Posa, bitkisel besinlerin sindirim enzimlerimiz tarafından parcalanamayan kısmıdır. Prebiyotik ozelliklidir. Yani; bağırsak tarafından emilmeyen ancak bağırsaklardaki yararlı bakteriler tarafından kullanılarak onların coğalmasını ve işlevlerinin artmasını sağlayan karbonhidrat grubudur. Su tutucu ozellikte olmaları nedeniyle mide iceriğinin artmasını sağlayarak mide boşalmasını geciktirirler. Bunun en buyuk yararı tokluk hissi sağlaması ve yeme durtusunu geciktirmesidir. Bu nedenle posa zayıflama diyetlerinde onemli bir yere sahiptir.
Yulaf lifinde bulunan beta glukan adlı bir madde oğunde bulunan diğer besinlerin emilimini yavaşlatır, bu sayede de kan şekeri ve kan kolesterolunun yavaş yavaş artmasını ve aclık duygusunun korelmesini sağlar. Şekerin kana karışmasını yavaşlatan posa, kan glukoz seviyesindeki ani dalgalanmaları engeller. Bu nedenle başta diyabetliler ve diyabet riski taşıyanlar icin tuketimi son derece onemlidir.
Besinlerdeki posa glisemik indeksi duşurerek, emilimi yavaşlatarak ve aclık hissini geciktirerek sık beslenme ihtiyacını azaltır. Bu da şişmanlığa karşı etkili bir onlemdir. Kolesterol emilimini engelleyerek kan kolesterol duzeyini duşurur. Damar sertliği, yuksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları riskini en aza indirir. Posasız beslenme ani kan şekeri değişikliği nedeniyle şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi pek cok olumsuzluğu beraberinde getirerek yaşam biciminin sağlıksızlaşmasına neden olur. Olumlu etkileri yalnız bunlarla sınırlı olmayan posa, kalın bağırsağın emilim ve dışkı oluşturma yeteneğini de guclendirir. Bağırsaktan geciş suresini duzenleyerek ishal ve kabızlığın onune gecer, dışkı miktarını arttırarak duzenli dışkılamayı sağlar. Ayrıca antibiyotik turevi ilacların ve toksik etkili katkı ve kimyasalların bağırsaktan atılımını hızlandırır, zararlı bakteri ve viruslerin coğalmasını baskılar.
Yapılan calışmalar bitkisel ağırlıklı ve posadan zengin beslenme tarzı ile uzun donemde kalın bağırsak, rektum, yumurtalık ve meme kanserine yakalanma riskinin daha duşuk olduğu yonunde sonuc vermiştir. Diyet posası sağlıklı bir yaşam icin gunluk beslenmenin icinde yer almalı, tercihen doğal besinlerden karşılanmalıdır.
Posa iceriği yuksek besinler; kurubaklagiller, sert kabuklu yemişler, tam tahıllı urunler, bezelye, taze fasulye, ıspanak, pırasa gibi sebzeler, kuru ve taze meyvelerdir. Yetişkin bir bireyin gunluk posa ihtiyacı 25-30
gramdır. Kahvaltı ve diğer ana oğunlerde beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeğinin tuketilmesi, oğle ve akşam yemeklerinde sebze yemekleri, salata, kurubaklagiller, sebze corbaları ya da mercimek corbasının tuketilmesi, ara oğunlerde kuru meyvelerin ya da kabuğu ile tuketilebilecek taze meyvelerin tercih edilmesi gunluk posa ihtiyacımızın karşılanmasını sağlar.