Dunyanın en yuksek hava kirliliğine sahip şehirlerinin ucte ikisi Hindistan'da yer alıyor ve ozellikle Delhi bolgesi, tum ulusal başkentler arasında en kotu havaya sahip. 98 ulkede yapılan hava kalitesi araştırmalarına gore Cin, bu konuda buyuk gelişmeler kaydedip hava kirliliğini azaltırken Hindistan, onceki araştırmalarda olduğu gibi en kirli havaya sahip ulke olmaya devam ediyor.
IQAir AirVisual'ın 2019 Dunya Hava Kalitesi Raporu'nda yayınlanan değerlendirme, yıllık ortalama PM2.5 (partikul kirliliği) konsantrasyon duzeylerine dayanıyor. PM2.5 partikulleri, 2.5 mikrona kadar buyukluğe sahip ve solunum sistemi yoluyla kan dolaşımına girip vucutta dolaşarak astım, akciğer kanseri ve kalp hastalığı gibi sorunlara neden olabiliyor.

Rapora gore dunyanın en kirli 30 şehrinden 21'i Hindistan'da, 27'si Guney Asya'da ve 30 şehrin tamamı Asya kıtasında yer alıyor. Rakamlar 2018'e gore hafif bir iyileşme gosterse de araştırma, hava kirliliğinin buyuk olcude ekonomik buyumenin duşuk olmasından kaynaklandığını belirtiyor.
Hindistan'daki şehirler, yıllık ortalama PM2.5 değeri icin Dunya Sağlık Orgutu hedefini %500 oranında geciyor. Diğer yandan ulkedeki hava kirliliği 2018'den 2019'a %20 azaldı ve şehirlerin %98'inde iyileşme yaşıyor. Raporun sıralamasında Delhi bolgesinde yer alan Ghaziabad şehri birinci sırada yer alırken, ilk beşte Cin'den 1 ve Pakistan'dan 2 şehir yer aldı.

Hindistan, Cin ve diğer Asya ulkeleri, taşıtların egzoz dumanlarından termik santrallere, tarımsal faaliyetlerden endustriyel emisyonlara kadar ceşitli faktorlerle kirlilikten etkileniyor. Yine de Cin'de Pekin de dahil olmak uzere bircok Cin şehri hava kalitesini son yıllarda onemli olcude artırdı. Hindistan'ın ardından Pakistan, havası en kirli ikinci ulke iken, Bangladesh, Afganistan ve Nepal gibi ulkeler de ilk 10'da yer aldı.
Dunya Sağlık Orgutu, hava kirliliğinin her yıl yaklaşık 7 milyon insanı oldurduğunu tahmin ederken, Dunya Bankası kirliliğin kuresel ekonomiye yıllık 5 trilyon dolarlık zarar verdiğini soyluyor. Lancet dergisinde yapılan yeni bir araştırmaya gore olumcul hava koşulları Hindistan'da her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişinin hayatına mal oluyor.