Umre nasıl yapılır
1- MikÂt sınırlarının birinde ihrama girilir ve niyet edilir.
2- Telbiye, tekbir, tehlil salevat-ı şerife okunarak Harem-i şerife girilir. Niyet edilip umre tavafı yapılır.
Tavaf esnasında iztib ve ilk uc şavtta remel de yapılır.
3- Tavaf namazından sonra Mesaya gidilerek umrenin sayi yapılır.
4- Tıraş olunup ihramdan cıkılır. Boylece umre tamamlanmış olur.
Umrede Arafat, MinÂ, Muzdelifedeki menÂsik, kudum ve veda tavafı yoktur.
Okunacak dualar: Buraya yazmadık.
Mutlaka o duaları okumak da şart değil, herkes bildiği duaları okuyabilir.
İş ve umre
Sual: Bir iş icin Suudi Arabistana giden kimse, Mekkeye gidip ihrama girerek umre yapabilir mi?
CEVAP
Suudi Arabistanın hangi yerine gittiğinizi yazmamışsınız. Eğer mikÂt denilen yerin icinde iseniz, dışına cıkıp ihram giyerek oyle Mekkeye gitmeniz gerekir. MikÂtta ihrama girmek gerekir. Daha once de giyilse olur. Cunku Tam İlmihalde diyor ki:
Hac icin, omre icin, ticaret icin veya herhangi bir şey icin uzaktan gelenlerin, mikÂt denilen yerleri, ihramsız gecerek, Mekke-i mukerreme Haremine girmeleri haramdır. Gecenin, geri mikÂta gelip ihrama girmesi lazımdır. İhrama girmezse, kurban kesmek lazım olur.
MikÂt denilen yerler ile, Harem-i Mekke arasına Hil denir. MikÂttan gecerken, bir iş icin Hilde kalmaya niyet edenlerin ve Hilde oturanların, hacdan başka niyet ile, ihramsız Hareme girmeleri caizdir. MikÂt yerlerini gecerken, niyet ederek ve telbiye yaparak, usulu ile, ihrama girilir. MikÂt yerinden once, hatta kendi memleketinde de giymek caiz ve daha iyidir.
Umre ve farz
Sual: Borcu olanın veya gidip gelirken bazı gunahları işleme durumu olanın yahut farz sevabı işleme imkÂnı olanın, bunu yapmayıp umreye gitmesi caiz midir?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Umreye gitmek farz ve vacib değildir, nafile ibadettir. Nafile ibadeti yapmak, bir farzın terkine veya bir haram işlemeye sebep olursa, ibadet olmaktan cıkar, gunah işlemek olur. (1/124)
Umre sunnet midir?
Sual: Dort mezhepte de umre sunnet midir?
CEVAP
Umre, Hanefî ve MÂliki mezhebinde muekked sunnettir. ŞÃ‚fiîde omurde bir defa umre yapmak farzdır, ancak hemen yerine getirilmesi gerekmez. Hanbelîde ise, ilk fırsatta hemen yerine getirilmesi gereken bir farzdır. (Mizan-ul kubra)