Kac seans suruyor?

15 gun ve 3 hafta aralıklarla 6 - 8 seans arasında yapılır. Bu işlemlerin suresi ve sıklığı, problemin sebebi, bu problemin ne kadardır surduğu ile bağlantılı olarak değişir.