Dunya Sağlık Orgutu'nun pandemi olarak ilan ettiği koronavirus salgını, insanlığı tehdit etmeye devam ederken ulkeler de bu salgına karşı mucadelelerini surduruyorlar. Bu bağlamda Turkiye'de de hummalı calışmalar surduruluyor ve gerek hukumet gerekse sağlık calışanları, COVID-19 salgınının onune gecebilmek icin ellerinden geleni yapıyorlar.
Turkiye, koronavirusle mucadele kapsamında Koronavirus Bilim Kurulu olarak isimlendirilen bir oluşum kurdu. Kurul uyeleri, koronavirus salgınının ulkemizde gorulmeye başlamasından beri hukumeti belirli konularda yonlendiriyorlar. Hukumet yetkilileri de kurulun yonlendirmelerini goz onunde bulunduruyor ve koronavirus ile ilgili alınacak tedbirleri bunlara gore belirliyorlar. Hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gectiğimiz gunlerde ikinci bir Koronavirus Bilim Kurulu'nun oluşturulacağını acıklamıştı. Şimdiyse, ikinci kurulda yer alacak isimler acıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı acıklamalarda ikinci Bilim Kurulu'nun vaka ve rakamlardan ziyade bu salgının psikolojik, istatistiki, sosyolojik ve dini boyutuyla ilgileneceğini soylemişti. İşte şimdi, koronavirus salgını surecinde bahsi gecen konularla ilgili olarak calışacak ikinci Bilim Kurulu'nda yer alacak 7 isim belli oldu ve kurul, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında ilk toplantısını gercekleştirdi.
[h=2]İkinci Koronavirus Bilim Kurulu'nda yer alan isimler[/h] Adnan Menderes Universitesi oğretim uyesi Prof. Dr. Pınar Okyay Osmangazi Universitesi oğretim uyesi Prof. Dr. Selma Metintaş Ankara Universitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı oğretim uyesi Prof. Dr. Deniz Calışkan Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu uyesi Prof. Dr. Secil Ozkan İnonu Universitesi oğretim uyesi Prof. Dr. Ali Ozer Sağlık Bilimleri Universitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitusu oğretim uyesi Prof. Dr. Mustafa Ozturk Ondokuz Mayıs Universitesi oğretim uyesi Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sunter
İkinci Bilim Kurulu'nda bulunan Prof. Dr. Pınar Okyay, konuyla ilgili bazı acıklamalar yaparak koronavirus salgını nedeniyle alınması gereken onlemlere değindi. Bu bağlamda vatandaşların yaşamsal desteğini sağlayan işler dışındaki diğer mesleklere kısıtlama getirilmesi gerektiğini soyleyen Okyay, besin zinciri icin onemli olan fırın, eczane ve lojistik gibi işlerde gerekli onlemlerin alınarak iş gucunun sağlanması gerektiğini ifade etti.
Koronavirus salgınını yavaşlatmak ve bu salgına yakalanmamanın bir numaralı kuralı evde kalmak. Bu duruma da değinen Okyay, evlerinde kalmak zorunda olan insanların ihtiyaclarının karşılanması ve guvenliklerinin sağlanmasının cok onemli olduğunu ifade etti. Salgın surecinde yeni kısıtlamaların olması gerektiğine vurgu yapan Okyay, belirli bolgelerdeki veriler okunarak buna gore ek tedbirlerin alınması gerektiğini sozlerine ekledi.