Samsun'a Rusya, Azerbaycan, Gurcistan, Turkmenistan, Kazakistan ve Ermenistan gibi ulkelerden sağlık turizmi’ turisti cekmek icin Rusca oğrenmek gerekiyor.


Samsun’da, yakın ulkelerle iletişim kurması ve sağlık turizminden pay alabilmesi icin Rusca kurslar acılması, ulaşım icin İstanbul’dan bağımsız havayolu kurulması isterdi.
Samsun'da ‘sağlık turizmi’ konusunda Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği binasında bir toplantı yapıldı. Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığındaki ‘sağlık turizmi’ toplantısına Samsun Buyukşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Sağlık Muduru Yusuf Koksal, Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Dursun Mehmet Mehel, Buyukşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun ve Cevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) Muduru Hayri Şen ile ozel hastanelerin genel mudurleri katıldı.
Toplantıda, İl Sağlık Muduru Dr. Yusuf Koksal toplantının iceriğine ilişkin ‘Sağlık Turizminde Samsun’ konulu bir sunum gercekleştirdi.


YILMAZ: “EN FAZLA CEVRE PROJESİ YAPAN BELEDİYEYİZ”

Kentte sağlık turizmini geliştirmek icin katılımcıların goruş ve onerilerinin alındığı toplantıda konuşan Buyukşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplantının ortaya konacak hedefler bakımından verimli olacağını belirtti. Başkan Yılmaz, "Sağlık konusunda ozel hastanelerimizde elde edilmiş olan başarı oykusu, bizi bugun sağlık turizmini nasıl geliştirebiliriz deme noktasına getirdi. Şimdi bu iddiayı ve hedefi ozel hastanelerdeki başarı ile ortaya koyuyoruz. Son 10 yılda her konuda Samsun olarak onemli bir mesafe kat ettik. Yaşadığımız surec icinde işin zor kısımlarını hallettik, kolay kısımları kaldı. El ele verirsek hedefe ulaşırız. Bundan sonra yapmamız gereken şey, alt yapımızı hızla kurmaktır" dedi.

"MAVİ BAYRAKLI 5 YILDIZLI OTELLERİMİZ OLACAK"

30 tane buyukşehir belediyesi icinde cevre projeleri konusunda en fazla proje sonuclandırmış belediyenin Samsun Buyukşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Şehirde atık su problemini cozmek ve mavi bayraklı cevre projelerinde rekabetci olalım diye atık su arıtma tesisine 50 milyon euro para harcadık. Bu olmasaydı sağlık turizminden nasıl bahsederdik. 5 yıldızlı otellerimizin iki tanesi mavi bayrak talebinde bulundu. Mavi bayraklı 5 yıldızlı otellere sahip şehir olmak, cok ozel bir durumdur. Mavi bayraklı otel demek, butun cevresel problemlerini cozmuş, bir damla atık suyu doğaya vermeyen tesis demek. Bunlar da sağlığın onemli cevresel bileşenleri ve sağlık turizminin avantajları olacaktır. Mavi bayraklı otele sahip olursak, bu avantajı sağlık turizmine donuk kullanabiliriz" bilgisini verdi.

"DİREKT HAVA YOL BAĞLANTISI BUYUK İHTİYAC OLDU"

İstanbul'a bağımlı kalmadan şehre direk ucuş seferleri yapılabilmesi icin uğraş verdiklerini anlatan Buyukşehir Belediye Başkanı Yılmaz, "Bu imkana sahip olabilirsek, turizmde onemli bir avantaja sahip olacağız. Karşı sahillerdeki turist potansiyelini şehrimize getirmek icin bu gerekli. Artık ucak mı satın almalıyız deme noktasına geldik. Bu şehir de buna hazır durumda. Bu ucak konusu ekmek su gibi ihtiyac haline geldi. Karşı sahillerin konjekturu ve durumuna gore sağlık ve genel turizmde onemli avantajlarımız var. Bunları kullanabiliriz. Oralarda acenteler, muayenehaneler, kontak ofisleri kurarak bu hamleyi yapabiliriz. Yabancı dil olayında Rusca bilen insan sayısını artırmamız lazım. Rusca, turizmin onunde engel olmamalı. Bunu cozmek icin belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. Rusya'dan Rusca dersi verebilecek hocalar getirebilir, dershane duzeni kurup Rusca oğrenip rehberlik ve sağlık turizmine katkı vermek isteyenlere ilişkin bir sistem kurabiliriz" şeklinde konuştu.



