adetliyken yuzmek
Seyahat ve evlilik torenlerinin denk geldiği yaz aylarının, hamile veya adet donemindeki kadınlar icin buyuk sıkıntı oluşturduğu belirtildi.
Yaz aylarında kadın doğum hekimlerine başvuran hastaların onemli bir kısmının, adet kanamalarını erkene almak ya da geciktirmek istediğini soyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, yaz aylarının adet donemlerinde daha rahat ve keyifli gecirilmesi icin onerilerde bulundu. Mumcu, "Ozellikle adet kanamalarının duğun ya da tatil donemine denk gelmesi can sıkıcı bir durumdur. Ancak bu talihsiz tesaduf gunumuzde piyasada bulunan ucuz ve guvenli ilaclarla alt edilebilir. Adet doneminde beklenilen kanamayı erkene almak o kadar kolay değildir. Ustelik bu amacla uygulanan tedavilerin başarısız olma olasılığı yuksektir. Ote yandan, cok daha guvenilir ve etkili olan yontem adeti geciktirmektir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar icin adet kanamasını geciktirmek son derece basittir. Hapın bir kutusu bittiğinde 7 gunluk ara vermeden hemen yeni bir kutuya başlamak yeterlidir. Bu sayede o ay ki adet kanaması atlatılacak ve kanama otomatik olarak 3 hafta sonrasında gorulecektir. Bu uygulamanın bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi olmadığı gibi istenmeyen gebeliklerden korunma da aynı etkinlikle surdurulebilir. Hap kullanmayan kadınlar ise doktor muayenesi sonrasında progesteron Hormonu iceren ilaclar kullanarak adet kanamalarını 10 Gun kadar geciktirebilirler. Daha uzun sureli uygulamalarda, rahim ic zarında yıkılma meydana gelebileceğinden lekelenme şeklinde kanamalar ortaya cıkabilir. Bu nedenle tedavinin 10 Gunden uzun tutulmaması onerilir. Bu tur bir uygulamanın kadının hormonal dengesinde herhangi bir bozukluğa neden olması beklenmez" dedi.
"HAVUZ VE DENİZDEN VAJİNAL MANTAR BULAŞMAZ"
Yaygın kanının aksine havuz ve denizden kadınlara vajinal mantar bulaşmadığının Altını cizen Dr. Alper Mumcu, sadece havuz Suyu icindeki klorun, vajinada normalde bulunan ve ortamın asidik olmasını sağlayan yararlı bakterilerin fonksiyonlarını yitirmelerine neden olduğunu kaydetti. Bunun sonucu olarak, kadının genital bolgesinde bulunan mantarların aktif hale gelerek enfeksiyona neden olabileceğini soyleyen Mumcu, havuzdan sonra ortaya cıkan mantar enfeksiyonunun başka birisinden ya da havuzdan bulaşan mantarlara değil, kadının kendi vucudunda bulunan mantar sporlarının aktif hale gelmesine bağlı olduğunu vurguladı. Bununla birlikte yaz aylarında mantar enfeksiyonlarının sıkca gorulduğune işaret eden Mumcu, www.mumcu.com sitesinde bu sıklığı azaltmak icin alınabilecek bazı onlemleri şu şekilde sıralıyor:
"Genital bolgenin nemli kalması mantar icin uygun zemin hazırlar. Islak mayoyla oturmak en sık yapılan yanlışlardan birisidir. Genital bolgenin temizliğinde ozellikle bu amacla uretilmiş urunleri tercih edin. Eğer gerekirse genital bolgenizi sac kurutma makinesiyle kurutabilirsiniz. Dar pantolonlar ozellikle zayıf kadınların tercih ettiği giysilerdir. Bu tur giysiler şık olmakla birlikte, Sağlıknem oranının artmasına neden olabilir. Pamuklu camaşır tercih edin. Sentetik ic camaşırları Hava sirkulasyonu engeller ve nemi emmedikleri icin vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. İrritan Maddelerden uzak durun. Renkli tuvalet kağıtları, parfumler, kokulu kişisel hijyen urunleri ve sabun genital bolgenin duşmanlarıdır. Bu urunleri mumkun olduğunca kullanmamaya gayret edin. Adet kanaması sırasında vajinal tampon kullanılarak havuza ya da denize girilmesinde bir sakınca yoktur. Yalnız tampon kullanımıyla ilgili kurallara uyulması ve tamponun her seferinde değiştirilmesi gereklidir."
