Allah'ın sıfatlarında -haşa- bir celişki mi var?
- Kuran'ın bircok yerinde gecen Allah icin "Halim" sıfatı, ismi insanlara karşı yumuşak, hemen cezalandırmayan, hemen ceza vermeyen anlamında kullanılmıştır. Fakat Enam suresinin son ayetinde "... şuphesiz rabbiniz Cezası cabuk olandır.." diyor.
Enam suresinin ilgili ayetinin meali şoyledir:
“Sizi yeryuzunun halifeleri yapan ve verdiği nimetlerle sizi sınamak icin kiminize diğerlerinden ustun dereceler veren Odur. Şuphesiz Rabbin, cezası pek suratli/cabuk olandır; aynı zamanda O cok bağışlayıcıdır, cok merhamet edicidir.” (Enam, 6/165).
Ayette Rabbin, “cezası pek cabuk olandır” şeklinde tercume edilen “Seriu’l-ıkab” vasfı farklı şekilde yorumlanabilir:
a) İnkÂrcıları uyarmak icin kullanılan bu ifadedeki “suratli” kavramı, hesap vermek yeri olan kıyametin yakınlığına işaret edilmiştir. Cunku “Her gelecek olan şey yakındır.” (bk. Razi, ilgili ayetin tefsiri)
b) “Suratli ceza”dan maksat, bu dunyada acil olarak cezayı hakedenlere verilen cezadır. Tarihte helak edilen kavimler gibi. (Maverdi, ilgili yer)
c) Ceza vermek Allah’ın meşietine bağlıdır. Allah ceza vermek istediği an bu iş tahakkuk eder, kimse buna mani olamaz. Ayette yer alan “Rabbin, cezası suratli / cabuk olandır.” mealindeki ifadede, cezanın bağlı olduğu ilahi meşiet ve iradeye işaret edilmiştir. Yani Allah birisine ceza vermek istediği zaman, başka alet edevata muhtac değildir. Onu irade etmesi yeterlidir. Cunku O, bir şeye “Ol” dedi mi hemen “oluverir.” (bk. el-Maverdi, el-Bikai, ilgili yer)
d) Cezanın cabuk olmasından maksat, ceza gununde verilecek cezanın cabuk olması demektir. Yani Allah kıyamet gunu, ceza vereceği kimselere bu cezayı verirken, asla tereddut etmez, başka herhangi bir şeye ihtiyac duymaz, anında verir... (bk, İbn Aşur, ilgili yer)
Demek ki, Allah’ın isimleri arasından asla bir celişki yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
____________
__________________