Cinli teknoloji devi Huawei, 2019 yılının ortalarından beri sallantılı bir surec yaşıyor. Şirket, ABD yonetiminin mayıs ayında yonelttiği suclamalardan beri kendisini tam anlamıyla toparlayamadı. Cunku ABD'nin yaptırımları, Huawei'nin Google ile calışabilmesinin onune gecti. Bu nedenle Mate 30 serisi, Google uygulamaları bulunmadan piyasaya suruldu.
Google Servisleri, Android ekosisteminin ayrılmaz bir parcası haline gelmiş durumda. Kullanıcılar, telefonlarına on yuklu olarak gelen Google Play Store, Gmail ve Google Chrome gibi uygulamalara bir hayli alışmış durumdalar. Ancak Huawei'nin yeni modellerinde bu uygulamalar bulunmuyor.
Gorunen o ki Huawei, Google Servisleri'nin yarattığı acığı kapatabilmek icin var gucuyle calışıyor. Huawei'nin Hindistan Şefi Charles Peng, şirketin Google ve ABD sorunlarının ustesinden gelmek icin neler yaptıklarına değindi. Peng, Huawei'nin hem ABD baskısından kurtulmak hem de kendi ekosistemini kurabilmek icin Huawei Mobil Servisleri uzerinde calıştığını, bu bağlamda Hint geliştiricilerden de yardım aldığını acıkladı.
[h=2]Huawei, Google'a sağlam bir alternatif sunacağını belirtiyor[/h]
Peng'in acıklamalarının belki de en dikkat cekici yanı, Huawei Mobil Servisleri'nin aralık ayında hazır olacağını soylemesi. Yani Huawei, her an bir acıklama yapabilir ve kendi mobil servislerini tam anlamıyla kullanıma sunduğunu duyurabilir. Peng, Huawei Mobil Sevisleri'nin navigasyon, uygulama mağazası ve mobil odemeler gibi kullanıcılar icin cok onemli olan servislerin hepsini icereceğini de vurguladı.
Peng'e gore kullanıcılar, Google Servisleri ile Huawei Mobil Servisleri arasında net bir fark goremeyecekler. Yani Huawei'nin akıllı telefonlarına sahip olan tuketiciler, hayatlarına tıpkı Google Servisleri'ni kullanıyor gibi devam edecekler. Peng'in bu iddialı acıklamaları, Huawei Mobil Servisleri'nin her şey duşunulerek geliştirildiğini acıkca ortaya koyuyor.
[h=2]Huawei Mobil Servisleri, Google uygulamalarının tamamına alternatif olacak[/h]
Peng'in Huawei Mobil Servisleri ile ilgili acıklamaları bunlarla da sınırlı değil. Peng, Huawei'nin kısa bir sure sonra gelişmiş bir uygulama mağazasına sahip olacağını ve bu mağazanın, her ulkenin 150-200 uygulamasını icereceğini soyledi. Huawei boylelikle, kendi uygulama mağazasıyla kullanıcıların en azından başlangıctaki ihtiyaclarını karşılamak istiyor. Şirket, ilerleyen donemlerdeyse uygulama mağazasının gelişmesi icin calışmalarını surdurecek.
Huawei'nin gelecek donemlerdeki planlarıyla ilgili bilinmeyen hala pek cok şey var. Şirket, Google ve ABD bağımlılığından kurtulabilmek icin elinden gelen her şeyi yapıyor gibi gorunuyor ancak her ne olursa olsun Huawei'nin, kullanıcıları Gmail ve YouTube gibi hizmetlerden uzaklaştırması gerekiyor. Huawei'nin kullanıcıları nasıl ikna edeceği ise şu an icin buyuk bir merak konusu.