2011 yılında yuzde 5 buyume tahmin ettiklerini belirten TUROFED Başkanı Ahmet Barut;31 milyon turist, 25 milyar dolar gelir hedefi acıkladı.

TUROFED Turizm Raporu; turizme yonelik doğrudan yabancı yatırımlarda katlamalı artış olduğunu, Turkiye ye gelen turistler icinde yuksek gelir grubuna mensup olanların oranının arttığını, turizm yatırımlarının Anadolu ya yayıldığını, konaklama sektorunde kayıtdışılığın azaldığını ve tekelleşmenin duşuk olduğunu ortaya koydu. Rapora gore, Konaklama sektorunde maliyet ve kur baskısı onemli sorunlar olmaya devam ediyor.

2011 yılında buyume beklediklerini ve bunun yuzde 5 civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Turkiye Otelciler FederasyonuTUROFED Başkanı Ahmet Barut “31 milyon turist, 25 milyar dolar gelir '' sozleriyle hedefi acıkladı.

Kuresel krizin, kaynak pazarlarda tam olarak ortadan kalkmasa da duzelme eğilimine girdiğini belirten Barut, Almanya, İngiltere gibi buyuk Pazar ulkelerde seyahat eğiliminin somut artışlar gosterdiğini, 2. buyuk Pazar olan Rusya da 2010 yılında tatil amaclı cıkışların yuzde 30 arttığını, bu yıl da artış beklentisi olduğunu soyledi.

Dunya Turizm Orgutu nun 2011 yılında kişi sayısında 4, turizm harcamalarında da 5 lik bir artış ongorduğunu hatırlatan Ahmet Barut, “Turkiye de buyumeler bolge bolge farklılıklar gosterebilir ama, biz tum destinasyonlarımızda artış bekliyoruz. Gelirde de; hem kişi başı, hem de toplamda mutlaka artış bekliyoruz. Bu noktada Turizm gelirlerinin doğru hesaplanması konusunda, Kultur ve Turizm Bakanlığı, TUİK ve sektor olarak calışma ve toplantıları surdurmekte olduğumuzu da belirtmek isterim. Bizim tahminimiz, ulkede TUİK verilerinin aksine, konaklama yapan turist harcamalarının duşmediği, bilakis yukseldiği yonundedir. Gunubirlik ziyaretcilerin artması, 2. konutta kalışın artması, dolar/avro paritesi gibi etkenler kişi başı gelirin az gozukmesine neden olmaktadır. '' dedi.

Turist Profili Değişiyor, Az Gelirliler Azalırken, Yuksek Gelirliler Artıyor...

Turizmde 3. atılım donemi surecine giren Turkiye de muşteri kitlesi, talep yapısı, pazar dağılımı, yatırımlar gibi ana konularda onemli değişimden gecildiğini belirten Ahmet Barut, raporun son 10 yılda orta gelire mensup grubun toplam girişlerdeki payı gerilerken, yuksek gelir grubuna mensup kişilerin oranının artığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Turizm Anadolu ya yayılıyor. 51 şehirden 178 proje teşvik aldı…

Son donemde kamu yonetiminin turizm yatırımlarının Anadolu ya acılacağı yonunde acıklamalar yaptığını vurgulayan Ahmet Barut şunları soyledi: “Oysa turizm yatırımları Anadolu ya coktan acıldı bile. Ekin Grubu Araştırma Birimi nin Hazine Musteşarlığı verileri uzerinden yaptığı araştırmaya gore, 2010 yılının 11 aylık doneminde teşvik belgesine bağlanan turizme yonelik toplam 178 projenin yuzde 68 inde Anadolu illerine yatırım ongoruluyor. 8 yıl once Anadolu nun payı teşvikli turizm yatırımlarında sadece 23.94 iken, son 3 yıllık donemde tam tersi bir gelişme gostererek 68.75'e cıkmıştır. ''

Kayıtdışılık azalıyor...

Ahmet Barut, Konaklama sektoru olarak gurur duydukları konuların başında, yarattıkları istihdam rakamları geldiğini belirterek, “İstihdam ettiğimiz personel sayısının yukselmesinin yanısıra, konaklama sektorunde kayıtdışılığın azalıyor olması da bu duygularımızı daha fazla beslemektedir. '' dedi.

Doğrudan yabancı yatırımlarda katlamalı artış var...

2010 yılı ilk 10 aylık donemde doğrudan yabancı yatırımlarının turizmde 94 Milyon dolara yukselmiş olmasını sevindirici bulan Ahmet Barut, doğrudan yatırımların bir onceki yılın aynı doneminde 54 Milyon dolar olduğunu hatırlatarak, bu verinin, turizmde toplam yatırımın 2 katına yakın arttığını ve turizme yonelik olumlu bir eğilimi gosterdiğini vurguladı.

Konaklamada tekelleşme duşuk...

Konaklama kesiminde tekelleşmenin son derece duşuk olduğuna dikkat ceken Barut, “Turkiye İstatistik Kurumu nun sektorlerin elde ettiği toplam cirolar uzerinden yaptığı “Sanayi ve Hizmet sektorlerinde Yoğunlaşma“ araştırmasına gore konaklama sektorunun rekabete en acık sektorlerden biri. Konaklama da uretilen cirodan, en yuksek satışlara sahip 4 işletmenin aldığı pay sadece 6 olurken, konaklama işletmeleri, Turkiye genelinde yoğunlaşmanın en az olduğu 20 sektor arasında 10. sırada yer alıyor. '' dedi.

Turizm Sektorunde Maliyet ve Kur Baskısı Devam Ediyor...

Ahmet Barut, gelirleri yabancı para ve giderleri de TL uzerinden olan konaklama sektorunun, son 5 yılda maliyetlerin artması ve kurla kazancların azalması ile gelir- gider yonetiminde onemli sıkıntılar cektiğini belirterek, “2005 yılından bu yana turizmciler bir yandan artan maliyetlerle uğraşırken, doviz cinsinden gelirlerinde de erozyona uğruyor. Yapılan hesaplamalara gore 2005- 2010 doneminde Dolar ve Avro, TL karşısında yuzde 10- 20 bandında değer kazanırken, Pound ise yuzde 5 dolayında değer yitirdi. '' dedi.

Enflasyon Turkiye de Yuzde 6,4 iken, Otellerde Yuzde 10 a Yaklaştı...

Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından acıklanan Aralık ayı enflasyon verilerine gore genel fiyat seviyesinin, gecen yıla gore yuzde 6,4 artarken, otellerde gercekleşen enflasyonun ise yuzde 9,7 olduğu soyleyen Ahmet Barut, Ekin Grubu Araştırma Birimi tarafından hazırlanan Otel Enflasyon Sepeti verilerine gore, tesislerde en yoğun kullanılan urunlerin fiyat artışları yuzde 10 a yaklaşırken, en yuksek artışlar; yiyecek- icecek, teknik servis ve meyve- sebze bolumlerinde oluştu.

Raporun, Turkiye ekonomisi, istihdamı, sosyal hayatı icin turizmin ne kadar onemli olduğunu somut rakamlarla teyid ettiğini ve ağırlıklı olarak da Turk turizminde yaşanan pozitif gelişmeleri gosterdiğini soyleyen Ahmet Barut, “Turk Turizm sektoru olarak girdiğimiz yeni donemde; Yeni hedeflerimiz ve ideallerimiz var. Artık Akdeniz in turizmde lider ulkesi olmak istiyoruz. Bu hedef ve ideallere inanan ozel ve kamu kesiminin tum ilgililerine bu calışmanın yol gosterici olmasını diliyorum '' dedi.

Kaynak: turofed
__________________