- Ruyalar bir ceşit ilham sayılır. Rahman ve Rahim olan Allah, vahiy ve ilham ile kullarına hitap edip onları onurlandırdığı ve mesajlarını ilettiği gibi, ruya ile de kullarına olan yakınlığını, onlarla ilgili rahmet ve inayetini, onların kimsesiz olmadıklarını, Rableri tarafından her zaman gozetilmekte olduğunu gostermesi rahmet ve inayetinin bir gereğidir.

- Ruyalar, insanlara manevî alemlere pencereler acan birer realitedir. Surekli maddî hayatla meşgul olmaktan yorulan insanlar, ruya ile manevî alemlere seyahat etmekle istirahat etmiş olur.

- Hadis-i şerifte -mealen-: “Salih ruya, vahyin kırk altı parcasından bir parcadır.” (Buharî, Tabir, 5) denilmek suretiyle, ruyanın Allah ile kulları arasında işleyen bir manevî telefon hattı mahiyetinde olduğunu gosterilmektedir.

- Alem-i Misal’de seyahat etmekle meşhur olmuş Muhyiddin ibn Arabî, alem-i misale cıkmanın ilk basamağı ruyalardan gecer, demektedir. Demek ki, doğru ruyalar gorecek kadar hayatını istikametle gecirenler, ruya yoluyla misal aleminden haber alabilirler. Nitekim buna Peygamber Efendimiz (asv) şoyle işaret buyurmuştur:

“Ruyası en doğru olarak cıkanlarınız, en doğru sozlu olanınızdır.” (Muslim, Ruya, 6)

- Bir hadiste Hz. Peygamber (asv) şoyle buyurdu: “Nubuvetten yalnız mujdeciler kalmıştır.” Oradakiler “Ya Resulellah! Mujdeciler nelerdir?” diye sorduklarında “Salih ruyalardır.” buyurdu. (Buhari, Tabir, 5; Muvatta, Ruya 3)

Bu hadis-i şerifler de gosteriyor ki, Allah ile kulları arasında iletişimi gercekleştiren vahiy yolu kapandıktan sonra, vahyin kırk altı parcasından bir parcası olan ruyalarla bu iletişim hattı devam edecektir.

- Ruyanın en guzel yonlerinden biri de -gecici de olsa- ayrılıkları kaldırıp buluşmaları gercekleştiren bir misyonunun olmasıdır. Yakın akrabasını, yakın dostlarını kaybedenler, ruyada onlarla goruşmekle bir mutluluk elde ederler.

Anlatılan bu hususlar, ruyanın hikmeti konusunda yalnız bir ufuk acmak icin birer misaldir…

__________________