Adil bir hukumdar olan Nuşirevan, bir gun ava cıkar. Av peşinde iken, muhafızlardan ayrı duşer. Susayan hukumdar, yakınında bir koy gorup oraya gider. Bir evin kapısının onunde durup, icmek icin su ister. Evden bir cocuk cıkar.
Kendisini gorduğunde eve suratle geri doner ve bir şeker kamışı parcasını sıkıp, suya karıştırır, bir bardakla onu hukumdara sunar. Hukumdar kadehe bakar ki, icinde toprak ve toz bulunur. Yavaş yavaş suyu icer. Sonuna vardığında:
- "Guzel ve tatlı su. İcinde toz toprak bulunmasaydı" der. Kız cocuğu:
- "Ona toz, toprağı ben kasden koydum" der. Hukumdar:
- "Nicin boyle yaptın?" diye sorunca, cocuk:
- "Seni cok susamış gorduğumden, suyu birden icersin de sana zarar verir diye korktum" der.
Nuşirevan kızın zeka ve anlayışından dolayı taacup ederek:
- "Suya kac şeker kamışı sıktın?" diye sordu. Cocuk:
- "Bir tane sıktım" diye cevap verdi.
Nuşirevan buna da cok taacup etti. Sonra sarayına donduğunde, o yerin vergi kayıtlarını istedi. Kontrol sonucu, vergisinin az olduğunu gordu. Kendi kendine oranın vergisinin artırılması cihetine gidilmesine karar verdi.
Bir muddet sonra o yere yanlız başına gitti. Aynı kapının onunde durup, icmek icin su istedi. Kapıyı yine aynı kız cocuğu cıktı. Kendisini tanıdı. Suratle ona su getirmek icin eve girdi. Fakat bu sefer suyu getirmekte gec kaldı. Hukumdarın yanına cıktığı vakit kendisine:
"Gec kaldın" dedi. Cocuk:
- "Senin ihtiyacın bir kamış parcasından cıkmadı. Uc kamış parcasını sıkmak zorunda kaldım" diye cevap verdi.
"Bunun sebebi nedir?" diyen hukumdara cocuk şoyle cevap verdi:
- "Sultanın niyetinin bozulmasıdır. Biz işitmişiz ki, Sultanım, kavmi uzerindeki niyeti değiştiği zaman, mahsullerininin bereketi gider ve hayırları azalır."
Bunu işiten Nuşirevan guler ve icinde beslediği vergiye zam hususundaki kararından vazgecer.
__________________