Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine gore, Turkiye'nin 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarımsal ihracatı yuzde 282 artarak 2011 yılında 15,3 milyar dolara ulaştı. Bu surecte dunya tarımsal ihracatı ise yuzde 181'lik artış gosterdi.
Yine 2012 yılı Ocak-Ağustos doneminde, bir onceki yılın aynı donemine gore ihracatında artış gorulen urun gruplarından sut ve sut mamulleri yuzde 12,7'lik artışla 336 milyon dolara yukseldi.
Sut tuketimindaki artış ihracatı da arttıracak!
Yapılan araştırmalara gore refah seviyesi, alım gucu ve ambalajlı sut urunlerine olan talepte beklenen artış nedeniyle sut tuketimi onumuzdeki iki yılda 10 milyar litre artacak. Yine araştırmalara gore bu artışın kaynağını da gelişmekte olan ulkelerdeki 2,7 milyar duşuk gelirli tuketici olacak. Bu durum da yapılan ihracın tuketim oranında artması anlamına geliyor.
Sut ve sut urunlerinde ulkemizin vizyonu
Bununla birlikte Turkiye, yıllık 14,5 milyon ton sut uretimi ile dunyada 7'nci sırada yer alıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023'e doğru ilerlerken devletimiz ulkemizin tarım vizyonunu; tarımsal ekonomik buyukluk acısından dunyanın ilk 5 ulkesi icerisinde yer almak, 150 milyar dolar tarımsal hÂsılaya, 40 milyar dolar tarım ihracatına sahip olmak olarak belirledi. Bu hedef cercevesinde 40 milyar dolarlık hedefimize ulaşmada onemli kalemlerden biri, et ve et urunleri ile sut ve sut urunleri sektorlerinin ihracatının artırılmasıdır.
Yorsan Yonetim Kurulu Uyesi Teoman Yoruk'in verdiği bilgiye gore, Avrupa Birliği'nin Turkiye kaynaklı sut ve sut urunlerine uyguladığı engel yuzunden 9 milyar euroluk Avrupa pazarına ihracat yapamıyoruz. İhracat sorununu aşabilmemiz icin ulkemizde uretilen ciğ sutun kalitesinin Avrupa seviyesine, fiyatların ise dunya fiyatları ile rekabet edebileceğimiz seviyeye gelmesi gerekiyor.
Yakın cevremiz, ozellikle et ve sut urunlerinde net ithalatcı ulkeler tarafından cevrilmiş durumdadır. Eğer ihtiyac duyduğumuz donuşumu sağlayabilirsek Ortadoğu, Rusya, Orta Asya ve Kuzey Afrika ulkelerinin en onemli et ve sut urunleri tedarikcisi olabiliriz. Ne yazık ki bu noktada en temel sorunlarımızdan birisi sektorumuzun uretimini, rekabet gucunu arttıracak kaliteli, surekli, bol, rekabetci fiyatlarla standart hammaddeye erişebilmektir.
__________________