acısından sakıncalı olabilir. Uzun sure dar bir kıyafetin giyilmesi genital bolgedeki
HAMİLELİKTE EN UYGUN SPOR YURUYUŞ VE YUZME
Hamilelik sırasında yapılabilecek sporlardan en uygununun yuruyuş, daha sonra da yuzme olduğunu ifade eden Mumcu, "Yuzme esnasında kol, bacak ve karın bolgesinde bulunan butun kas grupları calıştırılır. Kalp atım hızı ve alınan OksijenSuda kendi kendini yaralaması, duşmesi ve bir yerlere carpması neredeyse olanaksızdır. Bir başka avantajı ise kişinin kendisini ağırlıksız hissetmesidir. Bu ozellikle gebeliğinin son donemlerinde olan kadınlar icin psikolojik acıdan oldukca onemlidir. miktarı arttığı icin bebeğe giden oksijen miktarında da artış soz konusudur. Yuzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktor ise yaralanma tehlikesinin olmamasıdır. Yuzme bilen bir kişinin
Ayrıca Su icerisinde terleme ve vucudun cok fazla ısınması mumkun olmadığından egzersizin bu tur olumsuz etkilerini ortadan kaldırması da bir başka avantajıdır. Yapılan az sayıda calışmada gebelikleri sırasında duzenli yuzen kadınların kendilerini daha az yorgun hissettikleri, daha guzel uyudukları ve gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa cıkabildikleri gorulmuştur" acıklamasında bulundu.
"Gebelik oncesinde duzenli olarak yuzen kadınlar, daha onceki programlarına devam edebilirler. Ancak gebe kaldıktan sonra ilk kez denize girecekler biraz daha dikkatli olmak zorundadır. Oncelikle suya girmeden once vucudu ısıtmak, yavaş yuzmek ve dozu yavaş yavaş arttırmak gerekir. Gebeliğinin ilk 3 ayında bulunanlar icin Gunde 20 Dakika yuzmek yeterlidir. Yine bu donemde sabah erken saatlerde yuzmek gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltabilir ve gunun geri kalan kısmının daha rahat gecirilmesine yardımcı olabilir. İkinci 3 aylık donemde ise su eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu donemde daha onceki yuzme alışkanlıkları aynen devam edebilir. Son donemlerde ise yuzmeye devam etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Ancak vucudu fazla sıkmayan, gebeler icin tasarlanmış mayoları kullanmak gereklidir" şeklinde sıralayan Uzman Dr. Mumcu, acıklamasına şoyle devam etti:
"Karada yapılan kulturfizik hareketleri suda da yapılabilir. Bunun avantajı terlemeyi ve aşırı ısınmayı engellemesidir. Kulturfizik hareketleri yaparken Suyunnefes tutup cok uzun sure dalınmamalıdır." meme başı hizasında olması en uygun derinliktir. Bu kural yuzerken de gecerlidir. Ozellikle sık sık kramp giren kadınlar boy hizasını gecmeyecek derinliklerde yuzmelidirler. Olası bir kramp durumunda yardım alabilmek icin suya tek başına girmemeye de ozen gosterilmeli,
TUPLU DALIŞ SAKINCALI
Hamile ya da hamile kalmayı planlayan bir kadının, scuba diving (tuplu dalış) yapmasının kesinlikle sakıncalı olacağının altını cizen Dr. Mumcu, "Dalış sırasında kanda meydana gelen minik Gaz kabarcıkları erişkin bir insanda sorun yaratmazken, akciğerlerini kullanamayan anne karnındaki bir bebek icin hayati tehlike yaratabilir. Ote yandan, hamilelikte hareket yeteneğinin azalması, solunum fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesi gibi nedenler de gebelik sırasında tuplu dalış yapılmasının karşısında engel oluşturur. Benzer şekilde yaşanan Basınc değişiklikleri de gebelik uzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir. Su kayağı, jet-ski gibi yaz sporları da hamile kadınların kacınması gereken aktivitelerdendir" şeklinde bilgi verdi.

Hamile kadınların direkt guneş altında kalmalarının onerilmediğini sitesinde acıklayan Mumcu, "Mutlaka golgede ve tercihen uzerilerinde t-shirt ileSıvı dinlenmeleri daha uygundur. Yuksek koruma faktorlu kremler kullanılmalıdır. Yaz aylarında ve ozellikle plajda su kaybı her zamankinden fazla olacağından alımına azami dikkat gostermek gereklidir" dedi.
Hamileliğin seyahat etmeye engel bir durum olmadığını, herhangi bir komplikasyon yoksa ve doktorunuzun aksini belirtmediği surece her turlu ulaşım aracıyla seyahat etmenin mumkun olduğunu da belirtilen Mumcu, "Hamilelik sırasında da ucak yolculuğu oldukca guvenlidir. Ancak seyahat edilecek ucağın kabin Basıncı ayarlı olması gereklidir. Gunumuzdeki hemen hemen tum sivil ucaklarda kabin basıncı ayarlıdır. Hamilelik sırasında Araba, otobus, ucak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Herhangi bir yerde uzun sure oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle her turlu yolculukta her 1.5-2 Saatte bir mola vererek hafif yuruyuş yapılmalı ve kan dolaşımınızı uyarılmalıdır. Bu kısa yuruyuşler sırasında bacaklara germe egzersizleri de yaptırılmalıdır. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun sureli oturmanın olumsuz etkilerini azaltılabilir. Bunun icin oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşca kendinize doğru kuvvetice cekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola cevirin ve parmaklarınızı acıp kapatın" şeklinde bilgi verdi.
İSTANBUL (İHA)