Edirneli Ertem Palalı'nın, akrabasının bobrek bağışından ameliyat gunu vazgecmesiyle huzunlu başlayan nakil sureci, kadavradan yapılan nakille mutlu bitti.
Uzunkopru ilcesine bağlı Karapınar koyunde yaşayan 45 yaşındaki Palalı, 26'lı yaşında başlayan rahatsızlığı nedeniyle uzun sure diyalize bağlı yaşadı.
Akrabalarından birinin kabul etmesine rağmen nakil gunu kararından vazgecmesi sonrası Palalı cok uzulse de ardından gelen
haberle mutlu oldu.
Sağlık Bakanlığı
Organ ve Doku Bağışı Hizmetleri Ulusal Koordinasyon Sistemi'nde
organ nakli icin sıraya alınan Palalı'ya,
beyin olumu gercekleşen birinin bobreği nakledildi. İki cocuk babası Palalı, tanımadığı birinin bobreğiyle 10 yıldır koyunde sağlıklı şekilde yaşamını surduruyor.
"Hayat kurtarmak dunyadaki en guzel duygu"
Palalı, AA muhabirine yaptığı acıklamada, hayatının en zor zamanlarını diyalize bağlı yaşadığı gunlerde gecirdiğini soyledi.
Akrabasının nakil gunu kararından vazgecmesi uzerine hayallerinin yıkıldığını ama sabırla beklemeye devam ettiğini anlatan Palalı, sevindirici
haberin bu olaydan 6 ay sonra geldiğini anlattı.
Kadavradan nakille yeniden hayata bağlandığını ifade eden Palalı, "Beyin olumu gercekleşmiş bir kişinin bobreği organ bağışı sayesinde bana nakledildi. Bana bobreğini veren kişiyi tanımıyorum ama ona her gun dua ediyorum. " dedi.
"Sağlık Bakanlığının kurduğu adaletli ve hakkaniyetli bir sistem"
Nakli gercekleştiren Tekirdağ Namık Kemal Universitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Sağıroğlu da yuzlerce organ nakli ameliyat yaptığını ancak Palalı'nın ameliyatından dakikalar once bağışcısının vazgecmesiyle kendisinin de hayatında ilk kez boyle bir durumla karşı karşıya kaldığını anlattı.
Ameliyat oncesi hasta ve bağışcı yakınlarını psikiyatriye gonderdiklerini dile getiren Sağıroğlu, şoyle devam etti:
"Organı bağışlamalarını canıgonulden mi yapıyorlar bunları olceriz. Bu hasta ve yakınına da aynı olculeri uyguladık maalesef ameliyat sabahı yakını organ vermekten, bağışlamaktan vazgecti. Bizim yapacak hicbir şeyimiz yok, bağış sonucta gonulluluk esasına dayanır ve hastamız cok uzuldu. Bir koşede ağladığını gordum ama Allah bir kapıyı kapatıyor, bir kapıyı acıyor. Sağlık Bakanlığının kurduğu adaletli ve hakkaniyetli bir sistem var. Trakya'nın bir koyunde yaşayan hastamız ulkemizde cıkan bir organa kavuşabiliyor. Bu buyuk bir nimet, buyuk bir guzellik. Kendisine organı naklettik, coluğu cocuğuyla yaşamını surduruyor."
"Herkes her an organ yetmezliği yaşayabilir"
Organ naklinin sağlık acısından zorluk yaşayan insana hayat vereceğine işaret eden Sağıroğlu, şunları kaydetti:
"Kadavradan bobrek naklinde istenen duzeyde değiliz. Sağlık Bakanlığının verilerine gore 60 bine yakın diyalize yakın bobrek hastası var. Her gun ortalama 29 hasta diyalizde kaybediliyor. 21 bine yakın da organ nakli bekleme listesinde bobrek bekleyen 2-3 bin arasında karaciğer, bin kalp ve akciğer bekleyen hastalar var. Dolayısıyla bu hastalara yardımcı olabilmemiz icin yoğun bakımda teşhisi konmuş, beyin olumu gercekleşmiş hastaların yakınlarının organ bağışını yapmaları gerekmektedir. Organ yetmezliği kimseye uzak değildir. Herkes her an organ yetmezliği yaşayabilir."
Sağlık Bakanlığı ve sağlık calışanlarının hastalara yardımcı olmak icin elinden geleni yaptığını dile getiren Sağıroğlu, "Halkımızın da bu konuya duyarlı olmasını sağlayıp organ bağışını artırmamız gerekmekte." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cihan Demirci