Merhabalar, Pisi Linux'u 1 hafta once indirdim ve kurdum. Deneyimledim bayağı. Şimdi deneyimlerim ile size anlatacaklarım var.
İsterseniz Pisi Linux'u anlatmaya başlayayım.
Pisi Linux Nedir?
Pisi Linux, kendi altyapısı olan tamamen yerli bir işletim sistemidir. KDE masaustu ortamı ile birlikte geliyor. Kendi paket yonetici var Pisi Package adında. Kendine has uygulamaları ve ozellikleri var. Gayet hoş ve hafif bir işletim sistemi.
Pardus 2011 (Yerli olan, Debian olmayan Pardus) surumunu taban alan, ozgur yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kullanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda buyuk kolaylık sağlayan ve onların başlıca masaustu gereksinimlerini karşılamayı amaclayan, son kullanıcı odaklı bir işletim sistemi. Anka takımı tarafından geliştirilme sureci devam eden Pisi Linux, 10 Temmuz 2015'te 1.2 surumu yayımlandı. İcerisinde 6000'den fazla guncellenmiş paketi bulunan 1.2 surumu sonrası ise buyuk değişimler getirecek olan 2.2 surumu ile tum paketler yeni surumlerine gecirildi ve bircok hata giderildi, bu sayede Pisi Linux'un hızı ve stabilitesi artırılmış oldu.
Surprizbozan: Pisi Kurulumu Kurulumu:
Pisi Linux 2.2 imaj dosyasını web sitesinde ki şu bağlantıdan indiriyoruz:
Surprizbozan: İndirme Bağlantısı Download Pisi GNU/Linux, Pisi tabanlı, ozgur yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kulanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda kolaylık sağlamaya calışan, onların temel masaustu gereksinimlerini karşılamayı amaclayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır.
www.pisilinux.org
Bu imaj dosyasını edindikten sonra herhangi bir kalıp yazıcı programını kullanarak imaj dosyasını USB belleğimize yazdırıp daha sonra da bilgisayarımızın BIOS menusunden Secure Boot seceneğini kapatıp USB belleği onyukluyoruz.
Pisi Linux'un grafik kurucusunu kullanarak pisi Linux'u sabit diskimize kuruyoruz. Bundan sonra ise Pisi Linux'u başlattığımızda karşımıza bir oturum acma ekranı cıkacaktır ve Pisi Linux'un kurulumunun ilk aşaması burada bitecektir. Şimdi sırada Pisi'nin keyfini cıkartmak var.
Kurulum hızı:
Telefonumdan kronometreyi actım ve HDD'li sistemde 22 dakika 53 saniyede kurulum bitti.
Bir de SSD'ye kurarsanız 5-10 dakika arasında değişecektir.
SSD'de olmayınca hantal oluyordu biraz ama duzeltmişler, artık değil.
Uygulama Kurulumu:
Pisi ile uygulama kurmak cok kolay, Pisi ile isterseniz ucbirim ile isterseniz de Pisi Paket Yoneticisi ile kurabilirsiniz.
Pisi Paket Yoneticisi uygulama indirmek icin kullandığınız bir mağaza tamamen Pisi tarafından geliştirildi ve sunucuları da Turkiye'de.
Pisi Paket Yoneticisinde isteğiniz uygulamayı indirebilirsiniz. Butun uygulamalar burada var. Tek yapmanız gereken Paket Yoneticisine girip isteiğiniz uygulamayı aratıp kurmak.
Acılış Hızı:
Telefonumdan kronometre ile olctum tam olarak 19sn de acıldı, Ubuntu'da 55sn, Windows'da ise 1dk 10sn de acılıyor. Bunlar benim bilgisayarımda boyleydi sizinki farklı olabilir. HDD kullanıyorum ve bence HDD'ye gore gayet hızlı.
Ucbirim Kullanımı:
Ucbirim kullanmak hic bu kadar eğlenceli olmamıştı. Mesela bir komut girdiniz ve ucbirimi alta aldınız.
O komut işlemini bitirdiğinde sizi "Bu komut tamamlandı" diye uyarıyor ve "ding" diye bir ses cıkıyor.
Yuklu Gelen Uygulamalar:
İcerisinde yuklu olarak VLC, Gimp, Libre Office, Okular PDF, Firefox ve KDE uygulamaları yuklu olarak geliyor.
RAM Kullanımı:
Ram kullanımı Windows'a gore cok daha iyi. Windows'da iken boşta RAM kullanımı 4GB'dı. Pisi Linux'ta ise 1GB.
Pisi Linux Deneyimim:
İlk Pisi Linux'un arayuzu ve kullanım kolaylığı ile başlayalım. Windows'a benzer bir arayuzu var ve gayet guzel, baştan aşağı kişiselleştirme yapabiliyorsunuz. İsterseniz diğer masaustu ortamlarını da Pisi Pkaet Yonetici ile kurabilirsiniz
Arayuzu gayet sade ve Windows'dan gelen kullanıcıların yabancılık cekmeyeceği KDE Plasma ile birlikte geliyor.
Pisi Linux'ta şu ana kadar hic sorun yaşamadım gayet hızlı ve cok guzel bir işletim sistemi. Gercektan hafif ve gayet hızlı -tabi burada KDE'nin de payı var