Paculi yağı, Pogostemon cinsine sahip bir bitki turunden gelmektedir. Labiatae ailesi diğer uyeleri arasında lavanta, nane ve adacayı bulunmaktadır. Bu bitki turu, iki veya uc feet yuksekliğe ulaşan sert saplara sahiptir ve gurdur. Soluk renkte kucuk cicekler acmaktadır. Bitki Asya’nın tropik bolgelerine ozgudur ve gunumuzde Cin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mauritius, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da […]
Paculi yağı, Pogostemon cinsine sahip bir bitki turunden gelmektedir. Labiatae ailesi diğer uyeleri arasında lavanta, nane ve adacayı bulunmaktadır. Bu bitki turu, iki veya uc feet yuksekliğe ulaşan sert saplara sahiptir ve gurdur. Soluk renkte kucuk cicekler acmaktadır. Bitki Asya’nın tropik bolgelerine ozgudur ve gunumuzde Cin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mauritius, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
[h=3]Paculi Yağında Bulunan Eşsiz Bileşikler ve Yapılan Calışmalar[/h]

Paculi yağının bileşenleri alfa patchoulene, beta patchoulene, alfa guaiene, alfa bulnesen, karyofilen, norpatchoulenol, paculi alkol, seychellene ve pogostol icerir. Paculi esansiyel yağının ekstraksiyonu yaprakların buharla damıtılması şeklindedir ve hucre duvarları buharla haşlanma, hafif fermantasyon veya yaprakların kurutulması ile kırılmalıdır. Paculi yaprakları yılda birkac kez toplanabilir ve kuruduklarında damıtma icin ihrac edilebilirler. Bu yağın guclu kokusu yuzyıllardır parfumlerde kullanılmış olmasının yanında son zamanlarda tutsu, bocek kovucular ve alternatif ilaclarda kullanılmaktadır.
Ayrıca cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olma kabiliyeti nedeniyle cilt bakımı icin yaygın olarak kullanılır. Ve egzama, iltihaplanma, catlamış veya tahriş olmuş ciltler icin olduğu gibi akne icin en iyi ev ilaclarından biri olarak kabul edilir. Hucre gencleştirici ozelliklere sahiptir, bu nedenle yaşlanma karşıtı cilt bakımında sıklıkla kullanılır. Ciltteki yara izlerinin gorunumunu azaltma gucune sahiptir.
Paculi yağının antifungal ozellikleri, sporcu ayağı hastalığını tedavi etmede yararlı olmasını sağlar ve bir enfeksiyondan kaynaklanan iltihabı hafifletme gucune sahiptir. Aynı zamanda sactaki kepek belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur, cunku yağlılığı dengeler ve guc oluşturur.
Paculi yağının noroprotektif, anti-influenza ve anti-enflamatuar aktivitelere sahip olduğu bilinmektedir ve yapılan bir calışmada, doğal kanser tedavisi olarak kabul edilebileceği alanlarda araştırılmıştır. 2013 yılında araştırmacılar, paculi yağının insan kolorektal (kolon ve rektum) kanser hucrelerinin artışını ve enfeksiyonunu etkileyip etkilemediğini araştırmak ve potansiyel molekuler mekanizmalarını tanımlamak icin in vitro bir calışma gercekleştirmişlerdir. Bu calışma verileri, paculi yağının hucre buyumesini baskıladığını ve apoptozu induklediğini, yani hucrelerin artık bir tehdit olmadığı anlamına gelmektedir. Ek olarak, paculi yağı enzim aktivitesini azaltmış ve bunlar kanserin vucutta sahip olabileceği reaksiyonlar. Bu şaşırtıcı ve iyimser bulgular, paculi yağının hucre buyumesini azaltarak ve insan kolorektal kanser hucrelerinde apoptozu artırarak bir anti-kanser aktivitesi uyguladığını gostermektedir.
Yapılan başka bir calışma da, paculi yağının pestisit olması durumunda etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Yılda birden fazla insektisit uygulaması gerektiren guveler gibi ciddi meyve ve sebze zararlıları karşı, paculi yağı, kekik yağı, sarımsak yağı ve limon otu esansiyel yağı gibi 17 esansiyel yağ kullanılmıştır. Tehlikeli insektisitlere ve frenleme direnci gelişimine hedef dışı maruziyeti azaltmak icin bu alternatif kontrollerin gerekli olduğu bulunmuştur.
Bu sonuclara dayanarak, paculi yağı ve diğer ucucu yağlar, bu zararlıları hedef alan ucucu bir yağ bazlı bocek ilacının bileşenleri olarak kabul edilmek icin yeterli etkinliğe sahiptir.
[h=3]Paculi Yağ Tarihi[/h]

