Oku! Yaratan Rabbinin adına;
İkra sozcuğu, karae fiilinin emir kipidir. Bu sozcuk İbrÂnîce ve Suryanicede de mevcuttur. MeselÂ, şu anda bile Suryanicede "oku*mak" sozcuğu icin kıryono kullanılır. İkri sozcuğu de "adımla, oku" anlamındadır. Araştırmacılar ikra sozcuğunun hangi dilden diğe*rine gecmiş olduğu konusunda kesin bir kanaat sahibi değildirler.
Henuz defter-kitap ortada yokken karae sozcuğu, "hayız kanının rahîmde toplanması ve dışarı atılması" anlamına uretilmiş [vaz edil*miş] ve zaman icerisinde de kadınların hayızlı gunleri ile hemen arkasından gelen kanamasız gunleri kapsayan donemlerin adı olarak kullanılmıştır. Nitekim sozcuğun Bakara Sûresi'nin 228. Âyetindeki kullanımı da bu anlamdadır.
Daha sonra sozcuk, istiare = odunc alma yoluyla "bir şeyleri biriktirip onu dağıtmak, başka yerlere nakletmek" anlamında kulla*nılmaya başlanmıştır. "Develerin hamile kalarak yavruyu rahîmde ta*şıyıp sonra da doğurmasına" karaet'in-nÂkatu denilirdi.
Aynı sozcuk, yukarıdakilere ek olarak "harfleri, kelimeleri, cumleleri ya da bilgileri bir araya getirip bir başkasına nakletme" ey*lemi icin de kullanılmaktadır. Zaten bu sozcuğun "okumak" anlamında kullanılma nedeni de budur.
Ne var ki, karae sozcuğunu "okumak" diye cevirmek yeterli olmadığı gibi, boyle cevrilmesi onun Kur'Ân'da neden kullanıldığını anlamak bakımın*dan da yanlış sonuc verir. Cunku Turkcede kullanılan "okumak" sozcuğunun karşılığı, Arapcada tilÂvet'tir. Buna, hazırdaki bir met*ni okumak diyebiliriz. Ancak Kur'Ân'ın ikra sozcuğu ile bu anlamda bir okumayı kastetmediği acıktır. Nitekim Biz sana biriktireceğiz ve dağıttıracağız, sen de unutmayacaksın/terk etmeyeceksin. A'l Sûresi'nin 6. ile KıyÂmet Sûresi'nin. 17–19. Âyetlerinde tekrarlanan benzer ifadeler de gostermektedir ki, kıraat, "on*ce bir şeyleri zihinde, kitapta vs. de toparlayıp -hazırlayıp, sonra başka*larına sozlu ya da yazılı olarak aktarma'ktır." Bir gazeteyi, dergi ve*ya kitabı sessizce okuyup bir şeyler oğrenmek, kıraat sozcuğunun ifade ettiği "okumak" değil; tilÂvet sozcuğunun ifade ettiği "okumaktır." Gorulduğu uzere ikra sozcuğunun temel anlamı tek bir sozcukle ifade edilememektedir. Meal ve tahlilde ikra sozcuğune "oku" diye anlam vermiş olsak bile, doğrusu acıkladığımız gibidir. Bu husus dik*katten kacırılmamalıdır.
Bu durumda, konumuz olan ikra emrinden, Peygamberimizde bir şeylerin biriktirileceğinin ve sonra da bunların yine ona dağıttırılacağının anlaşılması gerekir. Diğer bir ifadeyle, Peygamberimiz Allah'tan bir şeyler oğrenecek; oğrendiklerini de insanlara sozlu veya yazılı olarak oğretecektir.
(alıntı)
__________________