Turkiye’de bebeklerin yuzde 72’sinin her gun uykusuzluk sorunu cektiğine ilişkin araştırmadan yola cıkarak, unlu Bebek Bakım Uzmanı Rachel Waddilove, Turkiye’deki anneler icin ozel ipucları verdi. Bebekler icin iyi bir uyku rutini oluşturmanın ipucları
1. Bebeğinizi guzelce doyurun ki banyo sonrasında ac olmasın ve yıkanmanın verdiği rahatlığın keyfini cıkarabilsin. Bu şekilde bebekle banyo sonrasında daha iyi vakit gecirirsiniz ve bebek de banyo yapacağı icin daha mutlu olur.
2. Ilık bir banyo hazırlayın. Bazı yeni anne-babalar suyun cok sıcak olacağından endişe ederek bebekleri soğuk suya sokuyor ama bebekler soğuk suyu hic sevmez. Bebekler kolaylıkla uşutebilirler ve soğuk su hoşlarına gitmediği icin ağlar. Bebeği yıkarken yumuşak bir sunger veya ince pamuklu bir bez kullanın. Bebek cok kucukse pamuk kullanmanızı tavsiye ederim cunku pamuk kullanılabilecek her şeyden daha yumuşaktır.
3. Bebeğinizi banyodan cıkardıktan sonra, yumuşak bir havluya sararak kucağınıza oturtun ya da yatırın. Şarkı soyleyin, sallayın ve nazikce kurularken gozlerine bakın.
4. Tum vucuduna masaj yapmayı ihmal etmeyin. Kucağınızda masaj yaparak bebeğinizle sıcak temas da kurmuş olursunuz. Sonrasında bebeğinizi giydirin ve bezleyin. Yuksek emme kapasitesine sahip bir bez tercih edin. Bebekler uyanıkken karınlarının uzerine yatmayı sever, siz de banyodan sonra onu kucağınızda veya yumuşak bir havlunun uzerinde karnının ustune yatırabilirsiniz.
5. Bebeğinizin gazı olup olmadığını kontrol edin ve yeterince sıvı almasını sağlayın. Eğer yeterince sıvı almamışsa kucuk yumruklarını ağzına goturecek ve bastıracaktır. Boyle bir durum varsa bebeğinizi biraz daha besleyin, kucaklayın, okşayın. Sonrasında bebeğinizi sırt ustu karyolasına yatırın. İyi geceler opucuğu verin, ışığı sondurun ve odadan cıkın.
Bebeklerin daha iyi uyumasını sağlamak icin ipucları
1. Bebeğinizin tok olması cok onemlidir.
2. Onu uykuya yatırdığınızda altının temiz olduğundan emin olun ve ıslaklığı cildinden uzak tutacak bir bebek bezi tercih edin.
3. Bebeğinizi karyolasına ayakları karyolanın ucunu gosterecek şekilde koyun, rahat ve sıcak olmasını sağlayın.
4. Bebeğiniz aşırı yorgun olmasın cunku yorgun bebekler kolay sakinleşmez. Ayrıca esnemek, gozlerini ovuşturmak, başını bir yandan diğerine cevirmek gibi yorgunluk belirtileri gosterdiğinde bebeği karyolasına koyun.
5. Karyolasına yatırdığınızda yaygarayı koparırsa hemen kucağınıza almayın. Coğu bebeğin kendi kendine yatışması on dakikayı bulur. Bu, uyku eğitiminin cok onemli bir parcasıdır.
6. Gun icinde iyi uyumasını sağlayın. Gunduz iyi uyumayan bebek, gece uyumakta zorlanacaktır.
7. Kucuk bebeklerin beslenme aralarında kısa sureler uyumasını sağlayın ve beslenme aralarında cok uzun sure uyanık tutmayın. 3 ayın altındaki kucuk bebekler icin bir bucuk saat uyanık kalmak yeterince uzun bir suredir. 4 aylık ve daha buyuk bebekler daha uzun sure uyanık kalabilir ama yine de bebeğinizin iyi bir gunduz uykusu rutini geliştirmesini sağlayın.
8. Bebeğinizi karyolasına yatırmadan once yeterince opup okşadığınızdan emin olun. Uyumadan once ona kitap okuyabilirsiniz. Cok kucuk bebekler bile sesinizi duymaktan ve renkli sayfalara bakmaktan hoşlanır.
9. Odadan cıkarken muzikli bir oyuncak bırakın. Oyuncağı karyolanın icine değil karyolanın yakınına bir yere koyun. Ama bebeğin dikkati dağıtabilecek hareketli bir oyuncak olmamasına da ozen gosterin.
10. Evdeki ses duzeyini en az seviyede tutun.
kaynak
__________________