Turkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, Genclik ve Spor Bakanlığı projelerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Ulkemize her sene devasa spor kompleksleri kazandırıyorlar. Biz de istiyoruz ki şu anda en buyuk problem buyuk bir fuar alanı ise bu konuda bize bakanlığımız yer tahsis edebilir." ifadelerini kullandı.
MOSDER'den yapılan acıklamada goruşlerine yer verilen Balcı, mobilya fuarının ulke ekonomisi icin onemli olduğunu kaydetti.
Balcı, yeni yılın ilk ve en buyuk mobilya fuar organizasyonu olarak 26-31 Ocak 2021 tarihleri arasında eş zamanlı olarak hem İstanbul Tuyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde hem de Yeşilkoy İstanbul Fuar Merkezi'nde gercekleşecek Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı'nın 1 milyar dolarlık iş bağlantısı oluşturacağını belirtti.

MOSDER Başkanı Balcı, "Bu derece buyuk bir organizasyonun yalnızca mobilya sektorune değil, yurt dışından fuara gelecek katılımcılar sayesinde ulke turizmine de buyuk etkisi vardır. Ulkemize gelen her turist ortalama 3 bin dolar civarında bir doviz girdisi bırakıyor ve de turizm ekonomisine katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.
Fuara katılım icin rekor sayıda başvuru
Mobilya sektorunun her gecen yıl buyuyen ve ulkede ihracat fazlası veren sektorlerin başında geldiğini kaydeden Balcı, "Gectiğimiz seneye oranla, Ocak 2021'de duzenlenecek Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, katılımcı firmalar tarafından bu sene 4 katı fazla başvuru aldı. Bu nedenle fuar eş zamanlı olarak İstanbul Tuyap Fuar ve Kongre Merkezi ile Yeşilkoy İstanbul Fuar Merkezi'nde duzenlenecek. Biz de derneğimize uye 60 firma ile fuara katılım sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Mustafa Balcı, mobilya sektorunun en onemli ihtiyaclarından birinin tam kapasiteli bir fuar alanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Turkiye'nin buyuk bir fuar alanına ihtiyacı var. Fuarlar bir ulkenin dış pazarlara acılmasındaki en onemli prestij unsurlarından biridir diyerek, yıllardır bu konuyu dile getirdik ancak bu konuda ulke olarak cok fazla yol kat edemedik. Devletimizden Ataturk Havalimanı'nın fuar alanı olması icin talepte bulunmuştuk ancak malum koronavirusun ortaya cıkmasından sonra bu alanda halkımızın faydasına olacak şekilde bir pandemi hastanesi kuruldu."
Turkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı olarak sektor adına Genclik ve Spor Bakanlığı'na cağrıda bulunan Balcı, "Bakanlığımızın projelerini yakından takip ediyoruz. Ulkemize her sene devasa spor kompleksleri kazandırıyorlar. Biz de istiyoruz ki şu anda en buyuk problem buyuk bir fuar alanı ise bu konuda bize bakanlığımız yer tahsis edebilir. Mobilya sektorunun bir fuar merkezi kurulması konusunda yeterli mali desteği sağlayacak gucu bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Balcı, bu doğrultuda 4-5 sene icerisinde 250 bin metrekare fuar alanı yapılabileceğini, amaclarının Turk mobilyasının yukselişe gectiği bu donemde Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun en buyuk ve en prestijli fuar alanına sahip olmak olduğunu belirtti.
Turk mobilya sektoru kapasite artırıyor
Dunyanın en buyuk 8. ihracatcısı konumunda bulunan Turk mobilya sektorunun, uluslararası pazarda tasarım gucu ve kalitesiyle anıldığını vurgulayan Balcı, sektordeki ureticilerin Ar-Ge'ye onem verdiklerini ve bunyelerinde alanında uzman muhendislerle calıştıklarını anlattı. MOSDER Başkanı Balcı, şoyle devam etti:
"Her gecen yıl ihracatını dolar bazında yuzde 20 ile yuzde 30 bandında buyuten sektorumuz, son yıllarda ihracat fazlası vererek ekonomiye buyuk bir katkı sağlıyor. Bu sene koronavirus (Kovid-19) pandemisi nedeniyle sektorumuzun ihracat konusunda onune bir engel olarak cıkan ham madde sorunundan kaynaklı olarak terminlerde gecikmeler yaşanıyor. Sunger, cam, yay, tel ve zaman zaman da kumaş konusunda ham maddeye ulaşmada sıkıntı yaşıyoruz. Avrupalı ve Koreli sunger ham madde tedarikcileri pandemiyi kendi adlarına fırsata cevirmeye calışmaktadırlar, bu nedenle tedarikcilerin doviz bazında verdikleri fahiş fiyatlarla mucadele ediyoruz. Cam konusunda ise ulkemizde sektor devi olan uretici firmanın bakım faaliyetleri nedeniyle piyasada hizmet veren diğer cam firmaları da normal fiyatların uzerinden neredeyse yuzde 40 zam yaptılar. Ham madde sorunla başa cıkmak icin ivedilikle yerli uretim tesislerine ihtiyacımız var."
Turk mobilya sektorunun her gecen yıl buyuduğunu ve buyuyen pazarın ihtiyacı olarak da uretici firmaların fabrikalarının metrekarelerini buyutmeye ve yeni personel arayışına başladıklarını kaydeden Balcı, "Yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlayan mobilya sektoru bu sene kapasite artırmaya gidiyor, bircok firmada acil personel ihtiyacı bulunuyor, mobilya alanında calışmak isteyen genclerimizi yetiştirerek sektorumuze kazandırmak adına dernek olarak cağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Gokhan Yıldız