Koronavirus salgını 180’den fazla ulkeye yayılarak kuresel bir pandemiye donuştu. Şu anda butun dunyada 1 milyon 400 binden fazla insan koronaviruse yakalanmış durumda. Virus nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı ise her gecen gun artmaya devam ediyor.
Salgın butun dunyada yayılmaya devam ederken, salgınla mucadele eden ulkelerde farklı goruntuler ortaya cıkıyor. Bircok ulkede viruse karşı aşı ve tedavi calışmaları devam ederken, karantina tedbirlerinin uygulandığı şehirlerde yaban hayvanları merkezlerde gorulmeye başladı. Biz de dunyanın dort bir tarafından koronavirus salgını goruntulerini bir araya getirdik.
[h=2]İyileşen koronavirus hastasının taburcu olma anı[/h]
Cin’in Wuhan şehri koronavirusun ilk tespit edildiği yerdi. Cin yonetiminin Wuhan’ın da icinde olduğu Hubei eyaletinde aldığı onlemler, bu bolgede salgının yavaşlamasını sağladı. Şimdi eyalette ve Wuhan şehrinde uygulanan karantina tedbirleri yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı.
Yukarıdaki fotoğrafta da Wuhan’da bulunan Kızıl Hac Hastanesi’nde tedavi gorerek koronavirusten kurtulan bir adamın taburcu olma anını goruyoruz. Sağlık emekcileri, COVID-19’dan kurtularak taburcu olan adamı uğurluyorlar.
[h=2]Koronaviruse mikroskopla bakış[/h]
Koronavirus salgınına karşı mucadelenin onemli ayaklarından biri de aşı ve tedavi calışmalarıdır. Bu calışmaların yapılabilmesi icin salgının ilk gorulduğu gunden beri virusun yapısı inceleniyor. Ustteki fotoğrafta da ABD’de koronaviruse yakalandığı tespit edilen ilk insandan alınarak saklanan koronavirus orneklerinin mikroskobik goruntulerini yer alıyor.
SARS-CoV-2 olarak isimlendirilen koronavirus partikulleri gorselde net bir şekilde goruluyor. Virusun yuzeyinde yeşil renkli olarak gorulen kısımların virusun protein uclarıdır. Bu tac benzeri yapılar, virusun hucrelere bağlanmasını sağlıyor.
[h=2]Boş sokaklar ve yaban hayvanları[/h]
Yaklaşık 1.5 milyon insanın koronaviruse yakalandığı salgın nedeniyle bircok ulkede karantina uygulanıyor. Karantina veya sokağa cıkmama uyarıları nedeniyle şehirlerin sokakları boş kaldı. İnsanların boşalttığı sokaklarda artık yaban hayvanları gorulmeye başlandı.
Yukarıdaki fotoğraf, virus salgını nedeniyle insanların evde kalması istenen Japonya’nın Nara kentinden. İnsanların salgından korunmak icin evde kalmayı tercih ettiği Nara’da bir geyik, sokaklarda geziyor.
Yaban hayvanlarının şehirlerin sokaklarında gezindiği benzer ornekler ABD ve Galler’de goruluyor. ABD’nin Chicago ve San Francisco sokaklarında cakallar goruntulenirken, Galler’de de dağ kecileri dolaşırken goruntulendi.
[h=2]Hava temizleniyor[/h]
Koronavirus salgını nedeniyle Cin’de uzun bir zamandır onlemler alınıyor. Ozellikle karantina temelli alınan onlemler ulkede havanın temizlenmesine neden olmuş gorunuyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından elde edilen uydu verileri, fosil yakıtların tuketilmemesi nedeniyle atmosfere yayılan azot dioksit seviyelerinin duştuğunu gosteriyor. Azot dioksit seviyeleri, benzer onlemler alınan İtalya’nın kuzey bolgelerinde de duşmuş durumda.
[h=2]Aşı araştırmaları[/h]
Koronavirusun tedavisinin bulunması, viruse yakalanan insanların kurtulması icin cok onemlidir. Ancak tedavinin otesinde geliştirilecek bir koronavirus aşısı, virusun bundan sonra insanlar icin zararsız hale gelmesini sağlayacaktır. Aşının geliştirilmesi bu kadar onemli olduğu icin butun dunyada araştırmacılar, koronavirus aşısını geliştirmek icin calışıyorlar.
Yukarıdaki fotoğrafta yer alan Brezilya’daki Minas Gerais Federal Universitesi’nden biyolog Larissa Vuitika, koronavirus aşısı geliştirmek icin caba gosteren bilim insanlarından biridir. Fotoğrafta Vuitika’nın elinde olan ise virusun genetik materyallerinin bir orneğidir.
[h=2]Uzaktan calışma[/h]
Virus salgını başlayan ulkelerde alınan ilk onlemlerden biri uygun sektorlerde evden calışmaya gecilmesiydi. Bircok şirket ve devlet kurumu, artık işlerine evden devam ediyor.
Devlet gorevlileri de alınan onlemler nedeniyle bircok işlerini uzaktan halletmeye başladılar. Yukarıdaki fotoğraf, dunya liderlerinin koronaviruse pandemisine icin duzenledikleri bir video konferans toplantısında cekildi.
[h=2]Maske uretimi[/h]
Koronaviruse karşı en on safta mucadele eden sağlık emekcilerinin korunması, butun ulkelerin en cok onemsediği konulardan biri. Sağlık emekcilerini korumak icin ozellikle koruyucu malzemelerin sayısı yeterli duzeyde tutulmaya calışıyor. Yeteri kadar maske uretmek icin farklı sektorlerden bircok fabrika da bu işlere yoneldi.
Virus salgınının beklenmedik bir hızla tum dunyada yayılması bircok ulkede hastane sayısının yetersiz kalmasına neden oldu. Hastanelerin yetersiz kaldığı yerlerde sahra hastaneleri kurularak koronaviruse yakalanan insanların tedavileri yapılıyor. Yukarıdaki fotoğrafta Sırbistan ordusu tarafından Belgrad’daki bir sergi salonunda kurulan sahra hastanesi goruluyor. Ordu tarafından kurulan sahra hastanesi 3.000 hastanın tedavi gormesine yetecek buyuklukte.