Arabalar hakkında bilmediğimiz gercekler hala mevcut. Her ne kadar arabalarımızı hayatımızın her alanında dilimizden duşurmesek de maalesef hakkında bilmediğimiz bilgiler olabiliyor.

Araba gerceklerini seviyoruz. Arabanın ve onu cevreleyen endustrilerin hikayesine, ya da arabanın sosyolojisine ve toplumdaki yerine dair bilmediğiniz cok şey var.

Orneğin Henry Ford hakkında sadece birkac gerceklerden bahsedelim. Seri uretim mucidi olarak tanıdığımız Henry Ford 12 Model T ’nin uretimini sadece 12 saatte bitirdi. Bu kadar kısa surede bir otomobil uretmek Henry Ford ’un ne kadar zeki bir insan olduğunu gosteriyor

Bir başka ornek ise Rolls-Royce gibi koklu bir otomobil markasının otomobillerinin %75 ’inin hala yollarda olması, markanın otomobillerinin hem değerli hem de iyi tasarlanmış olduğunu bildiğimizi gosteriyor.

Arabalar hakkında bilmediğinizi varsaydığımız diğer ilginc bilgiler yazımızın devamında. Okumaya devam edin.

Carl Benz Arabayı İcat Etmedi

Arabalar hakkında bilmediğimiz ilk gercekte Carl Benz ile alakalı. Carl Benz ’in yaptığı şey arabanın uretim belgesini patent şeklinde dosyalamaktı. İlk kendinden tahrikli arac Nicolas-Joseph Cugnot tarafından 1769 yılında inşa edildi ve bircok buluş bu uretimin ışığında bulundu.

Dunyanın ilk icten yanmalı motoru 1807 de icat edildi. Benz ’in “gaz motoruyla calışan arac” patenti Ocak 1886 ’da sunulmuştu.

Arabalar Hayatlarının %95 ’ini Park Halinde Geciriyor

Her ne kadar arabaları sevip guvensek de, şaşırtıcı bir şekilde yolda trafik miktarı goz onune alındığında, arabalarımızı o kadar cok kullanamıyoruz. Arabayla surekli bir yere gittiğinizi ve herkesin bunu yaptığını duşunuyorsanız %95 ’in cok yuksek bir değer olduğunu bilmelisiniz.

Arabalar Trafikte Yılda 38 Saat Harcıyor

Buyuk şehirlerde bu ortalama sayı 60 saate kadar cıkıyor. Yolda cok fazla araba olduğundan değil, ne de olsa, bir arabanın omrunun %95 ’inin park halinde harcandığını oğrendik. Daha cok kucuk alanlarda yoğunlaşmış cok fazla araba var. Buyuk şehirlerde sorun insanların araba satın alması değil. Etkili bir toplu taşımanın olmaması onlara daha iyi bir alternatif bırakmıyor.

Cruise Control ’un Mucidi Kordu

Ralph Teetor 5 yaşından itibaren kor olmasına rağmen uretken bir mucitti. Pennsylvania Universitesi Makine Muhendisliği bolumunden mezun olduktan sonra ilk işi Donanma torpido-bot muhriplerinde kullanılan buhar turbin rotlarıydı. Daha sonra, buyuk bir otomotiv parcaları ureticisi başkanı oldu ve cruise control icin ilham, avukatı ile seyahat etmesi sonrası geldi. Seyahat ettikleri aracın onlar konuşurken hızlanması ve yavaşlaması onu rahatsız etti ve bir hız kontrol cihazı icat etmesi icin ilham verdi.

Volvo 3 Noktalı Emniyet Kemerini Buldu

Bu aslında cok iyi biliniyor, ama unutulan şey, şirketin buluşun patentini almamış olması. Bunun yerine diğer ureticilerin kullanabilmesi icin kapıyı acık bıraktılar. 3 noktalı emniyet kemerlerinin her 6 saniyede bir hayat kurtardığı tahmin ediliyor. Tarihin en onemli buluşlarından biri olduğunu soylemekte yarar var. Emniyet kemerinin bulunması Arabalar hakkında bilmekten mutluluk duyduğumuz bilgiler arasında yer alıyor.

Tekerlek MO 3500 Civarında İcat Edildi

Tekerlek Mo 3500 senesinde mezopatamylalılar tarafından icat edildi. daire şeklinde uretilen ve adına gunumuzde tekerlek dediğimiz cismin ilk uretim amacı ulaşım icin değildi. Daha cok comlek gibi ceşitli kap kacak yapmak icin kullanıldılar. Comlek yapmak icin kullanılan tekerleğin tekerlek olarak kullanılması 300 yıl sonra gercekleşti.

