Ticaret Bakanlığı, oyuncak, cocuk ve bebek urunlerinde kullanılan bazı malzemelerin kullanım kısıtlamalarını yeniden belirledi. Kurşun, krom, fenolun, bisphenol icin limit değerler de aşağıya cekildi. Denetimlerde şu ana kadar 2 milyon urun incelendi.
Oyuncakların icindeki kimyasalların seviyesi, bu duzenleme ile cocuklara zarar veremeyecek seviyeye cekilmiş oldu. Denetimlerde rastlanan fitalat, bisphenol a ve kurşunun cocuklara tehdit oluşturduğu da belirtiliyor.
Ticaret Bakanlığı Tuketicinin Korunması, Piyasa Gozetimi ve Denetimi Genel Mudurluğu Daire Başkanı Meral Karaaslan, yaptığı acıklamada “Oyuncak guvenliği yonetmeliği Ekim 2016 itibariyle Avrupa Birliği ile birebir uyumlu bir yonetmelik. Ancak bu yonetmelikle Avrupa Birliği icerisinde bilimsel bir takım calışmalar yapılarak bazı kimyasallarla ilgili limitlerde duşuş gercekleşti. Birebir takip ediyoruz ve kendi yonetmeliklerimize uyguluyoruz. Son değişiklik bu haliyle gecerli. Ozellikle kurşun, krom, bisphenol a ile ilgili değişiklikler getirildi” ifadelerini kullandı.
[h=2]Amac cocuk ve bebekleri korumak[/h]
Karaaslan, bisphenol a ve kurşun konusuna da değinirken ebeveynlerin bu maddelerden cocuklarını korumak icin yapabilecekleri şeyleri anlattı. Daire Başkanı “Bisphenol a ozellikle sert plastiklerde bulunan bir kimyasal. Ağız ve emme yoluyla gecebilen bir kimyasal. Dolayısıyla biz ozellikle biberonlarda buna dikkat ediyoruz. Duduk ve melodika gibi ağızla etkinleştirilen oyuncak diyoruz.
Bu tur urunlerde biz mutlaka bisphenol a ile ilgili incelemelerimizi yapıyoruz. Bunun dışında kurşun butun oyuncaklarda ozellikle boyadan gelen bir kimyasaldır. Kazınabilir materyal dediğimiz cocuk arabasındaki boyayı kazıyarak icinde kurşun veya krom 6 bulunup bulunmadığını kontrol ediyoruz.
Yine aynı şekilde oyun hamurlarında slimelarda boyadan gelen kurşun var mı, bunu kontrol ediyoruz. Hem boyalı hem de baskılı yuzeylerde kurşun olma olasılığı yuksek olduğu icin biz bu tur urunleri riskli kabul ediyoruz.
Boya kalemlerinde cocuklar ağzına alıp kemirme refleksini cok gosteriyor. Aynı şekilde boyayı kazıyıp icerisinde kurşun, krom 6 var mı, cocuğa bir etkisi olabilecek mi butun bunları değerlendirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
[h=2]En tehlikelisi fitalat[/h]
Karaaslan, oyuncaklarda en buyuk tehlike olarak ise fitalatı gosterdi. bu maddenin cok sık gorulduğunu belirten Karaaslan, oyuncaklarda kesinlikle ambalaj bilgisi olması gerektiğini, ambalaj bilgisi olmayan urunlerin alınmamasını soyledi.
Karaaslan, “Son iki yılda biz 2 milyon civarında oyuncağı inceledik ve 2 milyon oyuncaktan yaklaşık 35 bininde guvensizlik tespit edildi. Guvensizlikle ilgili en onemli unsur birincisi bizim icin fitalat oluyor.
Fitalat yumuşak plastiklerde cok kullanılan bir kimyasaldır. Cocukların ureme organlarına son derece zarar veren bir kimyasaldır.
Fitalat en yoğun karşılaştığımız kimyasal. Fitalat ve ayrılabilir kucuk parcalar bizim en fazla karşılaştığımız guvensizlik unsuru. Fitalatlar yumuşak olan butun plastiklerde cıkabiliyor.
Plastik bebek, oyun hamuru ve plastik toplarda fitalatlara rastlanabiliyor. Limitlerin uzerinde cıkan butun urunler toplatılıyor.” dedi.
Karaaslan, tuketicinin kimyasal tehlikesini goze anlamasının mumkun olmadığını soylerken, “Bunu yalnızca laboratuarlarda anlayabiliyoruz. Bazı urunlerde ozellikle cok yoğun bir plastik kokusu olabiliyor. Bunlara dikkat edilebilir. Kurşun da cok tehlikeli bir kimyasal. Hemen hemen her urunde, bir bebek mobilyasında bile boyadan kaynaklı kurşun bulunabilir. Baskılı yuzeyler, boyası cok kolay cıkan urunlere cok dikkat edilmesi gerekiyor. Boya cok kolay bir kazımayla cıkıyorsa bu gercekten cocuklar icin risk oluşturabilecektir” dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duzenleme ile getirilen kısıtlamalar, bir yıl sonra yururluğe girecek. Ureticiler o zamana kadar urunlerini istenilen seviyeye getirmek durumundalar.