RSS, Turkce anlamıyla Zengin Site Ozeti olarak bilinen Rich Site Summary ya da Real Simple Syndication İngilizce kelimelerinin baş harflerinden ismini alan ve internet sitelerinde yayınlanmış her yeni iceriğin toplu bir şekilde anında takibini sağlayan bildirim sistemidir.RSS bildirim sitemini kullanabilmek icin web sitelerinin RSS/XML veya Atom desteğiyle internette iceriklerini yayınlaması gerektiği gibi birde bunun icin bir RSS okuyucusuna ihtiyac vardır. Bir sitenin RSS/XML bağlantılı olması demek, o sitenin .rss veya .xml uzantılı dosyalar icermesi demektir.
RSS Okuyucusu Nasıl Kullanılır?
İlk olarak NetScape tarafından geliştirilen RSS (RDF Site Summary) zamanla yaygınlaşmaya başladı ve gunumuz teknolojisinde hem tablet ve telefonlarda hem de bilgisayarlarda bu sistemi kullanabilmek mumkun hale geldi. Bir RSS kullanıcısı olabilmek icin telefon veya tabletlerinizdeki IOS icin App Store ’danve Andoid icinde Playstore ’dan RSS okuyucu (RSS Reader) uygulaması indirip, RSS/XML bağlantılı URL (Uniform Resource Locator) adreslerini kopyalayıp uygulamaya eklemeniz durumunda feed abonesi olur ve bu sayede internette bulunan istediğiniz her konuyu akışlar halinde takip edebilirsiniz. Mac ve Windows ’ta kullanmak isteyenlerde yine RSS okuyucu uygulamalarının ucretli veya ucretsiz surumlerini mağazalardan indirebilirler veya tarayıcılarına eklenti olarakekleyebilirler.
Bir Sitenin RSS/XML Bağlantılı URL Adresine Nasıl Ulaşılır?
RSS adresi bulmak icin, web sitelerde bulunan RSS-sembolune tıklamak gerekiyor. Genellikle IE ve Mozilla Firefox tarayıcılarının URL cubuğunun sağ kenarında RSS-Sembolu bulunur. En kolay yontem bu olsa da bazı sitelerde RSS-Sembolu bulunmamaktadır, bu da o sitenin RSS veya XML (Extensible Markup Language) uzantılı dosyalarının olmadığı anlamına gelir.
Eğer ki bir siteden haber akışı almak istiyorsanız ve bu sitenin de RSS/XML ilişkili URL adresini hicbir şekilde bulamıyorsanız, aşağıdaki orneklerde verildiği gibi RSS adreslerini bulabilmenizde mumkun olacaktır: Sitenin URL adresini acın ve sonuna /rss.xml/rss veya /feed ekleyin.