“Guzel goren guzel duşunur. Guzel duşunen, hayatından lezzet alır.”
İnsanın kalp ve aklında ne hukmedip yerleşmiş ise, o hukme gore hadiseleri yorumlayıp algılaması insan fıtratının değişmez bir prensibidir. Mesela pesimist (karamsar) bir filozof her şeyi karamsar olarak okur ve anlar, hayatı da ona gore şekillenir.

Optimist (iyimser) bir filozof ise her şeyi iyimserlik penceresinden izler, hayatı da ona algılar. Kırmızı gozluk nasıl eşyayı kırmızı gosteriyor ise, siyah gozluk de eşyayı siyah gosterir.

Munkir,
kainatı anlamsız, işe yaramaz ve tesadufun oyuncağı olarak gorduğu icin, her şey ona azaplı ve sıkıntılı olarak yansır. Mumin ise her şeyin anlamlı, faydalı ve Allah’ın tedbir ve dizgini elinde olduğunu bildiği icin, her şey ona sevimli ve huzurlu olarak yansır.

İbadet bir gozluktur, onu takmayan mevcudatın yapmış oldukları fıtri ibadetleri goremezler ve okuyamazlar. Sağlam bir iman nasıl her şeyin ardında Allah’ın kudret elini ve tasarrufunu zahir bir şekilde gosteriyor ise, sağlam bir ibadette mevcudatın hal ve kal dili ile yapmış oldukları ibadetleri zahir bir şekilde gosterip ilan eder. Bu, Allah’ın, insanın alemine koyduğu onemli bir kanun, muhim bir prensiptir. Bu kanun ve prensibin konulmasının sebebi de her şeyde Allah’a giden yolu gorebilmek icindir.

“Guzel goren guzel duşunur. Guzel duşunen, hayatından lezzet alır.”(1)

Bu ibareler uğursuz ve cirkin bakmanın muhalif manalarını ifade eder ki, bu ibarelerin manayı muhalifinden uğursuz bakmanın ne denli cirkin olduğu cıkar. Yani "cirkin goren cirkin duşunur, cirkin duşunen de hayattan elem ve azap duyar" demektir.

Oyle ise hayata ve olaylara iman ve ibadet gozluğu ile bakarsak, her şeyin sırrı ve hakikati cozulur. O olaylar arkasındaki guzellikler tezahur eder ve insan o guzellikler ile mutlu ve bahtiyar olur.

(1) bk. Risale İ Nur -- Mektubat, Hakikat Cekirdekleri-50
__________________