Turkiye'nin
komur uretim merkezlerinden Manisa'nın
Soma ilcesinde 5
maden ocağı işletmesinin arasında kalan bir mahallenin taşınması icin kamulaştırma kararı alındı.
Yaklaşık 300 yıl once Soma'ya 30 kilometre uzaklıkta kurulan
Eynez Mahallesi, 1900'lu yıllarda bolgede madenciliğin başlamasıyla buyudu. 140 hanede 260 kişinin yaşandığı mahalle, 1960'lardan sonra bolgede yeni sahalarının devreye alınmasıyla 5 maden ocağının ortasında kaldı.
Maden sahalarının yerleşim yerinin 500 metre yakınına kadar gelmesi ve yer altındaki galerilerde yurutulen calışma sonucu yuzeyde cokmeler gorulmeye başlandı.
Cokmeler nedeniyle ev ve yollarda hasarın oluşması sonucu, bazı mahalle sakinleri evlerini tahliye etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının gecen yıl aldığı kararla mahallenin buyuk bolumunun kamulaştırılmasına karar verildi. Mahallenin kamulaştırma surecinin tamamlanmasının ardından koyluler mağdur edilmeden uygun bir yere taşınması planlanıyor.
Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, AA muhabirine Eynez Mahallesiyle ilgili kamulaştırma surecinin devam ettiğini belirterek, surecin tamamlanmasının ardından mahalle sakinlerini mağdur etmeden uygun bir yere taşıyacaklarını soyledi.
Şu ana kadar Eynez sakinlerine 3 farklı adrese taşınmayı onerdiklerini ancak mahallelinin bu adreslerin yerine mevcut mahalleye daha yakın olan bir orman arazisini istediğine belirten Akkaya, "Koyluye yer bulmayla ilgili surec devam ediyor. İstedikleri bolge orman arazisi. Sureci Cevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı takip ediyor. Devlet olarak hicbir vatandaşımızı mağdur etmeden, uygun bir yer bulacağız." dedi.
Mahalle Muhtarı Yucel Uyar da yeni acılan ocakların mahallenin altından komur aldığını, bu nedenle yer altında oluşan boşluğun zamanla yer ustunde cokuntu ve binalarda catlamaya yol actığını anlattı.
Koyun taşınmasına karar verildiğini belirten Uyar, madenciliğin yanında tarımla da uğraştıklarına dikkati cekerek, hem cocuklarının gectiği topraklardan kopmak hem de gunlerinin buyuk bolumunu gecirdikleri tarlalarından uzaklaşmak istemediklerini soyledi.
Mahalle sakinlerinin gocuk riski nedeniyle zor bir karar da olsa 300 yıllık mahalleden taşınmak istediğini ancak kendilerine onerilen 17 kilometre ila 80 kilometre uzaklıktaki bolgeleri uzak bulduklarını anlatan Uyar, "Taşınalım ama tarım alanlarımız, mezarlarımız bu koyde. Bize onerilen 3 yere alternatif olarak tarım arazilerimize yakın olan ve bu koye 3 kilometre uzaklıkta olan alana taşınmak istediğimizi soyledik. Daha munasip bir yer olan ve maden sahasında yer almayan Başaran mevkiine yeni bir koy kurulmasını istiyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Bayram