Sudan'da geciş donemi hukumetince gorevden alınan 150 hakim, gorevlerine son verilmesinin "yargının siyasallaştırılması ve anayasa ihlali" olduğunu, kararın iptali icin hukuki mucadelelerini surdureceklerini belirtti.
Gorevden alınan hakimler, actıkları davalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek icin başkent Hartum'da basın toplantısı duzenledi.

Eski Hakim Selman Ahmed Muhammed, AA muhabirine yaptığı acıklamada, "Hukumete bağlı siyasi bir komisyonun kararıyla 150 hakim gorevden alındı. Bu karar, yurutme organının yargıya mudahalesine imkan tanıdı. Bu da yargının siyasallaştırılması demek oluyor." dedi.
Kararın anayasadaki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirten Muhammed, "Bu kararın mağdurları olarak gercekten cok fazla etkiye maruz kalan adaletten korkuyoruz. Eski Rejimin Ortadan Kaldırılması Komisyonu, hukumet ve bakanlıkların calışma duzenini bozan, hizmetlerin yapılmasını engelleyen, hakim ve savcıların, tum devlet memurlarının korktuğu bir korkuluk haline geldi." diye konuştu.
Anayasa Mahkemesine itiraz ederek mağduriyetlerini gidermek istediklerini belirten eski hakimlerden Yusuf Seyyid Ahmed de mahkeme uyelerinin gorev surelerinin dolduğunu ve 2019'dan beri yeni uye atanmaması nedeniyle mahkemenin hizmet veremediğini kaydetti.
Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 30 yıllık iktidarın ardından 2019 nisan ayında devrilen Cumhurbaşkanı Omer el-Beşir rejiminin izlerinin ortadan kaldırılması, yolsuzlukla mucadele ve kamuya ait tum hakların iadesi icin 10 Aralık 2019'da bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırmıştı.
Eski Rejimin Ortadan Kaldırılması Komisyonu, 24 Ağustos 2020'de eski rejimle bağlantılı oldukları gerekcesiyle yuzlerce hakimin gorevine son vermişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmoud Haggag Mahmoud Ali