Kim teslimler dizisini tamamlarsa, nefsini de Allahû TealĂ‚’ya teslim ederse, İslĂ‚m olmuştur. İslĂ‚m olmanın son basamağı salĂ‚h makamıdır. Bu makam, hikmetin de otesini ifade eder. Bakara Suresinin 151. Ă‚yet-i kerimesinde Allahû TealĂ‚ Peygamber Efendimiz (S.A.V) icin şunu kullanıyor:
“KemĂ‚ erselnĂ‚ fikum resûlen minkum yetlu aleykum ayatina ve yuzekkikum ve yu’allimukumulkitĂ‚be velhıkmete ve yuallimukum mĂ‚ lemtekunu ta’lemun.”
Nitekim size; icinizde (gorev yapmak uzere) sizden bir Resûl (Peygamber) gonderdik ki, Ă‚yetlerimizi size tilĂ‚vet etsin (okuyup, acıklasın) ve sizi (nefslerinizi) tezkiye etsin, size Kitap ve hikmet oğretsin ve (hikmetin de otesinde) bilmediğiniz şeyleri oğretsin.
Sevgili okuyucular, hikmetin otesi, işte o otesi salĂ‚h makamıdır. Kim yedi katı da gorurse, (Allah’ın Zat’ı haric) herşeyi gorurse, yedinci katın yedi alemini de, onu mutlaka Allahû TealĂ‚ Tovbe-i Nasuh’a davet eder. Bu davetin neticesinde Allahû TealĂ‚, eğer o kişiyi irşad makamına getirecekse, “irşada memur ve mezun kılındın” cumlesiyle, ona kĂ‚inattaki en buyuk ihsanı verir. O kişi artık başka insanlar icin yaşamaya başlayacak olan bir ozelliğe kavuşturulacaktır Allahû TealĂ‚ tarafından. Onun hayatının bir zevki olacaktır: Kendini başkalarına adamak, başkalarına vakfetmek gibi. Bu bir fedakĂ‚rlıktan cok, bir zevktir. Bir yaşam bicimi, muhteşem bir olay. Tahrim Suresinin 8. Ă‚yet-i kerimesinde Allahû TealĂ‚ oyle soyluyor:
“YĂ‚ eyyuhelleziyne Ă‚menû tûbû ilallahi tevbeten nasûhĂ‚, asĂ‚ rabbukum en yukeffire ankum seyyiĂ‚tikum ve yudhılekum cennĂ‚tin tecriy min tahtihel’enhĂ‚r, yevme lĂ‚ yuhziyllahunnebiyye velleziyne Ă‚menû ma’ah, nûruhum yes’Ă‚ beyne eydiyhim ve bieymĂ‚nihim yekuûlûne rabbenĂ‚ etmim lenĂ‚ nûrenĂ‚ vagfirlenĂ‚, inneke alĂ‚ kulli şey’in kadiyr.”
Ey Ă‚menû olanlar! Allah’a nasuh tovbesiyle tovbe edin ki Allah sizin gunahlarınızı ortsun ve sizi altından nehirler akan cennetlere koysun. O gun Allah nebîleri ve Onlarla birlikte Ă‚menû olanları utandırmayacaktır. (o gun) Onlar nurları onlerinde ve sağlarında olarak yururler ve (nasuh tovbesini yaptıkları gun) Rabbimiz nurumuzu tamamla bizleri bağışla, muhakkak ki sen herşeye kadirsin, derler.
İşte Tovbe-i Nasuh, nefsinin kalbindeki butun afetleri yok olmuş olan ihlĂ‚s makamının sahiplerine, butun gok katlarını tamamen gordukleri zaman Allahû TealĂ‚ tarafından bir ni’met olarak verilir. Bu bir emirdir ve Allah’a bu istikametteki son noktada Tovbe-i Nasuh’la tovbe edilir. Allah’ın soylediği kelimeler tek tek tekrar edilerek Tovbe-i Nasuh gercekleştirilir. Kişi artık salĂ‚h makamındadır.
__________________