45. Eğer Allah, insanları kazandıkları yuzunden hemen cezalandıracak olsaydı, yerkurenin sırtında hicbir canlı bırakmazdı. Ne var ki, onları belirli bir sureye kadar erteliyor. Nihayet sureleri gelince, (gerekeni yapar). Cunku Allah, kullarını hakkıyla gormektedir.
YÂsîn Sûre Hakkında
Sûre, ismini iki harften ibaret olan ilk Âyetten almıştır. Mekke'de inmiştir. 83 (seksenuc) Âyettir. Sûreye isim olarak verilen "yÂsîn"in, genellikle "Ey insan!" manasına geldiği kabul edilir. Bununla kasdedilen, Hz. Peygamber'dir. YÂsîn sûresi Kur'an'ın kalbi kabul edilmiş ve muslumanlar arasında ayrı bir onem kazanmıştır. Fazileti hakkında hadisler vardır.
1. YÂ Sîn.(1)
(1) Bu harflerle ilgili olarak Bakara sûresinin ilk Âyetinin dipnotuna bakınız.
2,3,4. (Ey Muhammed!) Hikmet dolu Kur'an'a andolsun ki, sen elbette dosdoğru bir yol uzere (peygamber) gonderilenlerdensin.
5,6. Kur'an, ataları uyarılmamış, bu yuzden de gaflet icinde olan bir kavmi uyarman icin mutlak guc sahibi, cok merhametli Allah tarafından indirilmiştir.
7. Andolsun, onların coğu uzerine o soz (azap) hak olmuştur. Artık onlar iman etmezler.
8. Onların boyunlarına demir halkalar gecirdik, o halkalar cenelerine dayanmıştır. Bu sebeple kafaları yukarıya kalkık durumdadır.
9. Biz, onların onlerine bir set, arkalarına da bir set cekip gozlerini perdeledik. Artık gormezler.
10. Onları uyarsan da, uyarmasan da onlar icin birdir, inanmazlar.
11. Sen ancak Zikr'e (Kur'an'a) uyanı ve gormediği hÂlde RahmÂn'dan korkan kimseyi uyarırsın. İşte onu bir bağışlanma ve guzel bir mukÂfatla mujdele.
12. Şuphesiz biz, oluleri mutlaka diriltiriz. Onların yaptıklarını ve bıraktıkları eserlerini yazarız. Biz, her şeyi apacık bir kitapta (Levh-i Mahfuz'da) bir bir kaydetmişizdir.
__________________