dunyadan ilginc orf ve adetler dunyada ilginc orf ve adetler fransanın adetleri fransa nın gelenekleri
Bosna-Hersek'te evlenme cağına gelmiş gelin adayını isteyen damat adayı, kız evine yemeğe davet ediliyor ve ailenin buyukleri ile soz konusu evlilik hakkında tartışıyorlar. Kızın aile buyukleri damat adayı hakkında bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geciliyor. Şekerli kahve damat adayının evlilik icin uygun gorulduğu, sade olması ise damat adayının reddedildiği anlamını taşıyor.

***

Pakistan'da damat adayı kızın aile buyukleri tarafından zorlu bir sınavdan geciriliyor. Bu sınav, aile buyuklerinin damat adayına akla gelebilecek tum hakaret ve kufurleri etmeleri, damat adayının ise tum bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanıyor.

Sınavdan başarıyla gecen genc evlilik iznini almış oluyor. İskocya'da ise gelin, duğunden bir gece once aile buyuklerinin ortasına oturarak, onlara ayaklarını yıkatıyor. Bu gelenek, ciftin mutluluk yolunda yurumelerini sembolize ediyor. Duğunde ise gelin iki ayakkabısına da bozuk para koyuyor.

***


Cin'de de damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi duşunen cift hakkında yorum istiyor. Eğer astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, cocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine gondererek aynı işlemi onların da yapmasını istiyor.

Cin'deki evlilik geleneklerine gore, duğunden once damat evlilik yatağını hazırlayarak uzerine ceşitli meyve ve kuruyemişlerden koyuyor. Ailenin kucuk cocukları yatağın uzerine oturtuluyor ve meyvelerle oynamalarına izin veriliyor.

Yatağın uzerinde ne kadar cok cocuk olursa o kadar cok doğurganlığı sembolize edeceğine inanılıyor. Nedimelik yapacak bayanlar ise gelinin horoskopuyla uyumlu doğum yılına sahip kişilerden seciliyor. Ayrıca Ay takviminin 7. ayının son 15 gununde evlenmenin uğursuz olduğuna, cunku o donemde cehennemin kapısının acılıp kayıp ruhların serbest kaldığına inanılıyor.


***


İsrail'de ise Musevi inancına gore, duğunlerde Kudus'teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize eden ici cam parcalarıyla dolu bir beze basma geleneği bulunuyor.

Torende cam kırmak ise hayattaki mutluluğu ve uzuntuyu sembolize ediyor.


***


Hindistan'da da damat gelinin kıyafetinden sorumlu oluyor. Gelin, beyaz gelinlik yerine, "sari" denilen ozel bir giysi giyiyor. Torene gundelik kıyafetlerle gelen gelin, daha sonra kocasının kendisine sunduğu kıyafeti giyiyor.


***


Kore'de evlilik geleneklerinde ordek ve kaz onemli bir yer tutuyor. Eski geleneklerde damatlar arkalarında kaz taşıyarak beyaz bir atın ustunde gelinin evine giderlerken gunumuzde sembolik olarak tahta kaz kullanılıyor.

Bir başka geleneğe gore de duğunden sonra bir cift tahta ordek yeni ciftin evine yerleştiriliyor. Eğer ordekler karşılıklı konursa ciftin iyi gecineceğine, ters konulursa kavga edeceklerine inanılıyor.


***


Afrika'nın bazı bolgelerinde damat adayı kızı ailesinden istedikten sonra kızın ailesi teklifi kabul ederse kızlarına para ve fıstık veriyor. Gelin adayı, fıstığı damatla boluşurken, ciftin birleşmesine yardımcı olan aracıya da bir parca veriliyor. Bu, komşulara ve akrabalara duğun daveti anlamına geliyor.


***


Belcika'da ise en onemli gelenekler arasında mendile isim işlemek geliyor. Gelinin ailesi, kızlarının adının işlenmiş olduğu mendili duğune goturerek davetlilere gosteriyor. Bu mendil duğunden sonra kızın ailesinin evine geri getiriliyor ve gelinin kız kardeşi varsa onun adı işlenerek yine evde sergileniyor.


***

İngiliz geleneklerinin en başında kilisede can calmak geliyor. Bu şekilde kotu ruhların kovulduğuna inanılıyor. Gelin ve damat kiliseye girerken ve cıkarken canlar calınarak yeni evli cifte cicek atılıyor.


***


Finlandiyalı gelinler ise duğunde el yapımı altın bir tac takıyorlar. Torenden sonra bekar genc kızlar gelinin etrafında toplanıyor ve gelin genc kızlar arasından sectiği birine altın tacını veriyor. Secilen kızın, en kısa zamanda evleneceğine inanılıyor.


***

Ote yandan Vikingler zamanında ise evlilikler acık arttırma şeklinde yapılıyordu. Damat adayı, gelin adayı icin kızın babasına fiyat teklif ediyor, bu fiyat uzerinden pazarlık yapılıyor ve belirlenen para miktarı ceyiz icin kullanılıyordu. Ayrıca ciftin evlilik hayatları boyunca altın ve gumuş sıkıntısı cekmemeleri icin babası gelinin sağ ayağına gumuş, annesi ise sol ayağına altın takıyordu.


***


Fransa'da ise evlenecek ciftlerin torende yer alacak ciceklerini davetliler getiriyor. Gelin ve damadın, evlilik gunlerinde kullanılan ve nesilden nesile aktarılan evlilik kabından şarap icmesi de bu ulkedeki evlilik gelenekleri arasında yer alıyor.


***


Bulgaristan'da da erkek, sevdiği kızı ailesinden istemek icin en yakın arkadaşıyla kızın evine giderken, yanında mutluluk, sağlık ve zenginliği temsil eden "rakia" denilen ozel bir ev viskisi ve "zdravet" adı verilen yeşil ciceklerden kucuk bir buket goturuyor.

Bunun yanı sıra kıza ve babasına ufak hediyeler veriyor. Baba, evin reisi olduğundan icki ikramında bulunuyor. Damat adayını beğenir ve evliliği onaylarsa kızına donup 3 kez evliliğe hazır olup olmadığını soruyor ve kız (evet) derse kızın ailesi de erkeğin ailesine hediyeler yolluyor.

Duğunden onceki Perşembe gunu hamur ve mayanın karıştırılmasıyla ozel bir ekmek yapılıyor ve bu ekmek yeni ailenin oluşumunu sembolize ediyor. Duğunde ise gelin, icinde bozuk para, ciğ yumurta ve buğday bulunan bir tabağı arkasına bakmadan başının uzerinden geriye doğru atıyor. Tabak ne kadar kucuk parcalara ayrılırsa o kadar iyi olacağı duşunuluyor. Ayrıca gelin ile damada somun ekmeği veriliyor. Hangisi bu ekmekten daha buyuk parca koparırsa evde onun sozunun gececeğine inanılıyor.