Mac'teki Terminal uygulaması, bazı gorevleri grafik kullanıcı arabirimini (GUI) kullanarak gercekleştirebileceğinizden cok daha hızlı gercekleştirmek icin Unix komutlarını kullanmanızı sağlayan komut satırı arabirimidir. Terminal komutları ile dosyaları acabilir, Mac'inizin performansını artırabilir ve cok daha fazlasını yapabilirsiniz. Başlamanız icin bazı komutları da dahil olmak uzere Mac'te Terminal'i nasıl kullanacağınız aşağıda acıklayacağım.

Terminal Acarak Başla

Tabii ki, ilk adım Terminal'i acmaktır. Bunu yapmak icin birkac secenek vardır, ancak en kolayı Spotlight'ı acmak icin Command + Boşluk Cubuğu'na basıp "Terminal" i aramaktır. Top Hit, Terminal uygulaması olmalıdır. Acmak icin cift tıklayın

Terminal penceresi acıldığında, genişlemek icin koşelerden birini surukleyerek yeniden boyutlandırabilmeniz mumkun. Uygulamanın gorunumunu Terminal> Tercihler'e giderek veya Command +, (virgu ilel) klavye kombinasyonuna tıklayarak da değiştirme imkanınız mevcut. Goruntulenen Profiller iletişim kısmında, komut pencerelerinin gorunumunu stilinize veya gereksinimleriyle orantılı şekilde değiştirebilirsiniz.

Terminal pencereniz istediğiniz gorunume sahip olduktan sonra, bilgisayarda komutları yurutmek icin kullanmaya başlayabilirsiniz.

Terminal Komutlarının Temelleri

Terminal ile bircok guzel (ve kullanışlı) şey yapabilirsiniz. Orneğin, gercekten isterseniz, Mac'inizin sizinle konuşmasını sağlamak icin bir Terminal komutu kullanabilirsiniz. Ancak başlamadan once Terminal komutlarının nasıl yazıldığını bilmek faydalı olacaktır.

Her Terminal komutunun uc bolumu vardır.

Komut: Bu, bir komutu yurutmek icin Terminal penceresine yazacağınız gercek harflerdir. Terminal komutlarını kullanırken cok dikkatli olun, cunku bazı komutlar dosyaları silebilir veya bilgisayarınızın calışmasını engelleyebilecek başka hasarlara neden olabilir.

Arguman: Komutun bu kısmı, komutun hangi kaynaklar uzerinde calışması gerektiğini soyler. Orneğin, bir cp veya copy komutunun bu pencereyi veya başka bir kopyasını kopyalaması gerekir mi?
Cıktıyı değiştiren bir secenek: Bu, belirli bir komutun sonuclarının nerede goruneceğiyle ilgili bir yonergedir.


Orneğin, bir dosyayı taşımak istiyorsanız, mv komutunu kullanırsınız. Bu komutun bağımsız değişkeni, taşımak istediğiniz dosyanın konumu olacaktır. Cıktı, dosyanın taşınmasını istediğiniz konum olacaktır. Bu nedenle, bir dosyayı masaustunuzden Belgeler dosyanıza taşımak icin aşağıdaki gibi gorunebilirsiniz:

Terminal Komutlarını Kullanma Kuralları

Artık Terminal komutlarının nasıl yazılacağı ve kullanılacağı ile ilgili temel bilgileri anladığınıza gore, anlamanız gereken birkac kural var.

Terminali kullanırken her zaman komutu yazmalı ve ardından klavyenizdeki Enter veya Return tuşuna basmalısınız.

Pencerenin sol ust koşesindeki Kapat, Genişlet ve Gizle duğmelerini kullanmanın otesinde Terminal penceresiyle etkileşim kurmak icin fareyi kullanamazsınız.

Calışan bir komutu kesmek icin Ctrl + C tuşlarına basın.

Farenizi kullanmadan Terminal'den cıkmak icin Command + Q yazın.

Komutlar, bilgisayarınızda son kullanılan konumda otomatik olarak yurutulur. Bir komutun yurutulmesi icin farklı bir konum belirtmek istiyorsanız, yurutmek istediğiniz komutu belirtmek icin cd komutunu ve bir dizin yolunu kullanmanız gerekir.

Devam etmeden once bir not daha. Daha once hic terminal kullanmadıysanız, bir komut yuruturken kafanız karışabilir ve Terminal penceresinde hicbir şey olmaz. Endişelenme. Bircok durumda, tam olarak olması gereken budur.

Orneğin, cd ~ yazdığınızda Giriş dizinine donersiniz. Terminal pencerenizde, imleciniz herhangi bir şey olduğunu gostermeden bir sonraki satıra ilerleyecektir. Emin olun, artık Ana dizininize geri dondunuz.

Mac'te Terminal Komutlarını Kullanma

Temel bilgiler kullanımdan kaldırıldığında, bilgisayarınızı kullanırken daha hızlı hareket etmek ve daha verimli olmak icin Terminal komutlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. İşte ayaklarınızı ıslatmayı deneyebileceğiniz birkac Terminal komutu, ancak neredeyse tum ihtiyaclarınızı karşılamak icin kullanabileceğiniz cok Mac Terminal komutu var.

Temel Terminal komutlarının coğu bilgisayarınızdaki dosyalarda veya dizinlerde gezinmeyi icerir. Orneğin, gecerli dizindeki tum dosyaların bir listesini goruntulemek icin ls komutunu (kucuk L, kucuk S) kullanabilirsiniz. Bu nedenle, Belgeler'deyseniz ve ls yazarsanız, Belgeler dizinindeki (veya klasordeki) tum dosyaların bir listesini gorursunuz.