İSTİKLAL Caddesi'nde "7 bin kişi" kuralı vatandaşı memnun ederken esnaf ise işlerinin duşeceğini belirterek uygulamaya karşı cıktı.Turkiye'de vaka sayılarının hızla artmasıyla, vakaların en fazla olduğu illerden biri olan İstanbul'da koronavirus salgınına karşı yeni tedbirler alınmaya başlandı. İl Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı kararların yanında, bazı ilcelerde ek onlemler aldı. Kimi ilcelerde meydanlardaki banklarda oturmak yasaklanırken, salgına karşı alınacak yeni tedbirleri goruşmek uzere toplanan Beyoğlu İlce Hıfzıssıhha Kurulu, İstiklal Caddesi başta olmak uzere ilce genelinde yoğunluğun fazla olduğu alanlarda uygulanmak uzere yeni tedbirler aldı. Buna gore, yoğunluğu onlemek icin saat 10.00'dan itibaren İstiklal Caddesi'ne 7 bin kişi alınacak ve 3 metrekareye 1 kişi duşecek. Kontrollerin sağlanabilmesi icin cadde girişlerine Beyoğlu Zabıta ekipleri tarafından bariyerlerin konulduğu goruldu. Ote yandan İstiklal Caddesi'ne cıkan tum sokakların başına da bariyerler konularak onlem alındı. Caddede bulunabilecek kişi sayısına ulaşıldığında, bu noktalardan vatandaşların girişlerine izin verilmeyecek. Vatandaşların coğu uygulamalardan memnunken, esnaf ise alınan tedbirlere karşı cıktı.
"KONTENJAN DOLDU DENİLEREK İNSANLAR GERİ Mİ GONDERİLECEK?"
İşe gitmek icin İstiklal Caddesi'nden gecmek zorunda olduğunu ifade eden Recep Yıldırım, "Buranın kapasitesini bilmiyorum. Yani kac bin kişidir bilemiyorum. 7 bin kişiye nasıl bir sınırlama getirecekler? Kontenjan doldu denilerek bu insanlar geri mi gonderilecek? Nasıl olacak? Butun ara sokaklar mı kapatılacak?" diye konuştu. "İNSANLARIN BU DİSİPLİNE UYACAĞINI SANMIYORUM"Uygulara uyulmayacağını duşunduğunu soyleyen Fatih Coşar ise, "O disipline uyulursa guzel bir şey ama? Ne kadar dikkat ederler goreceğiz. Sozde iki şeride ayırdılar burayı ama ne kadar dikkat ederler, kim uyar bakacağız. İnsanlarımızın bu disipline pek uyacağını zannetmiyorum. Ne yapar eder, gelirler. Sizce bu yasaklar bir işe yarıyor mu? İstiklal Caddesi girişinde stantları yeni kuruyorlardı, biz erken geldik bir şey sormadılar bize" ifadelerini kullandı. Mevlam Demirunal, "Bence doğru bir karar, koronavirus salgını varken bunun yapılması uygun. Caddeye girerken gordum, kontrol vardı. Bize HES kodu soruldu" şeklinde konuştu.
"BU KARAR BENİ VATANDAŞ OLARAK MEMNUN EDER"Sabah erken saatlerde İstiklal Caddesi'ne geldiğini soyleyen Kemal Aktan ise, "Ben erken saatlerde geldim, bir zabıta gorevlisi vardı orada ama bir sorun yaşamadım. Herhangi bir uygulamaya tabi tutulmadım. Ama donuşte bir hareketlilik goruyorum. Tabii ki halkın yoğun olduğu yerlerde bir takım sınırlamaların olmasını doğal karşılıyorum. Bu beni vatandaş olarak memnun eder ancak empati yapacak olursak, esnaf icin pek mantıklı gozukmeyebilir" dedi.
"ESNAFA BUYUK DARBE VURULDU"İstiklal Caddesi'nde calışan bir esnaf ise uygulamadan memnun olmadıklarını ifade ederek, şunları soyledi: "Ben esnaf olarak, esnafa cok buyuk darbe vurulduğunu duşunuyorum. İstiklal'e 7 bin kişi değil de 17 bin kişi girse ne olacak. Ben dukkanıma gireceğim, beni buradan almadılar, ta Taksim'e git, gel diyorlar. Ben gunde kac defa buradan gidip geliyorum. Karşı sokağa tuvalete gidip geliyoruz. Kapatmışlar yolu, nasıl girip cıkacağız? Burası turistik bir bolge."
"BU UYGULAMA ESNAFIN BİTMESİ DEMEK"İstiklal Caddesi'nde kestane satan bir başka esnaf da, "Uygulamalardan pek memnun değiliz. İstiklal Caddesi gibi koca yere 7 bin kişinin alınması demek, esnafın bitmesi demektir. Bu iyi bir onlem değil. İnsanlara ne kadar izin verilirse, o kadar sokağa cıkacaklar zaten" diye konuştu.
Goruntu dokumu: ------------------------ -Cadde'den goruntuler-Vatandaşların goruntuleri-Sokak başlarına konulan bariyerler-Vatandaşlar ile rop.-Muhabir anonsu(Beyza Nur GULER)-Genel ve detay
- İstanbul
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı