Afyonkarahisar'da 1272-1277 yılları arasında 40 ahşap direk kullanılarak yapılan Ulu Cami, 7 asırdan fazladır dimdik ayakta durarak vatandaşların ibadet konusunda uğrak mekanı olmaya devam ediyor.
UNESCO Dunya Miras Gecici Listesi'nde yer alan Ulu Cami yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, kent halkının da namaz kılmak icin geldikleri en onemli mekanlar arasında bulunuyor. Selcuklu doneminde kalma bir eser olan Afyonkarahisar Ulu Cami, 1272-1277 yılları arasında yapıldı. Ulu Cami'nin yapımında kullanılan 40 ahşap direğin onemli bir ozelliği bulunuyor. Her biri yapıldığı donemde bolgede gorev yapmış esnafı temsil eden direklerin bir başka ozelliği ise kundekari denilen ağacların birbirine gecmesi sistemiyle yapılmış olması. Cami,700 yıllık tarihi ve gorkemiyle yurt ici ve yurt dışından cok sayıda turisti de ağırlamaya devam ediyor.

40 direk 40 esnafı temsil ediyor
Cami İmam Hatibi Hasan Balık, yaptığı acıklamada, Ulu Camii'nin Selcuklu mimarisiyle yapıldığını ve kentin guzide camilerden birisi olduğunu soyledi. Balık şoyle devam etti:
"Camimiz enine uzun dikdortgen yamuk planlı olup kentimizin en buyuk camilerinden birisidir. Ahşap mimarisiyle on plana cıkan camimizi cok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Camimizin icerisinde 40 cam ağacından yapılmış ahşap direkt bulunmaktadır. Bundan dolayı halk arasında camimize 'kırk direkli cami' de derler. Camimizin o direkleriyle ilgili şoyle bir hikayesi vardır. Camimiz henuz yapılmadan once yani 1272 oncesinde burada bir carşının kurulduğu ve 40 esnafın ticaret yaptığı rivayet edilir. Caminin batı tarafından Hocabey mescidi diye anılan kucuk bir mescit vardır ve bu mescit bir yangın gecirmiştir. Bu yangının carşıya da sıcramasından dolayı carşı esnafı dukkanlarını cami yapılması icin bağışlamıştır. Donemin beyi Sahipata oğullarından Nusreddin Hasan bey bu camiyi yaptırırken 40 direk koydurarak 40 esnafı bu vefakar ve fedakar esnafı temsil etmek istemiştir."
Caminin 7 asır once yapılmış mimarinin korunduğunu ifade eden Balık: "Direklerin uzerindeki başlıklar 40 ayrı motif olarak tescil edilmiş olup her biri diğerinden ayrı olarak bu şekilde zenginleştirilmiş camiye anlam katmıştır. Camimizde 3 kapı bulunmaktadır. Bir tanesi barı tarafındaki bey kapısı bir tanesi doğu kapısı uzerinde bir tamir kitabesi vardır 1341 yılındaki tamiratından bahseder. Camimizin minberinde bir kapı bulunmaktadır ve bu kapı orijinalliğini korunmaktadır. Uzerinde mimarımızın ismi bulunmaktadır" dedi. - AFYONKARAHİSAR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı