Hesaplaşma duraklarından geciş senaryonuz, dunyada ki eylemlerimize gore cizilmiştir.

Bir nehir akıntısına atıldığınızı duşunun. Bir kelebek miydiniz; bir karınca mı, bir sunger mi, bir ordek mi, bir balık mı, bir ruzgar mı, bir gemi mi? Sırat nehri aynı nehirdir. Ama diriltilen insanlara verilen vucutlar farklıdır; biri kor koturum kurşun kulce, diğeri yaprakların arasından kıvrılan ışık gibidir. Biri yanar, batar boğulur, cakılır; otekinin adımları gezegenden gezegene ulaşır. Bedeni ışık gibi olan ucar gider, karınca gibi olan yolları bir turlu aşamaz. İnananlar, gecişleri boyunca,"Rabbimiz, nurumuzu tamamla"(Tahrim 8) "Nurumuzu sondurup de bizi inkarcılar ve munafıklar gibi karanlıkta bırakma!"(Hadid 13) diye dua ederler.

Hz. Peygamber (a.s.m), sırat yolunun kayganlığından, yoldan duşurucu kancalardan, dikenlerden soz eder. İnsanların oradan şimşek, ruzgar, kuş, yarış atı gibi farklı farklı hızlarda gececeklerini soyler. Kimilerinin sağlam ve yaralanmış halde Cennete ulaşacağını, kimilerinin de ateşe dokuleceklerini bildirir. (Buharı,Muslim,Tirmizi) Koprunun hassasiyetini "Kıldan ince, kılıctan keskin, benzetmesiyle tanımlar."

Kur'an, "Yemin olsun ki o gun her nimetten sorgulanacaksınız" (Tekasur 8) der.İnsanlar omurlerini nasıl tukettiklerinden, vucutlarını nerede yıprattıklarından mallarını nerede kazanıp nereye harcadıklarından ve bilgileriyle neler yaptıklarından sorgulanırlar(Tirmizi) Kimi duraklarda, iftiradan, gıybetten, bencillikten, gayri meşru ilişkilerden, haram kazanctan sorgulamalar yapılır.Daha başka duraklar da, sır saklama, yalancılık, komşu hakkı, ilim oğrenme, ahlak ve erdemi yaymaya cabalama, cevreyi koruma gibi konularda hesap sorulur.


Ahiret mahkemelerinde en kucuk borc odenecek; en kucuk hak alınacaktır.

Allahım bize hesabı kolaylaştır ve bizi salıhlerden kıl...(Amin)

__________________