"KURACAĞIMIZ TATİL KOYU BUYUK KATKI SAĞLAYACAK"

Kuracakları tatil koyunun hem sağlık ve hem de genel turizme buyuk katkı ve avantaj sağlayacağına da değinen Başkan Yılmaz, "Şehrimizde mutlaka iki tane tatil koyumuzun olması lazım. İnsanlar gelip de hem tatillerini yapabilir hem de sağlık imkanlarından ve kaliteli alt yapımızdan istifade edebilirler. Turistler 5 yıldızlı otellerde kalmak yerine tatil koyunde kalıp sağlık turizminden yararlanmayı tercih ederler. Şehrimizde tatil koyu olmaması, buyuk bir eksikliğimizdir. Ayvacık'ta bir tatil koyu yapma yonunde ciddi hazırlıklarımız var. Kultur ve Turizm Bakanlığı ile goruşmelerimiz ve hazırlıklarımız suruyor. Bu tatil koyunu gerekirse biz yapacağız. İşletmesini ihale ile devredeceğiz. Belki işletmesini sağlıkcılarımızın kuracağı bir ortaklığa bırakabiliriz. Bunu onemli bir ihtiyacımız olarak goruyorum. Bu eksiğimizi gidermemiz lazım. Tatil koyu ile ilgili yer belirleme, proje hazırlama, bunların bakanlık ile munasebetleri, bu alanın turizm alanı ilan edilmesi konusunda onemli mesafeler katettik. Bu alanın ilanı gercekleştikten sonra orayı istimlak edeceğiz. 1.5 senede 50 bungolow evli tatil koyunu inşa edeceğiz. Bu proje, sağlık turizmine onemli katkılar verecektir" acıklamasını yaptı.



VALİ ŞAHİN: “RUSCAYI OĞRENMEMİZ GEREKİYOR”

Samsun Valisi İbrahim Şahin de toplantıda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “Sağlık turizmi’ turizm acısında onemsediğimiz bir alandır. Sağlık Bakanımız ilimize geldiği zaman kendisine actığım iki konudan bir tanesi ‘sağlık turizmi’, bir tanesi de Medikal El Aletleri veya Cerrahi Aletler (MEDİKUM) uretimi hakkında oldu. Biz bu gun Samsun’da ‘Sağlık Turizmi’ konusunda sizlerin duşuncelerinizi de almak istiyoruz. Nasıl bir yol haritası cizersek bu konuda mesafe alabiliriz, hızlı hareket edebiliriz. Yurt dışından Samsun’a ‘sağlık turizmi’ adına ne kadar cok misafir getiririzi el birliği ile konuşalım. Bir yol haritası onumuze koyalım. Bu sure icerisinde sağlık turizminde basamak basamak neler yapabiliriz. Bu konuda kararlı ve surdurulebilir bir şekilde yol alalım. Sizlerin duşunceleri bu konuda bizim icin onemlidir. Yakın komşu ulkelerimizden ‘sağlık turizmi’ konusunda turistleri ilimize nasıl cekebiliriz, bunlarla nasıl iletişim kurabiliriz. Bu konuda bunlarla iletişim kurabilmemiz icin onlarla aynı dili konuşmamız, ya da onların konuştuğu yabancı dili bilmemiz gerekmektedir. Yakın komşumuz olan Rusya, Azerbaycan, Gurcistan, Turkmenistan, Kazakistan ve Ermenistan gibi ulkelerin iletişim dilleri Ruscadır. Bu ulkelerden ilimize ‘sağlık turizmi’ acısından turist cekebilmemiz icin Ruscayı oğrenmemiz gerekiyor. Rusca dil oğrenilmesi konusunda gerek Buyukşehir Belediyesi ve gerekse ozel sektor bir kurs acabilir. Eğer dil konusunda bir handikap varsa insanlar buraya yonelmez. Cevremizde bu kadar Rusca konuşuluyor olmasına rağmen, bizim hic Rusca oğrenmeyişimiz ve oğrenmek isteyen insanların gidebileceği bir kursun olmayışı da şaşkınlık verici bir durumdur. İletişim ve turizm icin bu dil cok onemlidir. Cunku bu dili konuşan yaklaşık 360-370 milyonluk bir nufus soz konusudur. Bu yuzden ilimiz icin ‘sağlık turizmi’ acısından neler yapabiliriz, bu konu hakkında ne gibi duşunceler ortaya koyabiliriz gibi konuları ve bunları nasıl hayata gecirebiliriz icin var gucumuzle calışmalıyız. Bu calışmaların neticesinde ilimiz icin turizm konusunda inşallah belirli mesafeler alacağız. Ben hepinize katkılarınızdan ve katılımınızdan dolayı cok teşekkur ediyorum.”

Vali İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından toplantı katılımcıların goruş ve onerileri ile devam etti.

Toplantının ardından Vali Şahin ve beraberinde protokol uyeleri, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bolumu’nde Ayaktan Kemoterapi Polikliniği ve Unitesi’nin acılışını gercekleştirdi.

Acılıştan sonra Ayaktan Kemoterapi Polikliniği ve Unitesi ve CYBERKNİFE merkezinde incelemelerde bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin, burada tedavi goren hastalarla yakından ilgilenerek hizmete acılan uniteler hakkında ilgililerden bilgi aldı.

KAYNAK

__________________