Otoyollardaki hız sınırı, trafik kazalarını ve bu sebeple gercekleşen yaralanma ve olumleri engelleme amacıyla konulmuş olsa da bazı durumlarda maalesef hız sınırı uygulaması yetersiz kalabiliyor. İcişleri bakanı Suleyman Soylu, telefon ile katıldığı bir radyo programında bu konu ile ilgili duşuncelerini aktardı.
Soylu, trafik kazalarının buyuk bir bolumunun yol kusurundan değil, surucu hatasından kaynaklandığını belirtti. Kazaları azaltabilecek faktorlerin devreye alınmasının ardından olası olum ve yaralanmaların da azaldığını belirten Soylu, can kaybının en cok yaşandığı yerlerde 24 saat calışma yaptıklarını ve karadan yol denetimlerine başladıklarını soyluyor.
[h=2]Otoyollardaki hız limiti artıyor, EDS’nin yazılımı yenileniyor[/h] Bakan Soylu, Elektronik Denetleme Sistemi ve plaka tarama sisteminde yeni bir yazılım yaptıklarını aktardı. Butun otoyollarda hız koridoru sistemi oluştuğunu belirten Soylu, “Otoyola girdiğiniz saatle cıktığınız saat arasında 120+12 km/sa kuralına uyarsanız, sistemden ceza almıyorsunuz ancak olması gerekenden daha az bir surede mesafeyi tamamlarsanız, sistem otomatik olarak ceza kesiyor" ifadelerini kullandı.

Suleyman Soylu, trafik kazalarındaki olum oranlarını yuzde 20-25 arasında bir banda indirebilirlerse hız sınırının artırılabileceğini belirtti. Eğer trafik kazaları bu banda indirilebilirse, otoyollardaki hız limiti saatte 140 kilometre hıza kadar yukseltilecek.
Hız sınırları uzun yollarda bazı şoforlerin canını sıksa da aslında gerekli bir uygulama zira o derece yuksek hızlarda en ufak hatalar maalesef can kaybına sebep olabiliyor. Uzun mesafeli yollara bile cıksanız hız yapmamanızı, eğer hız yapacaksanız da dikkati asla yoldan ayırmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.