Ucuk, Herpes simplex adlı virusun neden olduğu ağız ici ve ağız dışında ici su dolu baloncuklar şeklinde ortaya cıkan lezyonlara denir.
Ucuk neden nukseder?
Bu lezyonun etkeni olan virus, kişinin vucuduna bulaşıp ucuğu meydana getirdikten sonra, ucuk tedavi edilse dahi sinsice vucutta bekleyebilir. Vucudun direnci azaldığı an (stres, adet donemleri, hamilelik, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, dengesiz beslenme…) virus aktif hale gecer ve yeniden ucuk oluşturur. Direncin duşmesi sonucu tekrar başlama eğilimi gosteren ucukların oluşmasında diğer yardımcı faktorler de, guneş ışınları, hormonal duzensizlikler olarak sıralanabilir.
Ucuğun belirtileri nelerdir?
Ucuk cıkmadan 0-24 saat onceden kendini belli eder, karıncalanma, yanma, sızlama hissedilir. Daha sonra bunu o bolgenin kaşınması, şişmesi ve ici sıvı dolu kabarcıkların cıkması izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gulerken, yiyip icerken acı ve ızdırap verir. Zamanla kuruyup catlar, sızıntı yapar ve acılarak goruntuyu bozan cirkin bir yara halini alır.
Ucuk nasıl bulaşır?
Ucuğun başlama donemi, gelişmesi ve enfeksiyonu dışarıya akıttığı 3 farklı donemi vardır.Ucuk, on belirtileri ile acık yaranın kapanması suresi arasında bulaşıcıdır. Fakat bulaşma riskinin en yoğun olduğu donem yaranın patladıktan sonraki donemidir. Ucuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, catal, kaşık vb. eşyalardan ve ucuklu kişinin opmesi sonucu bulaşır. Ucuk virusu (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa kucukken (0-5 yaş) tanışır.
Ucuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller cok iyi yıkanmalıdır.
Bayanlar makyajlarını cıkarırken ozellikle cok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gozlere dokunulmamalıdır.
Ozellikle bebekler, cocuklar ve diğer insanlar opulmemelidir.
Ucuklu insanın kullandığı havlu, bardak, catal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.
Yerken, icerken kullanılan malzemeler ozellikle cocuklar ile paylaşılmamalıdır.
Ucuk ve ucuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara ucuk virusu bulaştırırken, ucuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)
Kontrol edilebilir mi?
Oncelikle ucuğun nuksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Orneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini oğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Guneş sebep oluyor ise; dudaklar icin koruyucu krem ya da yuksek koruma faktorlu guneş yağı kullanmak ve şapka ile yuzu guneşten korumak gerekir. Tum alınan onlemlere rağmen ucuk yine de nuksedebilir.
On belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde, doktora danışarak, o noktaya kısa aralarla antiviral bir ucuk kremini uygulanabilir. Ucuk ya hic cıkmayacaktır ya da cıksa bile hafif seyredecektir. Ağrı kesici ilaclar ve buz uygulamak ağrıyı azaltabilir.
Ucuk ve aftın farkı nedir?
Aft sadece ağız icinde cıkar, ucuk ağız dışında da cıkabilir.
Ucuğun etkeni virustur ama aftın etkeni virus değildir.
Ucuk bulaşıcıdır, aft bulaşıcı değildir.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]