(1)
Hepimiz bir blog sitesi veyahut web sitesi kuruyoruz. Çoğumuz cPanelin ne olduğu ve neler yapıldığını biliyor, peki ya daha önce Whm panelini duymuş muydunuz? Bu yazıda sizlere Whm'nin ne olduğunu nasıl kurulacağını kullanılacağını Cpanel ile bağlantısını ve arayüzünü göstereceğim. Böylelikle Whm(Web Host Manager) hakkında aklınızda bir soru işareti kalacağını düşünmüyorum.
WHM (Web Host Manager) Nedir?
Web host manager yani kısaltılmış adıyla WHM bir sunucu yani diğer bir söyleyiş ile host yönetim aracıdır. WHM üzerinden neredeyse çoğu işlemlerinizi gerçekleştirebilir kayıtlı olan cPanele bağlı sitenizi,blogunuzu rahatlıkla yönetebilir üzerine bazı işlerinizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlar.
➣Daha iyi anlaşılması için buna bir örnek vermek gerekirse cPanel ile bir sitenizi düzenleyebilir,bazı verileri işleyip değiştirirken WHM ile birden fazla Cpanel(buda birden fazla site anlamına geliyor) üzerinde eylemler yapabilir veya verileri değiştirebilirsiniz
cPanel(Control Panel) Nedir?
WHM ne olduğunu kavradık peki nedir bu cPanel(Control Panel)? Hemen onu açıklayalım. Kontrol paneli webmasterların çok sık kullandıkları neredeyse avuçların içi gibi bildikleri sitenin A'dan Z'ye kadar kontrol sağladıkları bir yönetim ve düzenleme panelidir.
➣cPanel üzerinde yapabileceğiniz şeylere örnek vermek isterse cPanel üzerinden File Transfer Protocol bir diğer bilinen adı ile FTP ile sitenize erişebilir ve dosya yükleyebilir, mevcut temanızı değiştirebilir düzenleyebilirsiniz.
(2)
WHM ∾ cPanel Ücretlimi?
Web sitesi sahibi veyahut kurucusu olan bir çok kullanıcı bu sorunun cevabını bilmiyor. Çoğu kişi bilmese de bir site,blog açmak için sunucu aldığınız zaman hosting firmanız ne olursa olsun sizden WHM ve cPanel lisans ücretini alır ama size bunu söylemez. Satın alma işlemi bittikten sonra giriş yaptığınız zaman sizi hemen cPanele bağlar, Evet WHM ve cPanel lisanslı ürünlerdir bunları her defasında site açtığınızda orijinal lisans parasını ödersiniz
(3)
↪WHM ∾ cPanel'in Genel Özellikleri↩
Şimdi anlatığım şeylerin daha iyi kavranması için bu iki lisanslı ürünün genel özelliklerinden neler yapılabileceğiyle ilgili özet geçeceğim.
cPanel
⍣Domain Bağlama: Şahsen kendimin ve diğer kullanıcıların en çok kullandığı özellik olduğunu düşünüyorum. cPanel üzerinden sitenize alt alan adı veya domain bağlayabilir. Mevcut olarak sahip olduğunuz domain adreslerini düzeltebilir,ekleme çıkarma yapabilirsiniz.
⍣File Transfer Protocol: Şahsen kendimin ve diğer kullanıcıların en çok kullandığı özellik olduğunu düşünüyorum. cPanel üzerinden sitenize alt alan adı veya domain bağlayabilir. Mevcut olarak sahip olduğunuz domain adreslerini düzeltebilir,ekleme çıkarma yapabilirsiniz.
⍣Veriler Ve Değerler:Sitenizin izlenme ve tıklanma oranlarını görebilir ve takip edebilirsiniz. Bunu yapmak için iki adet araç mevcut bunlar Awstats, Webalizer kullanabilirsiniz.
⍣Güvenli Yedek:Sitenizin herhangi bir saldırıdan veyahut kazalardan engellemek için web sitenizin yedeğini alabilrisiniz.
⍣SSL:Web sitenizin Secure Sockets Layer ayarlarını yapabilirsiniz
WHM
⍣Hesap Düzenleme:Sahip olduğumuz web site hesaplarını kontrol edebilir,düzenleyebilir veya hesap açarak her cPanle hesabı bağlayabilrisiniz.
⍣Silme Ve Düzenleme:Açmış olduğunuz hesapları silebilir veyahut dondurarak işlem kısıtı uygulayabilrisiniz.
⍣Taşıma:Hesapları veyahut sunucularınızı taşıyabilirsiniz.
⍣YedeklemeSunucuları veya verileri dilerseniz FTP kullanarak yedekleyebilir,taşıya bilirsiniz.
(4)
WHM'e Giriş Yapma
Öncelikle WHM'ye giriş yapmak için web sitemizin ip adresini bilmemiz gerekmete
Sitemizin ip adresini bulabilmek için öncelikle mevcut hostinger hesabınıza giriyoruz, ben godaddy kullanıyorum. Buradan ürünlerime gireceğim.
(5)
➣Ürünlerime girip sitemin ip adresini buluyorum
➣WHM paneline girmek için bu aldığımız ip adresini kullanacağız.
(6)
➢Normal Giriş: "ip adresi:2087" şeklinde giriş yapacağız
➢Güvenli Giriş: "ip adresi:2086"
(7)
➣Burada gördüğünüz "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" verilerimizi girmemiz gerekmekte
➣Eğer şifrenizi bilmiyorsanız hostinger firmanız WHM'ye buradan giriş yerine direkt panel üzerinden giriş yapmanıza izin veriyor demektir
➣Yada hostinger firmanıza mail yolu ile ulaşarak, ticked bırakarak giriş bilgilerinizi alabilirsiniz
cPanel İçin Hesap Oluşturma

(8)
Belkide en önemli kısmı olabilir burada sunucunuz üzerinde tüm hesapları görebilir,düzenleyebilir istediğiniz bir kullanıcın verilerinde değişim yapabilir bazı kullanıcıları engelleyebilir veya paket yükseltmesinde bulunabilirsiniz. Bu bölümde kullanıcıların detaylı cPanel bilgilerine erişebilirsiniz. Hesaplara yeni domain bağlaya bilirsiniz, hesağ kullanıcı adı şifre değiştirme gibi vb..
Sırasıyla kalan diğer menüler:
- Transfers
- Themes
- Packages
- DNS Functions
- SQL Services
- IP Functions
- Software
- Email
- System Health
- cPanel
- SSL/TLS
- Market
- Restart Services
- Development
- Software
- Server Status
