Paloma Hotels Yonetim Kurulu Uyesi Ece Tombul, kuresel ekonomide meydana gelen dalgalanmaların sektore etkileri, ana pazarlardaki mevcut payları koruyabilmek adına yapılması gereken calışmalar ve Rusya pazarına dair beklenti ve ongorlerini paylaştı.
Savaş Daş - TurizmGuncel
2015 yılı icin Turkiye'nin ana pazarı durumundaki ulkelerde buyume hedeflerinin yuzde 1'lere kadar cekildiğini belirten Ece Tombul, Rusya'da ise negatif buyumeye doğru bir gidiş olduğunu kaydetti. Tombul, “Bunun bize yansımaması gibi bir durum olacağını duşunmuyorum. 2014 kotu bi sezon değildi belki ama karlılıkta zorlandığımız bir yıldı. Cunku otel tarafında maaliyetler surekli artıyor” dedi.
HİCBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANAMAYIZ
2015 sezonuna dair bir panik havası yaratmak veya tehlike canları calmak icin henuz erken olduğunu ifade eden Ece Tombul, “Ancak buna gozlerimizi kapatıp hicbir şey yokmuş gibi de davranamayız. Harekete gecmemiz gereken bir donemdeyiz. Ocak ayı, Avrupalı muşterinin satın alma eğilimini somut olarak belirleyen bir ay. Turkiye'nin kasım ve aralık aylarında kacırdığı potansiyeli geri kazanabilmesi icin onemli bir sure var onunde. Bu noktada herkesin, ticari verileri goz onunde bulundurarak cok dikkatli kararlar vereceğini duşunuyorum. Şu anda yapılması gereken en onemli şey, daha aktif ve agresif bir şekilde tanıtma onem vermek. Tanıtımın ağırlıkta olması gereken 3 aylık bir zaman dilimi var onumuzde. Her yerde Turkiye gormeliyiz. Bu konuda biraz geri kaldığımızı duşunuyorum. Sadece otelcinin ya da tur operatorunun tekil gayretleriyle ustesinden gelinebilecek bir durum değil bu.” değerlendirmesini yaptı.
TANITIM SADECE AFİŞ VE POSTER ASIP FUARA KATILMAK DEĞİL
Başta Suriye konusu olmak uzere bolgede yaşanan olaylar konusunda Turkiye'nin kendini dunyaya yeterince anlatamadığın belirten Tombul, Turkiye ile ilgili olarak Avrupa'da oluşan algıda medyada yer alan spekulatif haberlerin etkili olduğunu ifade etti. Ece Tombul, “Pazarlama sadece afiş ve posterler asıp fuarlara katılarak olmaz. Kendimizi, ne yaptığımızı anlatabilme adına lobi faaliyetleri yurutmek, gazetecilerle bir araya gelmek gerekiyor. Şuphesiz ki, son 6 – 7 aydır Turkiye donuk algı negatif yonde değişti” dedi.
Ece Tombul, 2015 sezonunda otelcilerin indirime gidip gitmeyecekleri, Rusya'daki krizin sektore yansımaları, farklı pazarların mumkun olup olmadığı ve grubun ileriye donuk planları ile ilgili ise şu değerlendirmeleri yaptı:
İNDİRİP YAPIP YAPMAMAYA OTELCİ KARAR VERECEKTİR
"Herkes onundeki ticari orneklere bakıp bir takım indirimler istiyor olabilir. Bu indirimi sağlayan ya da sağlamayan otelciler olacaktır. Bu daha cok matematik hesabı. Gecen seneye gore fiyatının ne olduğunu, beklentisinin ne olduğuna bakarak her otelci buna karar verecektir."
BU KADAR KISA ZAMANDA YENİ PAZAR YARATMAK ZOR
"Bu kadar kısa zaman icerisinde Turkiye acısından alternatif pazarlar yaratabilmek kolay değil. Bir plan yapılmalı, pazarlama faaliyetleriyle uğraşılmalı ve calışılmalı. 2015'te Turkiye icin kurtarıcı alternatif pazarların ortaya cıkacağını duşunmuyorum. Bizim stratejilerimiz, agresif bir şekilde erken rezervasyona ağırlık vererek, en azından gecen seneyi yakalayacağımız bir reelizasyon yaratmak. Benim kaygı duyduğum aylar nisan ve mayıs ayları. İleriki aylarda biraz daha rahatlayacağımızı duşunuyorum Erken rezervasyonlarda iyi yol alıp, nisan ve mayıs ayları icin iyi bir planlama yaparsak belirli bir kapasiteye ulaşabileceğimizi duşunuyorum."
RUSYA PAZARINA BAĞLI TESİSLER YOĞUN FİYAT SAVAŞLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR
"Ozellikle rubledeki değer kaybı son derece kaygı verici. Cunku insanların ceplerindeki para erimiş yarıya duşmuş durumda. Bu da tatilin artık luks olmadığı Rusya’da insanları etkileyecektir. Ben bu arada Turkiye’ye nazaran Avrupa ulkelerinin daha cok etkileneceğini duşunuyorum. Ancak Rusya’dan aldığı paya bakarsanız Turkiye'nin aldığı Rus turist sayısındaki yuzde 20'lik duşuş cok buyuk rakamlar ifade ediyor. Gecen haftalarda Rusya devlet başkanı ve bakanlarının Turkiye’ye yaptığı ziyaretler ve yapılan ticari anlaşmalar en azından siyasi olarak kış acısında bir rahatlama yarattı. Cunku politik konular da turizmi fazlasıyla etkiliyor. Ancak Rusya’yla ilgili dikkat davranılması, cok hayaller kurulmaması gereken bir sezona giriyoruz. Ozellikle yoğun derecede Rusya pazarına bağlı tesisler fiyat savaşlarıyla karşı karşıya kalabilirler."
RUBLEDEKİ DEĞER KAYBINDAN UST GELİR GRUBU DA ETKİLENİR
"Bir para biriminin değeri yarı yarıya duşuyorsa, bundan ust gelir grubunun etkilenmemesi soz konusu değildir. Bu anlamda tatil tercihlerini, destinasyonlarını, kalış surelerini ve tercih ettikleri tesisleri daha once yapmadıkları kadar değerlendirecekler. Politik bir takım şeylerin ozellikle Avrupa ulkelerine olan talebi daha cok etkileyeceğini duşunuyorum."
AVRUPA'NIN AMBARGOSU, RUS TURİSTİN TERCİHİNİ ETKİLEYEBİLİR
"Batılı ulkeler tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo ulkedeki ust gelir grubunun oraya gitme ya da gitmeme kararını daha fazla etkili olabileceğini duşunuyorum. Burada Turkiye’nin payı ne olur, Avrupa'ya gitmek istemeyen Rus vatandaşının ne kadarını biz kazanırız, bunu kestirmek şu anda zor. Bu ust gelir grubunun tutumunun belirlenmesinde, bunlara hitap eden tur operatorlerinin tavrı etkili olacaktır."
YENİ YATIRIM PLANIMIZ YOK, OTELLERİMİZİ YENİLİYORUZ
"2015 ile ilgili yeni bir yatırım planımız yok. Son 3 senedir butun otellerimizi ciddi bir yenilemeye gittik. Yenileme calımalarımız devam ediyor. Son iki otelimiz kaldı. Onların da renevasyonunu bitiriyoruz. Her şey yolunda gittiği surece 2016’dan sonra tekrar yatırımlara yoneliceğiz gibi gorunuyor."
Kaynak
__________________