Orucun Kefareti


Orucun Kefareti Nedir Nasıl Odenir

Oruc kefareti, Ramazanda birozur bulunmaksızın belli şartlar icinde" orucunu bozan bir mukellefin, Musluman veya gayr-i muslim bir kole veya cariye azad etmesidir. Buna gucu yetmiyorsa, arka arkaya kesinti yapmaksızın iki ay oruc tutar. Buna da gucu yetmezse altmış fakire yemek yedirir.

Geceden niyetli orucunu, kasten bozana kefaret lazım geldiği din kitaplarının hepsinde yazılıdır. Kutub-i sitte isimli meşhur altı hadis kitabından Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai'de mevcuttur. En kıymetli bu beş hadis kitabına inanmayan eğer misyoner değilse cahil veya hain birisidir. Hazret-i Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği hadis-i şerif şoyledir:

Bir kimse, Peygamber efendimize gelerek, (Helak oldum ya Resulallah) dedi. Peygamber efendimiz, ne olduğunu sordu. O da Ramazan orucunu kasten bozduğunu soyledi. Peygamber efendimiz, bir kole azat etmesini bildirdi. Kolesi olmadığını bildirince, aralıksız iki ay oruc tutmasını emretti. Bunu da yapamayacağını bildirince, fakir doyurmasını bildirdi.

İslam Âlimleri de, geceden niyetli orucunu bir mazeretsiz kasten bozan kimsenin kefaret olarak, varsa bir kole azat etmesini, yoksa peş peşe 60 gun oruc tutmasını, oruc da tutamazsa, 60 fakiri doyurmasını bildirmişlerdir. (Redd-ul Muhtar)