Central Lancashire Universitesi’nden (UCLan) araştırmacılar Guneş’in şimdiye kadar elde edilmiş en yuksek cozunurluklu fotoğraflarını ortaya cıkarmak icin NASA ile iş birliği yaptılar. UCLan’dan araştırmacılar, fotoğrafların analizi icin NASA’nın Marshall Uzay Ucuş Merkezi’nden faydalandılar.
Guneş’in atmosferinin şimdiye kadar sadece belirli kısımları goruntulenebilmişti. Ayrıca elde edilen Guneş atmosferi goruntuleri karanlık veya coğunlukla boş gorunuyordu. Yeni fotoğraflarda ise yıldızın karmaşık atmosferinin detayları rahatlıkla gorulebiliyor.
[h=2]Guneş’in yuzde 0.01’i goruntulenebildi[/h]
Ultra yuksek cozunurluklu Guneş fotoğrafları, NASA’nın Yuksek Cozunurluklu Koronal Goruntuleyici (Hi-C) teleskobu tarafından cekildi. NASA’nın Hi-C teleskobu Guneş’in atmosferindeki 70 km buyukluğundeki alanları goruntuleyebilecek yeteneklere sahip durumda. Hi-C, bu goruntuleme yeteneği sayesinde Guneş’in buyukluğunun yuzde 0.01’i buyukluğunde bir alanı goruntuleyebiliyor.
UCLan’dan araştırmacıların NASA ile beraber elde ettiği ultra yuksek cozunurluklu goruntulerde de 500 km buyukluğunde sıcak elektrikli gaz şeritleri goruluyor. Bilim insanları, bu şeritlerin nasıl ortaya cıktığını henuz belirleyemediler. Araştırmacılar, bu ipliklerin nasıl ortaya cıktığını bularak Guneş’teki patlamaları ve Guneş fırtınalarını daha iyi anlayabileceklerini duşunuyorlar.
[h=2]Dunya ile Guneş arasındaki ilişki daha iyi anlaşılabilir[/h]
UCLan’da Guneş fiziği profesoru olarak gorev yapan Robert Walsh, Guneş’in ilk kez ultra yuksek cozunurluklu goruntulerinin elde edildiğini soyledi. Walsh, daha onceki standart Guneş goruntulerinin aksine Hi-C teleskobunun Guneş’in bir parcasından yuksek cozunurlukte goruntuler verdiğini belirtti.
Robert Walsh ile beraber calışmada yer alan Tom Williams ise Hi-C tarafından elde edilen goruntulerin Guneş’te meydana gelen olayların modellenmesi ve tahmin edilmesi icin onemli olduğunu soyledi. Williams, bu şekilde Dunya ile Guneş arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabileceğini de sozlerine ekledi.