"Guzelliğin on par'etmez bu bendeki aşk olmasa" demiş Aşık Veysel. Ne guzel demiş..Sadece guzellikle iş bitmiyor canım seni cekmezse, ruhum ruhuna değmezse...
Elbette, bedenden gecmeyince ruhuna değemezsin sevdiğinin ammavelakin kadın ile ilgili olarak guzelliği olmazsa olmazların en başına koyan erkekler kendi guzellikleri konusunda ne duşunuyorlar acaba? Peki ya kadınlar?


Guzel olmak ile ilgili cabanın cağlar boyu kadına ozgu olduğu bilinir. Cunku kadın her zaman guzellik ve cinsellikle yorumlanmıştır. Ancak toplumun değişen yapısı ile birlikte gunumuzde erkeklerin de kendi guzelliğini ve cekiciliğini oldukca onemsediklerini goruyoruz.

Kadının guzel olma uğraşının yuzyıllar boyu devam ettiğine ilişkin en bildik ornekler Afrodit ve Kleopatra iken, bir erkek guzelliğinden bahsederken "Yunan Heykeli" ifadesi kullanılır. Antik Yunan, erkek bedeni ve guzelliğini en cok one cıkarmış donemdir. Ronesans ve sonrasında tekrar guzel olanın kadın olması gerektiği duşunulmuştur.

1990'ların ortasında cıkan "metroseksuel erkek" bakımlı, bağımsız, kentli erkek tanımını icine alırken, 2000'li yıllarda metroseksuellik yerini "uberseksuel" ve "heteropolitan" lara bırakmış durumda.
"Uberseksuel" erkekler iyi giyinmesini bilen, kaliteyi onemseyen, kendine guvenen fakat maco yanını gostermekten cekinmeyen erkek tipiyken, "heteropolitan" hem eğlenceli, hem aile yaşantısına ozen gosterenler olarak tanımlıyor.
Bu durum, son onbeş yılda farklı erkek tiplerinin ortaya cıktığını gostermekle birlikte ortak yanları bakımlı, şık, kendine ozenen erkekler olmaları.
Geroffrey Miller "Sevişen Beyin" adlı kitabında Evrim Teorisi' nin sahibi Darwin'in erkek guzelliği konusundaki goruşlerine yer vermektedir. Darwin, bircok erkek hayvanın rengarenk tuyleri ve ahenkli şarkıları olduğunu gormuştu. Bu ozelliklerin gunluk beslenme, kacma ve savaşma gibi işlerde hicbir yararı yoktu. Hayvanlar guzelliklerini insanlara değil karşı cinsine gosteriyordu ve bu tur gosterileri de genellikle erkekler yapıyordu.
Mesela; erkek tavuskuşunun kuyruğunu dişisinin onunde actığını, şehirlerde yaşayan erkek guvercinlerin oterek ve kabarıp yuruyerek dişisini taciz ettiğini, erkek bulbullerin otuş yeteneklerinin dişilerini cezbetmeye yonelik olduğunu biliyor muydunuz?
Erkek tavuşkuşunun kuyruğunun bu denli uzun olmasının evrimsel surecte kurlaşma icgudusuyle olduğu cıkarımı doğal seleksiyon (hayatta kalma) teorisini desteklemeyen bir buluş olduğundan, Darwin'i bir hayli rahatsız etmiş.

Darwin' e gore, erkekler dişileri dollemek icin genellikle rekabet ederler. Bunu diğer erkeklere silahlarıyla gozdağı vererek ve dişileri susleriyle cezbederek yaparlar. Dişiler gucsuz ve sade erkeklere oranla daha guclu ve cekici olanları secerek cinsel tercihlerini kullanırlar.
Daha fazla dişiye "sahip olmak" icin erkekler arası rekabet ve uyum yeteneği gosteren erkekler arasından zor beğenen dişilerin yaptıkları secim.
Gunumuze donup insan soyuna baktığımızda spor salonlarında daha cok vakit gecirip, kas gucunu artıran, goruntusunu hem daha estetik hem guclu kılan, kuafor salonlarında manikur yaptıran, şıklığı cok daha fazla onemseyen erkek modeline bunu uyarlayabiliriz.
Ve kadınların da fit, bakımlı, kendine ozenen erkekleri beğendiğini ve tercih ettiğini bizzat kişisel gozlemlerim doğrultusunda soyleyebilir hatta soylemlerin şu olduğunu burada yazabilirim;
"Kadınlar artık cok bakımlı ve yaşını gostermiyor. Kendini bırakmış, 30'unda gobeklenmiş ve bakımsız adam gorduğumde hoşuma gitmiyor" babında goruşlerinin ne yazık ki hepsini burada yazamamaktayım!
Oyleyse kadın da erkek tercihinde "cirkin ama ruhu guzel" demeyip ruhunu acacağı adamda estetik olana da oldukca ilgi gostermekte.
Sozum elbet sadece butunleyici olan bir guzellik kavramınadır. Varın siz ne demek istediğimi anlayın artık.

Uzm. Psikolog, Psikoterapist Ruşen Nur Arıkan
__________________