Gozunuzu ovuşturmak nelere neden oluyor biliyor musunuz?

Gozun saydam tabakası korneanın, incelme ve sivrileşmesiyle kendini belli eden keratokonus hastalığını, gozleri kaşımak, ovuşturmak ve sert baskı yapmak tetikliyor.
Etiler ’den goz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Efekan Coşkunseven, korneanın one doğru bombeleşmesi ve sivrilmesiyle karakterize, “keratokonus” hakkında şu bilgileri verdi:

“Korneadaki şekil bozukluğu olarak da tanımlanan keratokonusun bircok nedeni bilinmekle birlikte, gozun sıkca ovalandığı alerjik goz rahatsızlıkları da hastalığa zemin hazırlayabiliyor. Cocukluk donemi alerjik konjonktivitin sık gorulduğu sıcak ve tozlu Turkiye gibi ulkelerde maalesef cok daha sık rastlanır. Genetik yatkınlık da soz konusudur. Ailede bir keratokonus hastası varsa ozellikle dikkat edilmelidir cunku keratokonusta genetik faktor onemli rol oynamaktadır. Goz kaşınması, sert kontakt lens kullanımı gibi cevresel faktorler de genetik olarak musait kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir. Bazen de hicbir şikÂyeti olmayan sadece miyopi ve astigmat kusurunu lazer ile tedavi ettirmek isteyen hastalara yapılan cok ozel tetkikler sonucu teşhis konulabiliyor. Keratokonustan korunmak icin gozunuzu ovalamayın, kaşımayın ve mutlaka her yıl genel goz muayenenizi yaptırın.”

Akdeniz ulkelerinde yaygın

Hastalığın her literaturde 2 bin kişiden birinde gorulduğunu anlatan Dr. Efekan Coşkunseven, Turkiye gibi sıcak ve alerjinin yaygın olduğu ulkelerde bu oranın cok daha yuksek olduğunu soyleyerek keratokonusun belli başlı ozelliklerini şoyle sıraladı:

“Keratokonus ozellikle Akdeniz ’e kıyısı olan ulkelerde yaygındır. Başlangıc evresinde keratokonusun gorme uzerine olumsuz etkisi yoktur. Keratokonuslu hastalarda once kontrast duyarlılıkları bozulur. Her rengi aynı canlılıkta gorme gibi yakınmalar ortaya cıkar. Ozellikle gece gormede sorunlar yaşanabilir. Keratokonus ilerlemeye başladıkca coğu hasta araba kullanırken uzaktaki cisimleri net secemediğini, televizyon seyrederken alt yazıları gorememeye başladıklarını fark eder. Bazen hastalar goz kapaklarının ustune dokunup baskı yaptıklarında ya da goz kapaklarını yana doğru cektiklerinde gormelerinin duzeldiğini, daha net gorebildiklerini ifade ederler. Aslında bu ilerleyen keratokonus vakalarının coğunda rastlanan bir bulgudur. Ancak bu gecici bir duzelmedir. Bu şekilde gormeyi surdurmek mumkun değildir. Keratokonusun ilerlemesine bağlı olarak hastaların gorme yetenekleri ileri derecede kaybolur. Gormenin yuzde 95 kaybı anlamına gelen bu durumda, hastalar icin bir iki metre otesini gormek imkÂnsızlaşır. Bu coğu kişinin anladığı anlamda korluk olmasa bile legal korluk denilen gormenin ileri derecede duştuğu seviyedir. Risk grubuna giren kişiler takip sureci icinde gozlerini asla kaşımamalıdır. Hastalığın genetik temellerinde kornea ile ilgili yapısal bir değişiklik yaptığı icin gozleri kaşımak, ovuşturmak, sert baskı yapmak hastalığın ilerlemesine, erken ortaya cıkmasına neden olabilir. Bu yuzden bu risk grubundaki kişilere ve hastalara gozlerini ovuşturmamaları, kaşımamaları onerilir” dedi.

Keratokonusu durdurmak mumkun

Bugun keratokonusun ilerlemesini durdurmak icin CCL (Corneal Cross Linking) diğer bir adıyla capraz bağlantı yonteminin kullanıldığı belirten Op. Dr. Efekan Coşkunseven, tedavi detaylarını şoyle anlattı:

“Bu yontemi hastaya uygulayabilmek icin kornea kalınlığının 400 mikronun altında olmaması gerekiyor. Dolayısıyla hastanın bu yontem icin uygun olup olmadığını kornea kalınlığı olcumu ve topografik incelemelerden sonra karar verebiliyoruz. Kritik olan nokta hastalığın erken tanısı ve sonrasında tedavi edilmesi. Keratokonusta erken teşhis kornea nakline kadar ilerleyen hastalığın onlenmesi ve kontrol altına alınmasında buyuk onem taşıyor. Dunyagoz, CCL yontemini 2006 yılından bu yana Turkiye ’de ilk defa uygulayan ve şimdiye kadar 1500 ’un uzerinde hasta tecrubesi olan bir merkezdir.”

Gormeyi artıracak yontemler

Keratakonuslu bir hastanın gormesini artırmak icin kontakt lens, halka yontemi, topografik lazer tedavisi ve gozici kontakt lens olmak uzere 4 farklı yontemin bulunduğunu belirten Coşkunseven, bu yontemleri anlattı:

Kontakt lens: Gunumuzde halen dunyada kullanılan en yaygın yontemdir. Ancak sert yapıda olmaları nedeniyle kullanımları hasta icin zor olabiliyor. Bunun yerine bircok hasta tarafından tercih edilen Clearkone lens olarak adlandırdığımız lensler yumuşak (hybrid) ve santral korneayı koruyucu ozel yapısı ile keratokonus hastalarımızda cok başarıyla uyguladığımız bir tedavi yontemi.

Halka yontemi: Kontakt lensi kullanamayan hastalarda başvurduğumuz bir yontemdir. Dunyagoz ’debugun Intralase Femtosecond Lazer yontemiyle kanal oluşturarak (8 saniye) yaklaşık 1-2 dakikada bu ameliyatı gercekleştirmek mumkundur. 5000 ’den fazla halka tecrubemiz var ve bu konuda doktorlaraeğitim de veriyoruz.

Topografik lazer tedavisi: Turkiye ’de yine ilk Dunyagoz tarafından yapılmıştır. Tedavide lazer, keratokonuslu dokudaki harita analiz edilerek programlanıyor.

Gozici kontakt lens: Bu tedaviyle -18 numara sferik ve -6 ’ya kadar astigmat tedavisi yapılabiliyor.

Keratokonusta en uygun tedavi kararının hastanın ayrıntılı muayenesinden sonra verilebileceğini belirten Coşkunseven, CCL tedavisi ile keratokonus hastalığının durdurabileceğini; kontakt lens, halka, topografik lazer, gozici kontakt lens tedavilerinin ise gormemizi artırdığını bu nedenle tedavide kontakt lens ve CCL ya da halka ve CCL yontemlerinin bir arada kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bu belirtiler varsa mutlaka doktora başvurun:

-Gozunuzde surekli alerji ve kaşıntı

-Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmat

-Gozluklerinizden bir turlu memnun olamama

-Gozluğe rağmen net goruş elde edememe

-Gece araba kullanırken zorluk cekme (milliyet)

Gozu Bozan Şeyler İcin Tıklayınız