Giriş
Herkese merhaba, bu makalemizde Debian tabanlı işletim sistemini duzenleyip daha sonrasında tekrar dağıtım yapacağız. Aslında tam olarak işletim sistemi yapmıyoruz. İnternetten indirdiğimiz Debian tabanlı işletim sistemini duzenliyoruz. İsterseniz sıfırdan Linux cekirdeğini kullanadabilirsiniz. Ama ben başka bir hazır Linux dağıtımını tercih ettim. Lafı fazla uzatmadan konuya gecelim.

Temel dağıtım secme
Oncelikle bir Debian tabanlı işletim sistemi seciyoruz. Ama ben kesinlikle KDE Plasma tavsiye ederim. Cunku plasma sistemini kullanan ortamları duzenlemek daha kolaydır. Ben KDE Neon kullanıyorum ve bu makalede KDE Neon uzerinden ilerleyeceğiz. KDE Neon'u KDE'nin resmi sitesinden indirebilirsiniz.

VirtualBox kullanımı
Daha sonra indirdiğiniz ISO dosyasını VirtualBox adlı program ile acıyorsunuz. Sistem sanal olarak bu program icinde calışıyor. VirtualBox'u actıktan sonra bizi bir giriş ekranı karşılayacak. Aşağıdaki resimde olduğu gibi yeni butonuna basacağız.




Daha sonra sistemin adını koyuyoruz ve ISO kalıbını da seciyoruz. Klasoru varsayılan olarak bırakmanız onerilir.




Daha sonra ayarları boyle yapıyoruz.




Ve sanal disk boyutunu ayırıyoruz. En az 20 GB secerseniz iyi olur.




Ve son olarak




Daha sonra sistemi başlatıyoruz

KDE Neon kurulumu
Daha sonra sol ustteki install System yazan calamates programını acıyoruz. Buradan cihazın kurulumunu yapıyoruz. İlk olarak dil seceneği karşımıza cıkıyor, secim size kalmış ve Turkce dil desteği var. Tabii daha sonra dili değiştirebilirsiniz. Kullanıcı adını "sistem adı user" şeklinde yapıyoruz. Ve şifre kısmına 12345 yazın ve şifre sormadan otomatik olarak giriş yap kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın, hic kimse kilitli bir sistem kullanmak istemez ve zaten daha sonra kullanıcılarımız icin şifreyi kaldıracağız. Daha sonra sistem kurulumuna başlanacaktır. Yaklaşık 20 dakika surer.

























Daha sonra sistemi yeniden başlatıyoruz.

Ozelleştirme
Sonra ayarlardan gerekli ozelleştirmeleri yapın. Pencereye blur efekti verebilir, renkleri değiştirebilir, logoları da değiştirebilir, hatta acılış ekranını da değiştirebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Sonra istediğiniz simge paketini yukleyin. Ben papirus icon paketini tercih ettim. Bu paketi yuklemek icin terminale "sudo apt install papirus-icon-theme" yazıyoruz. Ve gorev cubuğu eklemeyi unutmayın. Yine tasarımı size kalmş. Daha sonra ayarlar bolumunden panel ayarlarına gidiyoruz ve uygulama menusu ikonunu kendi logomuzla değiştiriyoruz. Ve bunun dışında onlarca değişiklik yapabilirsiniz...

Program ve Yazılım
ben kendi yazdığınız programları eklemenizi tavsiye ederim. Ama isterseniz başka programlar yukleyebilirsiniz. Mesela birkac ornek:

Media Player: VLC Media Player
İnternet: Firefox veya chorominium
Hesap makinesi: kendiniz yapsanız daha iyi olur
Ve daha cok ornek var, bunları kendiniz araştırıp secmeniz gerekiyor.
ISO dosyasını alma
VirtualBox aracılığıyla ımaj alabilirsiniz.
Bunun icin aşağıda gosterildiği gibi uc noktaya tıklıyoruz ve ardından anlık goruntuler kısmına tıklıyoruz:





Anlık goruntu alındı.
Artık buradan coğaltabiliriz:


Şimdilik bu kadar devamını sonraki makalemde yazacağım. Ve guncelleme sistemi ve Debian paketleri hakkında konuşacağız. Sistem dizinlerindeki dosyaları tekrardan kodlayacağız ve biraz da yazılımla uğraşacağız. Şimdilik gule gule! Buraya kadar okuduğun icin teşekkurler.


Dosya Ekleri 1686130211319.png 14,8 KB · Goruntuleme: 20


1686128687651.png 46,3 KB · Goruntuleme: 19