OKUMAK İCİN TIKLA
1. Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da(1) eşini yaratan; ikisinden bircok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şuphesiz Allah, uzerinizde bir gozetleyicidir.
(1) Buradaki "ondan" ifadesi "onun turunden" şeklinde de anlaşılabilir.
2. Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helÂli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Cunku bu, buyuk bir gunahtır.
3. Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helÂl olan (başka) kadınlardan ikişer, ucer, dorder olmak uzere nikÂhlayın.(2) Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız icin daha uygundur.
(2) Bu Âyette yer alan "nikÂhlayın" emri, gereklilik anlamı değil, ruhsat ve cevaz anlamı taşımaktadır. Bu itibarla İslÂm dininde cok evlilik kural değil, gerektiğinde başvurulacak istisnaî bir durumdur.
4. Kadınlara mehirlerini (bir gorev olarak) gonul hoşluğuyla verin. Eğer kendi istekleriyle o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa, onu da afiyetle yiyin.
5. Allah'ın, sizin icin gecim kaynağı yaptığı mallarınızı aklı ermezlere vermeyin. O mallarla onları besleyin, giydirin ve onlara guzel soz soyleyin.(3)
(3) Bu Âyette, yetimlerin mallarını ellerinde bulunduran velilere hitab ediliyor. Âyetteki "mallarınız" ifadesi ile, yetimlere ait olup velilerin elinde bulunan mallar kast edilmektedir. Ayrıca harcamalarda meşru olculer icinde akıllıca davranılmasına da işaret edilmektedir.
6. Yetimleri deneyin. Evlenme cağına (buluğa) erdiklerinde, eğer reşid olduklarını gorurseniz, mallarını kendilerine verin. Buyuyecekler (ve mallarını geri alacaklar) diye israf ederek ve aceleye getirerek mallarını yemeyin. (Velilerden) kim zengin ise (yetim malından yemeğe) tenezzul etmesin. Kim de fakir ise, aklın ve dinin gereklerine uygun bir bicimde (hizmetinin karşılığı kadar) yesin. Mallarını kendilerine geri verdiğiniz zaman da yanlarında şahit bulundurun. Hesap gorucu olarak Allah yeter.
Alıntı
__________________