Charles Goodyear Goodyear Lastikleri Kurucusu Değildi

Goodyear lastik şirketi ismi aslında vulkanize kaucuğun mucidi olan Charles goodyear isminden alındı.

Goodyear ’ın hayatının buyuk bir bolumunde kaucukta dayanıklılık eksikliğine bir cozum bulamadığını hatırlayabilirsiniz. Ancak bu sorun sulfur ve sakızı karıştırıp kazara doğrudan sıcak bir sobaya bırakana kadar gecerli. Goodyear sonrasında daha dayanıklı lastikler uretmeye başladı.

Araba Geri Donuşumu ve ABD

İnsanlar cevreye duyarlı olmayan arabaların ne kadar sağlıksız olduğundan bahsederken, Amerika Birleşik Devletleri ’nde yaklaşık 12 milyon arabanın geri donuşturme sistemine dahil olduğunu bilmek icimizi rahatlatıyor. Bu da yaklaşık 85 milyon varil petrolun yeni veya yedek otomobil parcaları yapımında kullanılmasından tasarruf sağlar.

Tek Bir Araba Yaklaşık 30.000 Parcadan Oluşur

Bu bilginin şaşırtıcı olduğunu duşunebilirsiniz. Ancak asıl şaşırtıcı olan şey, bunu duşunduğunuzde ve arabaların şu anda ne kadar guvenilir olduğunu duşununce ortaya cıkıyor.

Motor ve şanzıman, yağlama sistemi, fren sistemi, suspansiyon sistemi, şasi ve cerceve, kablolama ve sensor sistemi, tekerleklek gibi ana parcaları hesaba kattığımızda hepsinin uyum icinde calışıyor olması gercekten inanılmaz gorunuyor.

Kilometre sayacındaki 150.000 km ’nin yuksek kilometre olarak kabul edilmesi o kadar da uzun zaman once değildi. 1995 yılında ortalama bir otomobilin ortalama omru 8 yıl oldu. Şimdi ise gelişen teknolojiyle beraber uyum icinde calışan parcaların omru uzadı ve bu sure 11 yıla kadar cıktı.

İlk Araba Kazası 1891 ’de Oldu

Kaza yapmak icin hızlı gitmenize gerek yok. John William Lambert ilk tek silindirli benzinli arac uretti ve sonra kaza yaptı. Sadece 8km/s bir hız ile giderken bir ağac kokune carptı.

Bir Araba Kazasında Olme İhtimali 5.000 ’de 1

Bir ucak kazasında olme şansı inanılmaz derecede kucuk, ancak, ortalama bir kişinin bir ucakta gecirdiği zaman kucuk ve profesyonel pilotlar tarafından yonlendirilir. Ancak, insanların coğunluğu her gun bir arabaya bindiğini ve bindiği bu aracların şoforlerinin ehliyet alma zorluk derecesinin minimum olarak duşunursek yine de olumun duşuk bir ihtimal olduğunu soylemek gerekiyor.

Araba Radyosu Neredeyse Yasaklandı

İnsanların arabalarla ilgili olsun ya da olmasın işleri duzenlemek ya da yasaklamak istemelerinin yeşil nedenleri vardır. Bu durumda, araba radyosu ilk icat edildiğinde bazı devletler suruculeri dikkatini dağıtmak ve kazalara neden olabilme ihtimaline karşın bu konuda yasak koymuşlardı. Şimdi ise yaklaşık 100 yıl sonra, sorun arabanın icine inşa edilmiş radyo değil. Ondan daha tehlikeli sorunlara yol acacak akıllı telefonlarımız.

Coğu İnsan Her 18 Yılda Bir Araba Kazası Yapacak

Sigorta endustrisine ortalama bir kişinin, hayatı boyunca dort araba kazası yaşayacak. Her 18 yılda bir kazaya karışma oranınızı duşurmek sizin elinizde. Bu analizler en kotu ihtimaller dahilinde gercekleşiyor. Orneğin bir kaza olma şansı eğer gece arabayı az ve zorunlu ise kontrollu bir şekilde kullanıyorsanız, yoğun saatlerde trafiğe cıkmıyorsanız ve bunun gibi daha bir cok nokta da dikkatliyseniz kaza yapma oranınız duşecektir. Ancak dikkatsiz ve kaza yapmaya davetiye cıkaracak durumların icerisindeyseniz kendinizi bu analizin icinde bulabilirsiniz.