Bu kadar derin bir cukur sizi korkutmasın cunku bu cukurun icine duşmek imkansız. Evet dunyanın en derin cukur olabilir fakat genişliği 9 inc capında yani 23 cm. O yuzden normal bir insanın cukara duşmesi gibi bir şey soz konusu değil. Yaklaşık 20 sene icinde yapılan bu cukur, tamamen bilimsel amaclı yapıldı.
Araştırmacılar ilk başta deliği yaklaşık 9 mil yani 14.500 metre olarak belirledi. Fakat daha sonra fikir değiştiren araştırmacılar deliğin “mumkun olduğunca derin" olmasını planladı. Ancak bilim insanları ve muhendisler calışma sırasında beklenmedik bir şeyle karşılaştı.

Araştırmacılar cukur derinleştikce yuksek sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı ve bu yuzden projeden vazgecmeye karar verildi. Yuzeyin 7.5 mil altında, 2.7 milyar yıllık kayalar, yaklaşık 180 santigrat derece (356 derece Fahrenheit) sıcaklıklara ulaştı. Bu sıcaklık bilim insanlarının tahmininden cok daha yuksek bir sıcaklıktı. Bu yuksek sıcaklıklar matkap uclarını ve boruları deforme ettiği icin kazı calışmaları oldukca zor ve maliyetli olmaya başladı. Bu yuzden sıcaklıkla daha fazla baş edemeyen bilim insanları kazı calışmalarına bir son verdi.
Bilim insanları yapılan calışmalar sırasında derine indikce kayaların daha yumuşak bir hale geldiğini gozlemledi. Kola'daki Rus bilim insanları, bu derinliklerdeki kayaların, kayadan ziyade daha cok plastik gibi olduğunu belirtti. Sert bir kaya ile karşılaşmayı bekleyen bilim insanları icin bu yumuşak kayalar şaşırtıcı bir surpriz oldu.

Cukur calışmaları 1992 yılında durduruldu ve proje alanı on yıl sonra terk edildi. Kola Superdeep kuyusu, gunumuzde dunyadaki en derin yapay cukuru rekorunu korumaya devam ediyor. Kola cukurundan sonra insanlar Katar'daki Al Shaheen petrol sahasında acılan, 12.289 metrelik sondaj deliği calışmasına başladı. Daha sonra Rus Sakhalin adası yakınlarındaki 12.345 metrelik Offshore petrol kuyusu da dahil olmak uzere bircok cukur kazıldı. Fakat bu cukurların en derini Kola cukuru oldu.