Paculi Hintce koku anlamına gelen pacholi kelimesinden gelir. Hint şalları ve kumaşlarına 1800’lerde paculi yağı surulmekteydi. Hindistan, Endonezya, Cin, Brezilya ve Malezya da dahil olmak uzere Asya’nın farklı bolgelerinde yetiştirilen birkac paculi turu vardır. Cablin turleri, ozellikle terapotik kullanım icin yaygın olarak ustun bir tur olarak kabul edilir. Bu iyi bilinen ucucu yağ, hippi neslinin kokusu olarak bilinir. Orneğin, kentsel sozlukteki paculi tanımı, genellikle sanatcılar, muzisyenler, hippiler, bisikletciler ve punk-rocker’lar gibi alternatif veya bohem yaşam tarzı yaşayanlar tarafından surulen keskin kokulu bir yağdır. Bu itibar, bazı kişilerin vucut kokusunu kapsayan bir koku ile ilişkili oldukları icin paculi yağı kokusundan uzak durmasına neden olmaktadır.
1960’larda kullanımıyla bilinmesine rağmen, geleneksel kullanım yuzlerce, belki de binlerce yıl oncesine dayanmaktadır. Orneğin Hindistan’da paculi yağı, guve itici olarak calıştığı icin kumaş ve kıyafetlerde kullanılmıştır. Aslında, paculi yağının kokusunun gercek oryantal kumaşın bir gostergesi haline geldiği, İngiliz ve Fransız giysi ureticilerinin taklit urunlerini paculi ile kokulandırdıkları ve boylece urunlerin satıldığı soylenmektedir. Paculi yağı, koku endustrisinde oldukca değerli bir urundur, kalitesi hammadde yaşına ve yağ depolamasına bağlı olarak değişmektedir, tıpkı şarap gibi, paculi yağı da eskidikce değerlenmektedir.
[h=3]Paculi Yetiştirme ve Hasat[/h] Paculi bitkisi tropikal ulkelerin sıcak ve nemli sıcaklıklarında buyur ve pirinc tarlalarının yakınında veya acık tarlalarda yetişirken bulunabilir. Ayrıca genellikle Hindistan Cevizi, Cam, Kaucuk ve Yerfıstığı ağaclarının yakınında buyuduğu gorulmuştur. Paculi yetiştirmenin en yaygın yolu, suya yerleştirildikten sonra ana bitkiden kesimler yaparak dikim yapmaktır.
Paculi bitkisi yeterli guneş ışığı ve su aldığı surece, duz veya eğimli arazide buyuyebilir. Yuksek duzeyde guneş ışığına maruz kaldığında yapraklar kalınlaşır ve kuculur ancak yuksek konsantrasyonda ucucu yağ icerir. Guneş ışığına daha az maruz kalması durumunda, daha fazla buyur ancak yapraklardan elde edilen yağ miktarı duşer. Yuksek su seviyeleri koklerin curumesine neden olabileceğinden, ihtiyacı kadar yeterli su tahliyesi gereklidir. Paculi bitkisini yetiştirmek icin ideal toprak yumuşak, besinler ve organik maddeler bakımından zengin olan topraklardır. 6 ile 7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Bu ideal ortamda, Paculi potansiyel olarak 2 ila 3 ft yuksekliğe kadar buyuyebilir.

Paculi botaniklerinin yetiştiği alan tum yabani otlardan arındırılmış olmalı ve gubreleme ve bocek istilasına karşı koruma yoluyla muhafaza edilmelidir. Patchouli, 6-7 aylık markette olgunlaşır ve bu noktada hasat edilebilir. Sonbaharın sonlarında acan bitkinin kucuk, acık pembe, hoş kokulu ciceklerinin urettiği tohumlar, daha fazla Paculi bitkisi yetiştirmek icin hasat edilebilir. Paculi’yi cicek tohumlarından yetiştirmenin bu ikincil yonteminin dezavantajı, aşırı kırılganlıkları ve kucuk boyutları nedeniyle, tohumların dikkatsizce kullanılması veya herhangi bir şekilde ezilmesi durumunda kullanılamaz hale gelmesidir. Paculi yaprakları yılda bir defadan fazla hasat edilebilir. Elle toplanarak bir arada istiflenir ve golgede kısmen kurumasına izin verilir. Daha sonra birkac gun fermente edilmelerine izin verilir ve ardından damıtma tesisine ihrac edilirler.
[h=3]Paculu Yağı Nasıl Elde Edilir?[/h] Paculi Yağı cıkartmak icin genc Paculi yaprakları, Pogosteman cablin turlerinden buharla damıtılır. İlk 3 ila 4 cift Paculi bitki yaprağının en guclu aromaya sahip ucucu yağlar verdiği soylenir. Paculi esansiyel yağı genellikle kalındır ve rengi acık sarıdan koyu kehribar veya kahverengiye kadar değişir. Bu, artan yaşla birlikte yağın gelişmesine katkıda bulunan faktorlerden biridir. Kokusu ıslak toprağa benzer, miskli, topraksı ve hafif tatlı bir kokuya sahiptir ve bu da puruzsuz ve zengin olarak tanımlanabilir.
Paculi yapraklarının kurutulduklarında değil, henuz tazeyken ve hasat alanlarına yakınken buharla damıtılmasının yağın en taze, en yuksek kalitesini vereceğine dair bir inanc vardır. İki tur paculi esansiyel yağı vardır; acık ve koyu. Her ikisi de aynı turden, yani Pogosteman cablin turunden cıkarılsa da, damıtıldıkları kaplar renklerini belirlemektedir. Yağ paslanmaz celik bir kapta damıtılırsa, ince viskozite ve koyu kehribar veya acık renkli kalmaktadır. Yağ bir dokme demir teknede damıtıldığında, yağın viskozitesi kalır, bu koyu kahverengi veya koyu renklidir. Her ikisinin de kokuları benzerdir.