Annelik yolundaki engelleri aşıp hamile kalmayı başardınız ama mucadeleniz devam ediyor... Bu kez icinizdeki yavrunuzu duşunerek hareket etmek zorundasınız. Gunumuzde bebeğin durumunun ultrasonografik olarak belirlendiğini, ancak annenin genel halinin de ipucu verdiğini soyleyen uzmanlar, ozellikle boy-kilo dengesine dikkat cekiyor. Annenin boyu, gebelik oncesi kilosu ve gebelikte kilo alımı fetal gelişim acısından onem taşıyor. Orneğin, zayıf kadınlar duşuk doğum ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum eğilimindedir. 1.57 cm veya
45 kilonun altındaki gebelere doğuma kadar en az 11.5-16 kilo alması oneriliyor. Obez kadınlarda ise kilo alımı 7-11.5 kg ile sınırlanmalıdır.
Yetersiz kilo alımı annede beslenme eksikliğini, annenin hastalığı ya da hormonal bozukluğuna işaret eder. Bu durumlarda karın şişkinliği azdır ve bebekte gelişme geriliği olabilmektedir. Gebelik suresince takibi yapılması gereken durumlar şoyle:
TANSİYON OLCUMU
Gebeliğin ortalarına doğru annenin tansiyonu, gebelik oncesi veya erken gebelik donemine oranla daha duşuktur. Gebeliğin son 3 ayında ise yatarken alınan tansiyonun otururken alınandan yuksek oluşu muhtemel tansiyon yuksekliğini işaret eder.
KARIN YUKSEKLİĞİ
Karın yuksekliğinin olculmesi 20 haftadan sonra onem kazanır. Son 3 ayda yapılan karın yuksekliği olcumleri bebeğin gelişimi konusunda yol gostericidir.
FETAL KALP ATIMI
Fetal kalp atımları 10-12 haftalık gebelikte doppler USG ile duyulabilir. Kalp hızı ve ritm bozukluğu bebekle ilgili anormalliklere işaret eder.
ODEM OLUŞABİLİR
Bacaklardaki şişkinlik ve odem gebelikteki tansiyonun işareti olabileceği gibi alt vucut dolaşımının bozulmasına bağlı doğal bir bulgudur
__________________