EL-MUĞNİ
(İstediğini zengin eden.)
Allahu TeÂl kullarından dilediğini zengin yapar ve butun omrunu zengin olarak yaşatır, bazı kullarını da omru boyunca fakirlik icinde bırakır. BÂzı kullunu zenginken fakir, bazılarını fakirken zengin yapar. Kulları ve servetleri uzerinde dilediği gibi tasarruf etmek hakkıdır. Bu tasarruflarda bize acı gelen cihet bulunursa, bunda bilemediğimiz hikmetleri vardır. O’nun hikmet ve kudret sÂhibi bir Rabb-i Rauf olduğunu oğrenmiş olanlar bu hakîkati bilirler de Allah’ın icrÂatına gonul boşluğuyla rıza gosterirler.
Bu icrata bir mihenk mahiyetindedir, her kulunun ayarını meydana kor. Kiminde teslimiyet ve sadakat, kiminde i’tiraz ve şekavet gorulur. Bu dunya bir deneme yeridir. Herkes gelir, rengini, boyunun olcusunu ve ne mal olduğunu gosterir gecer. Maksat zenginlikte, fakirlikte değil, makta imtihanı kazanmaktadır.

Bahtiyar zengin:
Bahtiyar zengin, elindeki servetle duny ve Âhireti birden kazananlardır. Servet sahipleri, yemekle dunyasını, yedirmekle de Âhiretini kazanmış olur.

Kula gereken şey:
Allah’ın zengin ettiği kullar, şukre ait Kur’an’da ve hadiste gelen esasları belleyip şukur bahsini butun incelikleriyle okuyup oğrenmelidir.

Alcak tabiatlı insanların zengin olması, cemiyet icin tehlikeli bir belÂdır. Bir cemiyyette bu ceşit zenginlerin belirmesi Allahu TeÂlÂ’nın o cemiyete gadabına işarettir. Allah’ın verdiği ni’metlerin artıp eksilmemesini arzu edenler, ni’metin şukrunu yerine getirmelidir. Onun hakiki sigortası odur.




--------------------------------------------------------------------------------


EL-MÂNİ
(Bir şeyin meydana gelmesine musÂade etmeyen.)
İyiden, kotuden bircok arzularımız vardır ki, biri bitmeden, birkac tÂnesi uc gosterir. Yaşadığımız muddetce bunlar ne biter ne tukenir. Biz de bu arzılarımzı elde etmek icin calışır dururuz. Her arzumuz bir takım sebeplere, sebepler de (MÂni’) ve (Mu’t&#238 olan Allahu TeÂlÂ’nın emr u fermÂnına bağlıdır. Allahu TeÂlÂ, isteyenlerin isteklerini dilerse verir, o zaman isteyenin tuttuğu sebepler cabucak birbirine eklenir, kenetlenir, maksat da meydana geliverir. (El-Mu’t&#238 ism-i şerîfin ma’nÂsı budur. Allahu TeÂl bazı isteklere de musaade etmez. O zaman isteyenin tuttuğu sebepler kısır kalır, mahsul vermez. Bu da (El-MÂni’) ism-i şerîfinin ma’nÂsıdır.

Kula gereken şey:
Teşebbusten, yÂni calışıp cabaladıktan sonra arzusuna nÂil olan “eh mukaddermiş, calıştık Allah ihsan buyurdu”. demeli ve Allah’a şurketmeli. Şayet eli boşa cıkarsa “Mukadder değilmiş, calıştık ama Allah vermedi.” diye Hakk’ın takdirine razı olmalı ve bundan O’nun mutlak bir hikmeti olduğunu duşunerek işin sonuna bakmalı ve kat’iyyen sozunde ve işinde fazla taşkınlık gostermemelidir.
Sayı: 226
Bolum: Kısa Kısa

__________________