S - Hurriyeti bize cok fena tefsir etmişler. HattĂ‚ Ă‚detĂ‚ hurriyette insan her ne sefahet ve rezalet işlerse, başkasına zarar vermemek şartıyla birşey denilmez, diye bize anlatmışlar. Acaba boyle midir?
C - Oyleleri hurriyeti değil, belki sefahet ve rezaletlerini ilĂ‚n ediyorlar ve cocuk bahanesi gibi hezeyan ediyorlar. Zira, nĂ‚zenin hurriyet, Ă‚dĂ‚b-ı şeriatla muteeddibe(edeblenmiş) ve mutezeyyine(zinetlendirilmiş) olmak lĂ‚zımdır. Yoksa, sefahet ve rezaletteki hurriyet, hurriyet değildir. Belki hayvanlıktır, şeytanın istibdadıdır. Nefs-i emmĂ‚reye esir olmaktır. Hurriyet-i umumî, efrĂ‚dın zerrĂ‚t-ı hurriyĂ‚tının muhassalıdır(netice). Hurriyetin şe'ni odur ki, ne nefsine, ne gayrıya zararı dokunmasın.
[IMG]http://img388.**************/img388/5268/ads305z6ic.png[/IMG]
3- Hurriyetin kemali, firavunluk taslamamak ve başkasının hurriyetini hafife almamaktır. Murad haktır; fakat mucahede o yolda değil...
S - Bazı nĂ‚s(insanlar), senin gibi mĂ‚nĂ‚ vermiyorlar. Hem de bazı Jon Turklerin a'mĂ‚l ve etvĂ‚rı pis tefsir ediliyor. Zira bazı Ramazan'ı yer, rakı icer, namazı terk eder. Boyle, Allah'ın emrinde hıyanet eden, nasıl millete sadakat edecektir?
C - Evet, neam, hakkınız var. Fakat hamiyet ayrı, iş ayrıdır. Bence bir kalb ve vicdan fezĂ‚il-i İslĂ‚miye ile mutezeyyin olmazsa, ondan hakikî hamiyet ve sadakat ve adalet beklenilmez. Fakat iş ve san'at başka olduğu icin, fĂ‚sık bir adam guzel cobanlık edebilir. Ayyaş bir adam, ayyaş olmadığı vakitte iyi saat yapabilir. İşte, şimdi salĂ‚hat ve mehareti, tĂ‚bir-i Ă‚harla fazileti ve hamiyeti, nur-u kalb ve nur-u fikri cem edenler vezaife kifayet etmezler. Oyleyse, ya maharettir veya salĂ‚hattir. San'atta maharet ise mureccahtır. Hem de o sarhoş namazsızlar Jon Turk değiller, belki şeyn Turkturler. Yani fena ve cirkin Turkturler. Genc Turklerin rĂ‚fızîleridirler. Herşeyin bir rĂ‚fızîsi var. Hurriyetin rĂ‚fızîsi de sufehĂ‚dır(sefihler).
Ey Turkler ve Kurtler! İnsaf ediniz. Bir rĂ‚fızî bir hadîse yanlış mĂ‚nĂ‚ verse veya yanlış amel etse, acaba hadîsi inkĂ‚r etmek mi lĂ‚zımdır, yoksa o rĂ‚fızîyi tahtie edip nĂ‚mûs-u hadisi muhafaza etmek mi lĂ‚zımdır? Belki hurriyet budur ki: Kanun-u adalet ve tedipten başka, hic kimse kimseye tahakkum etmesin. Herkesin hukuku mahfuz kalsın, herkes harekĂ‚t-ı meşruasında şĂ‚hĂ‚ne serbest olsun.4
[IMG]http://img389.**************/img389/3144/ads305z26rm.png[/IMG]nehyinin
sırrına mazhar olsun.
4 "Allah'ı bırakıp da birbirimizi rab edinmeyelim." Âl-i İmrĂ‚n Sûresi, 3:64.
Munazarat
__________________