MARDİN
GENEL BİLGİLER
Yuzolcumu: 8.891 km²
Nufus: 705.098 (2000)
İl Trafik No: 47
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve gorsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Guneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal acıdan da tarihi değeri olan camiler, turbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu guzergahında olup, 5 han ve kervansaray mevcuttur.
İLCELER:
Mardin ilinin ilceleri; Dargecit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Omerli, Savur ve Yeşilli 'dir.
Mardin Muzesi
Mardin Merkez 1. Cadde Cumhuriyet Alanı Ataturk heykeli yanındadır. Binanın doğu tarafına bitişik olan Meryem Ana Kilisesi'nin muzeye bakan kapalı portalindeki kitabeye gore bina, 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Suryani katolik patrikhanesi olarak yaptırılmıştır.
Adres: Cumhuriyet Meydanı Mardin
Tel:(482) 212 16 64
Oren yerleri
Dara Harabeleri: Mardin'in guneydoğusunda 30 km. uzaklıkta Oğuz Koyu'ndedir. Burası eski Mezopotamya bolgesinin en unlu kentidir.
Dara Kent Kalıntıları, kayalar icinde oyulmuş cevresi 8-10 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılmıştır. Buralarda mağara evler vardır. Kent kalıntıları icinde kilise, saray, carşı ve depoları, zindan, tophane ve su bendi halen gorulebilmektedir.Ayrıca koyun etrafında kayalara oyulmuş 6-7 kadar mağara eve rastlanır. Bunların tarihi Gec Roma (Erken Bizans) donemine kadar gider.
Midyat
Mardin gibi bir muze kent olan Midyat, Mardin'den yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta yer alır. Mardin'e benzer evlerin, taş konakların, kemerli gecitlerin, minare gibi yukselen can kuleleriyle Suryani kiliselerinin bulunduğu Midyat, bir ortacağ kentini andırmaktadır. Bolgeyi Suryanilerin yavaş yavaş terk etmesi ve goc almasıyla şehir merkezi 2 km otedeki Estel'e kaymıştır. Telkari diye bilinen taş işciliğinin en guzel ornekleri Midyat'taydı. Bir kac telkari ustası Midyat carşısında mesleklerini surdurmekte direniyorlar. Mutlaka izlemelisiniz....
Mardin'in bu cok onemli ilcesi gumuş işciliğiyle de unludur. El sanatları acısından onemli bir yore olan ilce turistik acıdan oldukca cekicidir. İlcenin 18 km. doğusunda bulunan Deyrulumur Manastırı M.S.397 yılında inşa edilmiştir.M.S.640 yılında Hz. Omer zamanında Arap-İslam ordusu Suryanilerle işbirliği yaparak Mezopotamya'ya girince,ozellikle bu eserin korunması icin Hz. Omer' in emri ile ayrıcalık tanımıştır. Manastırda eskiden icinde zengin bir kutuphane bulunmaktaydı. Ayrıca icinde binlerce oğrencinin eğitim aldığı bir teoloji fakultesi bulunmaktadır. Midyat'ta Meşe, Bitim, Antepfıstığı gibi urunler ve kendine has acur, kavun yetiştirilir. Dunyanın en kaliteli uzumlerinin yetiştiği kavşak noktasıdır.
Kaleler
Mardin Kalesi: M.S.975-976 tarihlerinde Hamdaniler tarafından inşa ettirilmiştir.
Kalede, cami, hamam, mahzen ve bircok ambar bulunmaktadır.
Dara Kalesi: Mardin'in 30 km. uzaklığındadır. Kale, İran Hukumdarı tarafından inşa ettirilmiştir.
Cami, Kiliseler ve Manastırlar Onemli bir İnanc Turizmi merkezi olan Mardin'de merkezde Ulu Cami, Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi, Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep), Deyruulzzafaran Manastırı (Mor Hananya), Deyrulumur Manastırı (Mor Gabriyel), Mor Yakup Manastırı (Nusaybin), Midyat Meryemana Manastırı ve Mor Dimet Manastırı gorulmeye değerdir.
Medreseler
Zinciriye Medresesi: Mardin merkezde olup, 1214 'de inşa edilmiştir.
Kasımiye Medresesi: Mardin'in guneybatısında yer alan Medrese, Mardin yapılarının en buyuklerindendir. 1469-1503 yıllarında yaptırılmıştır.
NE YENİR?
Mardin'in cok ozel yoresel yemekleri mevcuttur. Ozellikle kıbbe, ciğ kofte, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva ceşitleri, cevizli tatlılar yenebilir.
NE ALINIR?
Mardin'in meşhur telkari gumuş işlemesi alınabilir.
YAPMADAN DONME
Mardin Muzesi, Deyrulzaferan Manastırı ile Kasımpaşa Medresesi gormeden,
Badem şekeri, leblebi, ceviz sucuğu tatmadan,
Telkariden gumuş işleme almadan,
Kiraz Festivaline gitmeden
...Donmeyin.
__________________