Normal monitorlere kıyasla daha pahalı olan kavisli monitorler, son donemlerde ozellikle oyun piyasasında oldukca populerleşti. HÂl boyle olunca bu tur monitorlerin artılarının ne olduğu ve daha iyi bir oyun deneyimi sunup sunmadığı sorgulanmaya başlandı.
Tabii ki oyunun en heyecanlı yerinde duşuneceğiniz en son şey muhtemelen monitorunuzun kavisli olup olmadığıdır. Zaten bir sure sonra monitorunuzun ne boyutta olduğunu bile unutup yalnızca oyuna odaklanıyorsunuz ancak kavisli monitorlere bakmanın daha hoş olduğu ve ekranı kontrol etmenin cok daha kolay olduğu bir gercek. Dilerseniz şimdi bu monitorleri oyun oynamak icin almanın ne kadar mantıklı olduğuna daha yakından bakalım.
[h=2]Kavisli monitor nedir?[/h]
İlk modellerin 2014 ’te piyasaya surulduğunden beri kavisli monitorler oldukca revacta. Bununla birlikte bu monitorlerin maliyetleri de gun gectikce duşmeye devam ediyor. “Peki, nedir bu kavisli monitor?” derseniz; fiziksel olarak kavisli bir monitorle duz bir monitor arasındaki fark, tahmin edebileceğiniz uzere eğrilik.
Bu monitorlerin eğriliği, ‘R ’ veya yarıcap ile belirlenir ve bu yarıcap, milimetre cinsinden olculur. Gunumuzde piyasada bulunan kavisli monitorler icin uc farklı yaygın ‘R ’ olcumu vardır: 1800R, 3000R ve 4000R. Sayı ne kadar duşuk olursa, eğri o kadar buyuk olur.
[h=2]Kavisli bir monitorun faydaları:[/h]
Bildiğiniz gibi icinde yaşadığımız dunya duz değil, bu nedenle kavisli monitorler de uc boyutlu bir alanı taklit etmek konusunda duz monitorlerden daha iyi bir iş cıkarıyor. Oyun oynarken monitorun eğriliğiyse ‘cevresel gorme ’ etkisinin yaratılmasına yardımcı oluyor ve bu da oyun oynamayı daha surukleyici hale getiriyor.
Kavisli monitorler, gozler icin de daha iyidir. Elbette bircok ust duzey monitor, goz sağlığını olumsuz etkileyen ışınları engellemek icin mavi ışık filtrelerine sahip. Ote yandan monitor kıvrıldığındaysa tum goruntuler gozunuzden eşit uzaklıkta tutuluyor. Bu sayede ekrandaki farklı mesafelere bakarken gozlerinizin daha az calışıyor ki bu da daha az goz yorgunluğu anlamına geliyor. Bir bilgisayar ekranına uzun sure baktıktan sonra başınız ağrıyorsa kavisli bir monitor bu baş ağrılarının şiddetinin veya sıklığının azalmasına yardımcı olabilir.
[h=2]Kavisli bir monitorun dezavantajları:[/h]
En net olanla başlayalım: fiyat. Klasik duz monitorlerde ekran boyutu ne kadar yuksek olursa fiyat da o kadar yuksek olur. Tabii ki G-Sync, daha yuksek yenileme hızı, cozunurluk ve mavi ışık filtreleri de fiyatı etkileyen diğer faktorler arasındaki yerini alıyor. Oyun icin en iyi kavisli monitorler, 1000 dolardan başlayan fiyatlara sahip ancak daha ucuza da bu tarz bir monitor bulmak mumkun.
Bu noktada kavisli bir monitorde paranızın karşılığını almak icin daha buyuk ekran boyutlarına gitmek isteyebilirsiniz zira kavis efekti, ekranı var olduğundan daha kucuk gosterebiliyor. Ote yandan boyuttan bağımsız olarak duz bir monitor, masanızda daha az yer kaplayacaktır ve bu monitorlerin duvara montajı cok daha kolay.
Kavisli monitorler, daha iyi renk yoğunluğu ve goruntuleme acıları sunsa da belirli acılarda parlama yapabiliyor. Bu noktada mevcut ışık kaynaklarını doğrudan monitorunuze tutmamanız ve guneş ışıklarının doğrudan ekranınıza gelmediğinden emin olmanız gerekiyor. Ayrıca hem iş hem de oyun icin bir monitor arıyorsanız duz bir ekran daha iyi olabilir. Orneğin eğer bir tasarımcıysanız ve duz cizgilerle calışıyorsanız kavisli monitorler pek doğru bir tercih olmayacaktır.
Tum bu bilgileri verdikten sonra hangisinin daha iyi olduğu konusuna gelecek olursak buradaki temel etken tabii ki butce. Eğer kavisli ekran icin yeterli bir butceniz varsa ve oyunlardan aldığınız hazzı bir ust noktaya taşımak istiyorsanız kavisli bir monitor tercih edebilirsiniz. Ote yandan duz bir ekran da yıllardır olduğu gibi işinizi gormeye devam edecektir.